2011 yılında meydana gelen 5,6 ve 7,2’lik depremlerde ağır hasar gören defterdarlık binasının yıkım çalışmaları aralıksız sürüyor. Yaklaşık 20 gündür devam eden ve bir türlü bitirilemeyen çalışmaya çevre esnafı ise tepki gösterdi. Yıkımın yapıldığı bina önünde toplanan esnafı sakinleştirmek ise Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Faruk Alpaslan’a kaldı. Yıkımdan dolayı çalışamadıklarını, siftah bile yapamadıklarını dile getiren çevre esnafı bu yüzden oda başkanları Alpaslan’ı buraya davet ettiklerini ifade ettiler. Sorunlarına ancak başkanlarının çare bulabileceğini ifade eden esnaflar, Alpaslan’dan destek istediler.

Burada bir konuşma yapan Faruk Alpaslan, binanın yıkım ihalesi yapıldığında, bazı kriterlerin göz önüne alınmadan yapıldığını belirtti. İhaleyi alan firmanın, yıkım esnasında betonla, demirleri birbirinden ayırdıktan sonra enkazı kaldırdığını anlatan Alpaslan, “Esnafın mağduriyeti ve işin yavaş yürüdüğünü noter huzurunda tespit edilerek, esnafın ne kadar etkilendiği tutanak halinde rapor edilmiş. Valilikle hemen hemen her gün görüşme sağlıyoruz. Oda başkanı olarak, bu işin peşini bırakmayacağız. Esnafımız çok zor durumda. Yasa gereği kimsenin esnafı bu kadar uzun süre mağdur etmeye hakkı yoktur. Yaklaşık 20 gündür yıkım çalışması devam ediyor. Bu tempo ile yürümesi halinde 20 güne kadar daha bitmez. Esnafımızın hakkını sonuna kadar savunacağız” dedi.

 

“KÜRDANLA DİŞ TEMİZLENİR GİBİ DEMİRLER AYIKLANIYOR”

 

İhaleyi alan firma yetkililerine de yıkım işlemlerinin hızlandırılmasını isteyen Faruk Alpaslan, “Yaklaşık 300 esnafımız bir aya yakındır mağdur edilmektedir. Bu demirleri buradan ayırmayın. Demirleri ayırt etmek zaman kaybına neden oluyor. Ben AFAD Van İl Müdürü ile görüştüm. Bize şunu söyledi, ‘İşi alan müteahhit firma yetkilisi gelsin görüşelim, gerekirse makine takviyesi yapalım’ dedi. Kendilerine, 300’e yakın esnafımızın mağdur durumda olduğunu söyledim. Bakın arkadaşlar, bir işyeri yıkılırken, kaç gün, kaç saat süreceği hesaplanır. Burada hiçbir hesap yapılmadan ihale edilmiş. Burada demirler, kürdanla diş temizlenir gibi işlem görüyor. Demir çubuklar, makinelerle tek tek temizlenerek ayırt ediliyor. Böyle devam ederse bu iş çok uzun sürecek. Bu saatten sonra, kanunlar çerçevesi dahilinde hakkımızı mutlaka arayacağız. Bugünden itibaren gerekli çalışmaları başlatacağız. Bu bina yıkılırken, beton yığınları içerisinde kalan demirler, burada ayırt edilmeden taşınmasını istiyoruz. Birçok esnafımızın işyerlerinde duvar ve çatısı büyük zarar görmüş. Hiçbir önlem alınmadan yıkım işleminin yapılması kabul edilir bir durum değildir. Bütün bu olumsuz durumlar rapor haline getirilerek mahkemeye sunulacaktır” şeklinde konuştu. İhaleyi alan yetkili firma sahipleri ise, ellerinden geldikçe çalışmaları hızlandıracaklarını ifade ederek, demirlerin ayrılmadan enkazın da kaldırılmasının mümkün olamayacağını kaydetti. Alpaslan, binanın bir an evvel yıkılması için Van Valiliği ile bir kez daha görüşeceklerini beyan ederek buradan ayrıldı. 

 

 

 

Editör: TE Bilisim