Hakkâri için büyük bir öneme sahip olan Esendere Gümrük Kapısı Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla hizmete açıldı. Başbakan Yıldırım açılışta yaptığı konuşmada, "Siyasetin zeminini kendi kirli amaçları için kullananlar size hizmet değil, ihanet ettiler. Gayrimeşru alanlarda gözü olanlar siyaset yapamaz. Hakkâri’de, Yüksekova'da yıllardır zulüm yapan PKK terör örgütünün Hakkâri’ye, Yüksekova'ya vereceği hiçbir hizmet yoktur." Dedi.

 

Yıldırım, Yüksekova İpekyolu Caddesi'nde düzenlenen toplu açılış ve temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Hakkârililerin desteğini her zaman yanlarında gördüklerini söyledi. Milletten aldıkları güçle Türkiye'nin dağ gibi sorunlarını dağ gibi hizmetlere dönüştürdüklerini ifade eden Binali Yıldırım, şunları kaydetti: "Ülkemizin dört bir yanını inşa ettik, imar ettik. İmar etmeye devam ediyoruz. Yaklaşık 4 bin konut yaparak Yüksekova'yı yeni baştan inşa ediyoruz. İnşallah 16 Nisan'da vereceğiniz güçlü destekle daha çok iş yapacağız, daha güçleneceğiz. Türkiye'de demokrasi daha da gelişecek, özgürlükler daha gelişecek, sizler vatandaşlarımız daha da mutlu hale gelecek."

 

“SİZİN KILINIZA DOKUNAMAYACAKLAR”

Siyasetin meşru zeminde yapılması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu: "Siyasetin zeminini kendi kirli amaçları için kullananlar size hizmet değil, ihanet ettiler. Gayrimeşru alanlarda gözü olanlar siyaset yapamaz. Hakkâri’de, Yüksekova'da yıllardır zulüm yapan PKK terör örgütünün Hakkâri’ye, Yüksekova'ya vereceği hiçbir hizmet yoktur. Kardeşlerim korkmayın, bu alçaklar bir daha sizin kılınıza dokunamayacak. Hiç merak etmeyin, devletiniz burada. Ay yıldızlı bayrağımızın gölgesinde kardeşçe, bir olarak, beraber olarak yaşamaya devam edeceğiz. Siz de biliyorsunuz, hayatı size zehir ettiler. Çukurlar, hendekler ve binaları yerle bir ederek insanlarımızın hayatını yok ettiler. Bunların yaptığının ne Kürtlük ile ne de insanlıkla ilgisi var. Bataklıktan beslenen PKK terör örgütü artık devletle millet arasına giremeyecek. Bundan sonra her işimizi beraber yapacağız. Sorunlarımızı da beraber çözeceğiz, geleceğimizi de beraber inşa edeceğiz."

 

YILDIRIM: MASKELERİNİ DÜŞÜRDÜK

Başbakan Yıldırım, devlet içinde devlet olmaya çalışan çeteleri yok etmenin boyunlarının borcu olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: "15 Temmuz darbe girişiminde millet düşmanlarının maskesini düşürdük. Sizler de 15 Temmuz gecesi ay yıldızlı bayrağınızla meydanlara indiniz, FETÖ'ye gereken cevabı verdiniz. Bayrağı indirmediniz, ezanları dindirmediniz. Bunun için sizlere teşekkür ediyorum. Bundan böyle devlet ile millet arasına terör örgütlerinin girmesine asla müsaade edilmeyecek. Bu bölgeye yatırımların önünü kesen, fabrika kuracakların önünü kesen, haraç isteyen kim olursa olsun karşısında bizi bulacak."

 

“99 KEZ HAVALİMANININ ŞANTİYESİNİ BASTILAR”

Ulaştırma Bakanlığı döneminde Yüksekova Havalimanı'nı yaptırabilmek için çok zorluklar çektiğini anımsatan Yıldırım, "Bu Selahaddin Eyyubi Havalimanı yapılmasın diye 99 kere şantiyeyi bastılar bu alçaklar. Çalışanları kaçırdı bu alçaklar, dozerleri, kamyonları yaktılar. Niye? Çünkü bu havalimanı yapılmasın, burası kalkınmasın, buradaki insanlar batıya gitmesin, buraya yatırım gelmesin diye. Bunları yaptı alçaklar." diye konuştu. Meydanda Ak Parti öncesi dönemi hatırlamayan gençlerin bulunduğunu ifade eden Yıldırım, "Eski Türkiye'de" vatandaş odaklı siyaset yapılmadığını belirtti. Yıldırım, "Koalisyonlarla, krizlerle ülkemiz zaman kaybetti. Gençlerimizi cinayete azmettiren, çocuklarımızı ölüme gönderen terör örgütleri zayıf iktidarları iyi kullandılar." diye konuştu.

 

"ANNELERİN GÖZYAŞI ONLARIN DERDİ DEĞİLDİ"

Terör örgütlerinin bölgeye çok zarar verdiğini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi: "Onlar için önemli olan siz değildiniz, sizin mutluluğunuz değildi, hatta siz ne kadar mutsuz olursanız onların işine o kadar fazla geliyordu. O caniler, o alçaklar sadece kanlarına girdikleri, ölüme gönderdikleri insanların örgütle ilişkisiyle alakadar oluyorlardı. Annelerin gözyaşı asla onların derdi değildi. Bu yavrularımızın, gençlerimizin geleceği, onların eğitimi, yaşlıların sağlık sorunları onları asla ilgilendirmedi. Onların kendilerinin de analarına, babalarına hiçbir faydası olmadı, ülkelerine hiçbir faydası olmadı. O günler artık geride kaldı. İşte Yüksekova Meydanı, bu meydan ne diyor? Bu meydan diyor ki 'Artık bu topraklarda teröre yer yok'. Terörden eser kalmayacak, köklerini kazıyıncaya kadar bu mücadele kararlılıkla devam edecek, bundan emin olabilirsiniz. Türkiye 80 milyon vatandaşıyla Kürt'üyle, Türk'üyle artık kolkola, el ele, birlikte aydınlık yarınlara."

 

YILDIRIM: ŞEHİTLERİMİZİ UNUTMAYACAĞIZ

Hiç kimsenin Türkiye'nin insanlarını birbirine düşüremeyeceğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, "AK Parti Hakkâri birinci sıra milletvekili adayımız, kardeşimiz, yol arkadaşımız Ahmet Budak'ı çocuklarının gözü önünde katleden bu alçaklar değil mi?" dedi. Yıldırım, açıklamalarına şöyle devam etti: "Gözleri önünde babası PKK'lı teröristlerce öldürülen 12 yaşındaki Samet, babasının cenazesinde İbrahim suresinin 47'nci ayetini taşıdı. 'Allah kimsenin yaptığını yanına bırakmaz'. Çukurca'da havan mermisiyle 5 yaşındaki Viyan Kanat'ı, 10 yaşındaki Doğan Kanat'ı katleden de bu alçaklar değil mi? İki evladımızı alçakça katlettiler. Yer ve gök şahit olsun ki şehitlerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız, aziz şehitlerimizin ve onların yakınlarının intikamını en acı şekilde alacağız. Şehitlerimizin, gazilerimizin emanetine sahip çıkacağız. Şehitlerimizin, gazilerimizin hesabını bu alçaklardan soracağız. Bu toprakları onlara dar edeceğiz, dar."

 

“BUNLARI İDARE EDEN YER AYNI”

Türkiye'nin bir daha eski Türkiye olmayacağını vurgulayan Başbakan Yıldırım, terör örgütünün anaların ve babaların gözlerinin yaşlı kalmasını asla başaramayacağını, faili meçhul cinayetleri tezgâhlayanların da yok olup gideceğini bildirdi. Yıldırım, "Devlet içinde devlet kurmaya çalışan yapılar, çeteler, PKK, FETÖ artık bu topraklarda iş tutamayacaklar. Onları besleyen, bakın bu terör örgütlerinin ipi aynı yerde, bir gövdenin kolları gibi. Bir kolu FETÖ, bir kolu PKK, bunları idare eden yer aynı. Onları besleyen güçler, onların arkasındaki devletler de iyi bilsin onlara da rahat yok." dedi. Başbakan Yıldırım, bölücü terör örgütünün İslam'la kavgalı olduğunu ve halkı bir arada tutan değerlerle de kavgalı bulunduğunu kaydetti.

 

“HDP'LİLER YANINIZA GELEBİLİYOR MU?”

"Örflerimizle, adetlerimizle, törelerimizle bunların hiçbir alakası yok. Terör örgütü bizim manevi değerlerimizle, inançlarımızla kavgalı. Bu yolda ne yazık ki yıkıcı etkileri olmuştur ama artık bu yaraları sarma zamanı gelmiştir." diyen Başbakan Binali Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "Meşru siyaseti gayrı meşru emelleri için kullananları yüzüstü bıraktınız, Allah sizden razı olsun. Vaktiyle 'Biz Türkiye partisi olduk' diyerek gelip sizden oy isteyen HDP'liler bugün gelebiliyor mu yanınıza? Gelemezler, çünkü iradelerini onlar Kandil'e verdiler Kandil'e, Kandil'e sattılar kendilerini ama hiç merak etmeyin, o Kandil'i de söndüreceğiz, onları da söndüreceğiz. Sizlere çukur siyasetini boşa çıkardığınız ve şiddeti reddettiğiniz için teşekkür ediyorum. 15 Temmuz'da milli iradeye darbe yapan terör örgütü karşısında işte bugün olduğu gibi bayraklarınızı alıp sokağa koştunuz, Allah sizden razı olsun. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a sahip çıktınız, Başbakanınıza sahip çıktınız, hükümetimize sahip çıktınız, Türkiye'ye sahip çıktınız. Daima devletin yanında, hükümetin yanında oldunuz, Allah sizden razı olsun. Biz sizinle aynı kıbleye yönelmişiz, Sizinle bizim kardeşliğimizi Cenab-ı Mevlam tayin etmiş. Biz, siz iman ve ahiret kardeşiyiz ve Türkiye Cumhuriyeti olarak sizlerin emrine amadeyiz, sizlerin hizmetkârıyız."

 

YILDIRIM: BU BAYRAK HEPİMİZE YETER

Gençlerin kanına giren ve onları ölüme gönderen örgütlerin artık çocukları annelerinden, okullarından koparmalarına izin vermeyeceklerini vurgulayan Yıldırım, "Bu memleket bizim, bu devlet, Türkiye Cumhuriyeti hepimizin, bu bayrak hepimize yeter. Bizim başka bayrağa ihtiyacımız var mı? Bu bayrak, ay yıldızlı bayrak, şehidimizin kanıyla oluşmuş bu bayrağın hilali bağımsızlığın sembolü, yıldızı her bir şehidimizin sembolü. İşte bu bayrak bizim geleceğimiz, gururumuz. Size haksızlık edecek, umutlarınızı yok edecek, kalbinizi kıracak hiç kimseye asla izin vermeyecek. Bizim siyasetimizin esası kardeşliktir, özgürlüktür." ifadelerini kullandı.

 

“ÇOCUKLARIN HAYATLARINI SÖNDÜRDÜLER”

"Bu ülkenin çocuklarının kalplerini kırdılar, hayatlarını söndürdüler." diyen Başbakan Yıldırım, başörtülü kızların okulların kapısından geri çevrildiğini, gençlerin dağa çıkarıldığını söyledi. Yıldırım, belli özgürlükleri getirdiklerini ve demokrasiyi bir yere taşıdıklarını ifade ederek alandekilere, "Daha çok adalet, daha çok hizmet için hazır mısınız? Geleceğin Türkiye'sini inşa etmeye hazır mısınız? Her türlü ayrımcılığı reddetmeye, 80 milyonun kardeşliğine hazır mısınız? Her türlü ayrımcılığı reddetmezsek, bütün bölgelerimizi aynı anda ayağa kaldıramayız." şeklinde seslendi.

 

"MÜCADELE YAZ KIŞ DEVAM EDECEK"

Terör örgütünün bölgeyi yakıp yıktığını, binaları tahrip ettiğini, dükkanları kapattığını belirten Yıldırım, "Ama emin olun ki buralarda yapılan o tahribatı ortadan kaldırmak, eskisinden daha güzel hale getirmek bizim boynumuzun borcudur." dedi. Başbakan olur olmaz Hakkari'nin de içinde bulunduğu 23 ilin cazibe merkezi yapılması yönünde karar aldığını aktaran Yıldırım, birçok projenin, yeni fabrikaların, yeni iş yerlerinin açılacağını, gençlere iş ve aş imkanı sağlanacağını söyledi.

 

YILDIRIM: CANLARINI OKUYACAĞIZ

Gençlerin dağa değil işe gideceğini, geleceğe hazırlanacağını, üniversitede okuyacağını ifade eden Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: "Açıkça söylüyorum; yargı, polis eliyle, korucularımızla, askerimizle, jandarmamızla huzuru bozan PKK'lıların, FETÖ'cülerin canına okuyacağız. Terör örgütlerinin bu aralarındaki iş birliğini biliyoruz, gereğini yapacağız. Onlarla mücadelemiz yazın da kışın da devam edecek. Bu toprakların her karışı güvenli hale gelinceye kadar devam edecek. Ben sizden bir şey istiyorum, kalplerimiz bir olsun, gönüllerimiz bir olsun. Derdimiz, davamız bir olsun. Türkiye'nin yolunu açacak, milletle devleti kucaklaştıracak değişime var mısınız? Sorunlarını aşmış, terörü bitirmiş, kardeşliği sağlamış, Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ı, Çerkez'i, Alevi'yi, Sünni'yi birbirleriyle kucaklaştırmış bir Türkiye için 'evet' mi?"

 

HAKKÂRİ’YE YAPILAN YATIRIMLAR

Yıldırım, 15 yıldır Hakkâri’yi kalkındırmak, geliştirmek için hizmet ettiklerini, Türkiye'nin her karış toprağı gibi Hakkâri’yi, Yüksekova ve diğer ilçelerini de kalkındırmanın boyunlarının borcu olduğunu belirtti. Hakkâri’de hizmetlerin, yatırımların devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, şehre ve ilçelerine 15 yılda 9 milyar liralık yatırım yaptıklarını, eğitim, sağlık, tarım, ulaşım alanında birçok hizmet kazandırdıklarını söyledi. Bundan sonra da Hakkâri için hizmetlerin hız kesmeden devam edeceğini aktaran Yıldırım, Hakkâri’de, Yüksekova'da dönüşüm başlayacağını ifade etti.

 

DİLİMLİ BARAJI'NDA SONA GELİNDİ

Yıldırım, 15 yılda Hakkâri’ye 80 kilometre yol yaptıklarını dile getirerek, ulaşım alanındaki yatırımlara ilişkin bilgi verdi. Şemdinli'nin 2045'e kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacak yatırımı tamamladıklarını, Yüksekova'nın içme suyu çalışmalarının ise başlayacağını kaydeden Yıldırım, bütün su ve kanalizasyon şebekelerinin yeni baştan yapıldığını, proje bittiğinde 195 kişinin bu hizmetten faydalanacağını söyledi. Dilimli Barajı'nın hizmete alma aşamasına geldiğini, sulama hatları da bittiğinde Yüksekova'da 75 bin dönüm arazinin suyla buluşacağını söyleyen Yıldırım, Beyyurdu, Aslandağ barajlarının yapımının ise devam ettiğini dile getirdi.

 

HAKKÂRİ VE YÜKSEKOVA’YA DOĞALGAZ SÖZÜ

Hakkâri ve Yüksekova'ya doğalgaz getireceklerini belirten Yıldırım, ayrıca kentte 10 bin kişilik stadyum yapacaklarını, kapalı yüzme havuzunun inşasının ise devam ettiğini, kentin merkezine de gençlik merkezi yaptıklarını anlattı. Esendere Gümrük Kapısı'nın da açılışını gerçekleştireceklerini aktaran Yıldırım, "İnşallah yarın bugünden daha güzel olacak, her şey daha güzel olacak. 16 Nisan'da oylarımızla sandıkları öylesine dolduracağız ki artık bu terör örgütünün, FETÖ'nün, PKK'nın, onu destekleyen Avrupa ülkelerinin sesi kesilmiş olacak." dedi.

 

Törenin yapıldığı Yüksekova İpekyolu Caddesi'ne "Sayın Başbakanımız havalimanını ilimize kazandırdığınız için teşekkür ederiz" ve "Sayın Başbakanımız ilçemizin yeniden yapılandırmasına vermiş olduğunuz katkılardan dolayı teşekkür ederiz" pankartları asıldı. Tören, şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başladı. Başbakan Yıldırım'ın konuşması sırasında, törene katılan vatandaşlar bir süre "Kahrolsun PKK" ve "Şehitler Ölmez" sloganları attı. Konuşmalardan sonra, 26 projenin toplu açılışı yapıldı ve 3 bin 900 konutun temeli atıldı. Başbakan Yıldırım'a Hakkari programında, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak ile bazı milletvekilleri ve yetkililer eşlik etti.

Editör: TE Bilisim