Van’ın Gevaş Belediyesi ve Gevaş Gençlik Merkezi tarafından ortaklaşa hazırlanan "Eski Toprağın Serveti, Yeni Neslin Hazinesi" projesiyle eski oyunlar gün yüzüne çıkarılacak.


Eskiden köy meydanlarında, mahallelerde, bahçelerde veya kapı önlerinde onlarca genç ve çocuğun oynadığı oyunların teknoloji ile birlikte unutulduğunu belirten Gevaş Gençlik Merkezi Lideri Necat Kaçmaz, bu kapsamda Gevaş Belediyesi ile birlikte proje hazırladıklarını söyledi. ‘Ruhsuz kalıplara sıkıştırılmış basit ve tek tipleştiren oyunlara son' sloganı ile harekete geçtiklerini vurgulayan Kaçmaz, “Kültürümüzün çok önemli bir unsuru olan oyunlarımız; eğlenmenin, hoşça vakit geçirmenin yanında, gençler arasında oluşturduğu sıcaklık ve sosyalleşme açısından da oldukça önemli bir yere sahiptir. Eskiden yöremizde oynanan oyunlara bakıldığında, her oyunun en az iki kişiyle oynandığı görülecektir. Bu da çocuklar arasında iletişimin, hoşgörünün, sevgi ve paylaşımın, birlikte hareket etme duygusunun ve en önemlisi sosyalleşmenin bu oyunlar sayesinde kendiliğinden oluştuğunu bize gösteriyor” dedi.


Teknolojinin hızla gelişmesi ve herkesin ona kolayca ulaşabiliyor olmasının birçok sorunu beraberinde getirdiğine dikkat çeken Kaçmaz, “Özellikle çocuklarımızda ve gençlerimizde görülen teknoloji bağımlılığı hem ruhsal hem de fiziksel açıdan büyük tahribatlara neden oluyor. Yapılan araştırmalar, küçük yaş gruplarının internette özellikle savaş, şans, yarış ve dövüş oyunlarına yöneldiklerini gösteriyor. Bu oyunların etkisiyle çocuklarımızın ve gençlerimizin sosyalleşmeden uzak, saldırgan, içine kapanık kişilik yapılarına büründüğünü görebilmekteyiz. Sadece parmak hareketleriyle saatlerce oynanan telefon ve bilgisayar oyunlarının sağlık açısından ciddi ve kalıcı problemlere yol açtığı da uzmanlar tarafından sürekli dile getiriliyor. İşte bu noktada Gevaş Belediyesi ve Gevaş Gençlik Merkezi olarak ortak yapacağımız 'Eski Toprağın Serveti, Yeni Neslin Hazinesi' projesiyle bu tek tipleştiren zararlı oyunların yerine eskiden oynadığımız kültürel değerlerimizi yansıtan doğal, eğlenceli ve öğretici oyunlarımızı tekrar canlandıracağız. Bu kapsamda bu oyunlar hakkında derin bir araştırma yaparak hem bu oyunlarımızın kaybolmalarını engelleyecek, hem de çocuklarımızın bu oyunları öğrenmesini sağlayarak oyunlarımızın nesilden nesle ulaşmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
Kaçmaz, ayrıca geçmişte oynanan bu oyunların gün yüzüne çıkarılmasında vatandaşlarında desteğini beklediklerini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim