ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ- İyi Parti Genel merkezden gelen bir ekip ve İyi Parti KK Üyesi ve Parti Danışmanı Vedat Yenerer, Van’da 104 yıl önce Ermeni ve Rus işgali sırasında rehin olan ve intihar eden 50 kadını anarak, Van Gölüne karanfil bıraktı.

İyi Partiden bir heyet ile Anadolu Aydınlar Ocağı ve Asimder, Kadirşinaz Vanlılar Derneğinden oluşan bir gurup bir takım temaslarda bulunmak üzere Van’a geldi. İlk olarak Zeve Şehitliğini ziyaret eden gurup daha sonra Gevaş’a geçti. Gevaş’a gelen gurup 104 yıl önce Rus ve Ermeni işgali sırasında rehin olan 50 kadının intihar ettiği yerde basın açıklaması yapıp, hayatını kaybeden kadınları anarak göle karanfil bıraktı. Burada açıklama yapan İyi Parti KK Üyesi ve Parti Danışmanı Vedat Yenerer, “Bugün burada toplanmamızın nedeni, bundan tam 104 yıl önce ‘Bölücü Ermeni’ çetecilerin işgali altında Müslüman Türklere işkence ve tecavüz adasına dönüştürdükleri Akdamar adasına, gemilerle götürülürken iffetlerini korumak için suya atlayıp hayatlarına son veren ve tarihin hazin ve kara sayfalarına işlemiş 50Türk bacımızı unutmadığımızı ve unutmayacağımızı göstermek, onları anmak ve yad etmektir.” Dedi.

“BU KEMİKLERİ BİZ HEPSİNİ MÜZEDEKİ YERLERİNE GERİ GETİRECEĞİZ”

Yıllar önce Ermeni Çetelerince Erciş’te tanınan Çavuşoğlu ailesini samanlıkta katledilmesini hatırlatan Yenerer, “Yılar sonra bulunun kemikler, ibretlik belge olarak Van müzesinde sergilenirken, Akdamar adasındaki kilisenin Ermeni vakıflarına verilmesi ve ibadete açılması sonrasında depoya kaldırılmıştır. Gerekçe olarak da Van’a gelen Ermenilere ‘ayıp’ olduğu vurgulanmıştır. Yazıklar olsun, yazıklar olsun, bin kere yazıklar olsun. Katledilen ecdadımızın kemikleri Van müzesine geri getirilsin, tüm dünya Ermeni mezaliminin somut belgesini yerinde görsün. Bu kemikleri gayrı milli AKP ve bakanları geri getirmezse ant olsun ki biz hepsini müzedeki yerlerine er geç geri getireceğiz.” Şeklinde konuştu.

“KIRIM’DA YAŞAYAN TÜRKLERE AÇIKÇA ZULMEDİLMEKTEDİR”

Yenerer açıklamasının devamında şunları söyledi: “Bugün Çin, Doğu Türkistan’da Çinazi kampları kurmuş Uygur Türklerine Müslüman Türklere yönelik açık bir etnik ve kültürel temizlik yapmaktadır. AKP bu durumu görmezden gelip, sessiz kalmaktadır. Irak’ta, Suriye’de Kırım’da yaşayan Türklere açıkça zulmedilmektedir. AKP Müslüman ve Türk Rabialara değil, Mısırlı Arap Rabia için ve Türk düşmanı Suudi Arabistan kralı için utanmadan yas ilan etmektedir. Bugün Türk dünyasını bilerek ve isteyerek sahipsiz ve yalnız bırakılmıştır. ‘Kanal yapıyoruz’ diyerek kanla alınmış Türk’ün toprakları ve kimliğimiz mevcut hükümet tarafından resmen Araplara satılmaktadır. ABD Senatosu, Ermeni karar tasarısını kabul ettiğinde, bu hükümet cılız bir kınamayla sessiz kalarak adeta destek vermiştir. Şimdi soruyoruz size: Siz nasıl Türk’sünüz? Nasıl Müslümansınız.”

“İNTİHAR EDEN 50 KADIN ANILDI”

104 yıl önce Akdamar Adasına götürülürken iffetlerini korumak için intihar eden kadınların hikayelerini anımsatan Yenerer, “Bacılarımızın naçiz bedenlerinin hala Van Gölü'nün dibinde yatıyor olduğunu hatırlatmak isterim. İşkence ve tecavüz adasına döndürülen Akdamar’da yüzyıllarca beraber yaşadığı Osmanlı-Türk milletini, kendilerine devlet kuracakları vaadi ile kandıran Fransız ve Rusların askeri üniformalarını giyerek sırtından vuran Ermenilerin, işkenceleri sonucu aklını kaybeden Nezo Hatun'u. Ermeni zulmünden kurtulmak için kendilerini ateşe verip “Gelin kızlar, bizim düğünümüz var. Bugün bizim düğün günümüzdür..." diye ölüme giden Zeve'li genç kızları. Yaşadıklarını "Akşam oldu mu bizim içimize Ermeniler çeteciler gelirdi.150 kadar kadının içinden on, on birini seçip götürürlerdi…”diye başlayıp devamında dilimizin söylemeye varamadığı eziyetleri anlatan Seher'i. Daha 7 yaşında ve 9 yaşında olan ve o küçücük yaşta, yine dilimizin söylemeye varmadığı insanlık dışı muameleyi gören Fatma ve Güfaz'ı. Zorla götürülürken kendilerini köprüden Mermit Çayı'na atan iki taze gelin; Zahide ve Fatma'yı. Derviş Efendi'nin, gözleri önünde söylemeye ar ettiğimiz, o iğrenç eziyeti gören kızları Hayriye ve Şadiye'yi. Ağzına balta sapı büyüklüğünde bir kazık çakılan, dili koparılıp bu kazığın üstüne çivilenen 70 yaşındaki Gevaş müftüsünü de asla unutmadık unutmayacağız. Geçmişte bu eziyetleri yapanlara lanet olsun.” Şeklinde konuştu.

“ASIL KATLİAMA UĞRAYANLAR TÜRKLERDİR”

ABD Senatosunun Sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısının kabul edildiğini dile getiren Yenerer, “Ermenilerin Türkiye’de Soykırıma uğradığı yalan ve iftiralarının gündeme getirildiği şu günlerde, Van’da meydan gelen bu olayın dünya kamuoyunun dikkatlerine sunulmasının çok önemlidir. 1915-1918 yılları arasındaki Ermeni-Rus işgalinde asıl katliama uğrayanların ve mağdurun Türk Halkı olduğu gerçeğinin gündeme tekrar tekrar getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Artık "fiziki" bir delil bulmak mümkün değil belki, ama ruhları, hatıraları burada bu sularda… Ve onların üzerinden geçerek ulaşıyorsunuz adaya. Nasıl irkilmiyorsunuz? Nasıl ürpermiyorsunuz?” dedi.

“50 TÜRK KADINI İÇİN BİR İFFET ANITI DİKİLMESİ TALEBİNDE BULUNACAĞIZ”

Çağrıda bulunan Yenerer, “Türkiye’nin kalbine; Ankara’nın en merkezi yerinde bir parka, geçmişte bu Ermeni mezalimi karşısında iffetlerini korumak için göle atlayarak hayatlarına son veren genç yaşlı 50 Türk kadını için bir iffet anıtı dikilmesi talebinde bulunuyor ve bu konuda en kısa zamanda da çalışma başlatacağımızı da belirtmek istiyorum. Sözlerime son verirken naçiz bedenlerinin parçaların hala etrafımızda olduğunu bildiğimiz bacılarımızı büyük bir üzüntüyle birlikte saygı ve hasretle selamlıyorum.” Dedi.

Açıklamanın ardında hayatını kaybedenler için dua okuyan heyet, daha sonra göle karanfil bıraktı. Daha sonra milli yüzücü Alper Sunaçoğlu, göle dalış yaparak Türk bayrağını açtı.

Editör: TE Bilisim