Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Putin ‘sırtından bıçakladığımızı’ söylüyor. Bu millet kimseyi sırtından bıçaklamamıştır. Hep göğüs göğüse savaşmayı bilir" dedi.

Recep Tayyip Erdoğan bugün Bayburt’ta katıldığı toplu açılış töreninde bir konuşma yaptı.

Erdoğan, televizyonların canlı verdiği konuşmasının büyük bölümünde Rusya’yı eleştirdi.

 

Putin’e hak verdi!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Kim terörle işbirliği yaparsa ateşle oynuyordur" şeklindeki açıklamasına atıf yaparak, şunları söyledi:

"Bu söze ben sonuna kadar katılıyorum. Doğru. Suriye'de 380 bin cana mal olan, devlet terörü uygulayan Esed rejimine destek olmak, evet o da ateşle oynamaktır. DAİŞ'le mücadele bahanesiyle uluslararası meşruiyeti olan muhalifleri vurmak, evet ateşle oynamaktır.

Türkiye'nin haklılığının tüm dünya tarafından kabul edildiği bir hadiseyi bahane ederek, bize olmadık ithamlarda bulunmak, meseleyi vatandaşlarımıza ki bir fuara katılmak için Rusya'ya giden vatandaşlarımıza eziyete vardırmak, evet ateşle oynamaktır.

 

Bölgede ticari faaliyet veya insani yardım amaçlı olarak bulunabilecek tırları sorumsuz bir şekilde vurmak, evet ateşle oynamaktır. Rusya'ya çok samimi olarak, ateşle oynamamasını tavsiye ediyoruz."

 

İki liderin ‘bıçak’ polemiği

Türkiye Cumhurbaşkanı ayrıca, "Putin sırtından bıçakladığımızı söylüyor. Bu millet kimseyi sırtından bıçaklamamıştır. Hep göğüs göğüse savaşmayı bilir" ifadelerini kullandı.

Vladimir Putin, uçağın düşürülmesinin ardından yaptığı ilk açıklamada, “Terör destekçileri tarafından sırtımızdan bıçaklandık” demişti.

 

‘Sonradan ortaya çıktı’

Erdoğan, "Beş dakika içinde 10 kez yapılan uyarılara rağmen sınırımıza doğru gelmekte olan bu uçakların aidiyeti, hangi millete mensup olduğu tabii ki belli değildi. Bunu bilmek de zaten o anda mümkün değildi. Fakat ikazlara rağmen sınırımızdan içeri girdiler. Daha sonra bunun Rusya'ya ait olduğu ortaya çıktı" diye konuştu.


Erdoğan, büyükelçi ve ataşelere bilgi verildiğini, üzüntülerini ilettiklerini belirterek, "Ancak meseleyi asıl mecrasından çıkarıp başka alanlara taşımaya Rusya'nın bu gayretinden fevkalade rahatsızız" dedi.

 

IŞİD petrolü tartışması

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"IŞİD, Türkiye'ye petrol satıyormuş. Yazıklar olsun. Türkiye'ye bu iftirayı atanlar bunu ispat etmekle mükelleftir. Türkiye IŞİD'ten petrol almıyor. Tam aksine, ABD Hazine Bakanlığı açıkladı. Rus şirketleri ile IŞİD'in ortaklaşa Suriye rejimine petrol sattığını ifade ettiler, belgelediler.

Peki, Türkiye petrolü nereden alıyor? Rusya'dan, İran'dan, Azerbaycan'dan, Kuzey Irak'tan alıyoruz. Kaynaklarımız belli ya. Bize böyle bir iftirayı nasıl yaparsın? Biz bir terör örgütünden petrol alacak kadar haysiyetsiz değiliz. Bunu böyle bilesiniz. Bize bu iftirayı atanlar müfteri sıfatını sahiplenmişlerdir."

 

Paris’te görüşecekler mi?

Erdoğan, 30-31 Kasım tarihlerinde Fransa’nın başkenti paris’te yapılacak olan iklim zirvesine de değinerek, "Pazartesi Putin’le yüzyüze görüşmeyi isterim. Makul bir noktada buluşmayı isterim. Türkiye ve Rusya önünde büyük işbirliği fırsatı var" dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Paris’te bir araya gelme talebinde bulunduğunu açıkladı.

Moskova’da gazetecilere konuşan Peskov, bu konuda Putin’i bilgilendirdiklerini söyledi.

İki liderin, 30-31 Aralık’ta Paris’te gerçekleştirilecek iklim konferansına katılmaları bekleniyor.


Peskov, “Başkan (Putin) talep konusunda bilgilendirildi. Söyleyebileceğim tek şey bu” demekle yetindi.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise, Erdoğan ve Putin'in, Paris'teki İklim Değişikliği Zirvesi'nde ikili görüşme gerçekleştirmelerinin ihtimal dahilinde olduğunu ancak an itibariyle saati belirlenmiş bir ikili görüşmenin sözkonusu olmadığını bildirdi.

 

Kriz 24 Kasım’da başladı

TSK’ya ait F-16 savaş uçakları, 24 Kasım’da Suriye sınırında bir Rus uçağını havadan havaya atılan füze ile vurmuştu.

Pilotlardan biri ölmüş, diğeri ise özel kuvvetlerin de katıldığı 12 saat süren bir operasyonla muhaliflerin elinden kurtarılmıştı.

Türkiye, uçağın hava sahaalrını ihlal ettiğini açıklarken, Rusya bunu reddediyor.

Moskova, Türkiye aleyhine çoğu ekonomik bazı kararlar aldı. 


KAYNAK-RÜDAW

Editör: TE Bilisim