Van’daki bölge müdürlüğünün kapatılması, Erzurum’a gitmesi konuşulan Et ve Süt Kurumu’nun kapanması iddiaları tartışılmaya devam ediyor. Şehrivan’ın gündeme getirdiği ve Van TSO başkanın da Van’dan gitmesi için “Bu Van’a ihanettir.” Sözlerini kullandığı Et ve Süt Kurumu’nun Van’dan temelli gitmesi ile ilgili iddialara tarım ve hayvancılığı en iyi bilen kesimlerden de tepki yağdı!

 

Türkiye’de küçükbaş havyan sıralamasında birinci olan Van’da 2011 yılından bu yana kapalı olan Et ve Süt Kurumu ile ilgili Van’daki ilgili STK’lardan tepki geldi. 2011 yılından bu yana “Yapıldı, yapılacak” denilen kurumun bir türlü yapılamaması ve Erzurum’a taşınacağı gündeme gelirken, tepkilerde gelmeye devam ediyor. Uzun yıllar Van Ticaret Borsası başkanlığını yürüten iş adamı Feridun Irak, Et ve Süt Kurumu’nun Van için son derece gerekli bir kurum olduğunu söylerken Van İli ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz ve Van Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nurhan Dayan ise, Et ve Süt kurumunun Van’ın olmazsa olmazı olduğunu anlattı.

 

 

IRAK: ET VE SÜT KURUMU VAN’DA GEREKLİ

Van Et ve Süt Kurumunun özelleştirilmemesi için büyük çabalar harcadığını ifade eden Ticaret Borsası ve Ticaret Sanayi Odası eski başkanı Feridun Irak, “Uzun yıllardır Van’da önemli hizmetler veren Et ve Süt Kurumu bana göre çok doğru ve güzel bir yatırımdır. Böyle bir yatırımın Van’da olması gerekliliktir. Çünkü Van Türkiye’de hayvancılıkta ilk sıralarda yer alan bir ildir. Van’da bu anlamda en önemli sektör hayvancılıktır. Hayvancılığın bu kadar önemli olduğu bir ilde Et ve Süt Kurumunun olması gerekiyor. Bizde Et ve Süt Kurumunun Van’da kalması gerektiğini her zaman söyledik bundan sonrada da söyleyeceğiz.” Dedi.

 

“VAN’DAN GİTMESİ BÜYÜK KAYIP OLUR”

Et ve Süt Kurumunun Van için önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Irak, şöyle konuştu: “Et ve Süt Kurumları biz zamanların adıyla Et ve Balık Kurumları (EBK) özelleştirildiği zaman biz bu karara karşı çıktık. O dönemlerde Türkiye’de bulunan 7 ilin EBK’sı özelleştirilmedi. Bunlardan bir tanesi de Van’dır. Biz zamanında özelleştirme yapılmaması için büyük bir mücadele verdik ve haklı tavrımız karşısında özelleştirme yapılmamasını sağladık. Bunun en önemli nedenlerinden birincisi Van’ın hayvancılıkta 1 numara olması, ikincisi ise piyasayı regüle ediyor olmasıydı. Bu iki önemli ve haklı gerekçeler ele alındığı zaman Van’da Et ve Süt Kurumunun önemli bir yer de olduğunu iyi bir şekilde görebiliyoruz. Şu sıralar Et ve Süt Kurumunun başka bir ile taşınması konuşuluyor. Bu taşınma meselesinin konuşuluyor olması bizleri üzmüştür. Bu kabul edilir bir konu değil.”

 

GİTMESİ VAN’A ZARAR!

“İlimiz son zamanlarda kurumları kaybetmeye devam ederken, Van için bu kadar büyük bir öneme sahip olan Et ve süt Kurumunun Van’da gitmesi Van için büyük bir zarardır. Özellikle kurumların Van’dan gitmesine bir son verilmeli. Bu konuda siyasiler ve STK’lara büyük işler düşüyor. Bu gibi kurumların gitmesine bir el atmaları gerekiyor. Daha önce Van’a kazandırılan bu kurumlara sahip çıkılmalı, kapatılması ve gidilmesinden öte daha da büyütülüp hizmet konusunda Van’a yakışır şekilde çalışmaları gerekiyor. Et ve Süt Kurumunun Van’a hizmeti devam etmeli.”

 

 

YILMAZ: SİYASETE KURBAN EDİLMEMELİ

Et ve Süt Kurumunun Van’da taşınması veya yeni hizmet binasının yapılmaması gündeme gelirken, Van’daki bazı STK’larda bu duruma tepki gösterdi. Van İli ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz, Et ve Süt kurumumun Van’da kapatılmasının hiçbir izahı olmadığını söyleyerek, “Devlete bağlı bir kurum burası. Bu kurum Van’ın ve bölgenin vazgeçilmezidir. Et ve Süt Kurumu besicinin bel kemiğidir. Van’da olmazsa olmazımız olan bir kurumun halen kapalı olması asla kabul edilir bir durum değildir. Bu bölgede Et ve Süt Kurumu sadece Van’da vardı. Bunun yeniden yapılması için sözler verildi. Hatta geçen yıllarda ihalesinin tamamlandığını ve yapımına bir an önce yapımına başlanacağı söylendi. Biz yapımını beklerken, kapatılması veya taşınması gündeme geldi. Açılmaması ve taşınmasına inanmak dahi istemiyorum.”

 

BU KURUM VAN’IN OLMAZSA OLMAZIDIR!

“Bu kurumun Van’da yapılacağına inanıyorum. Bu kurum Van’da olmazsa olmazdır. Bir kaç yıldır başka kesimhanelerde idare ediliyor. Ancak bu kurumun Van’da kurulması şarttır. STK ve besici olarak Van’ımızın bu kuruma çok ihtiyacı vardır. Van’da çok büyük kesimhaneler yok, Et ve Süt kurumu olmazsa bu insanlar mağdur olur. Eğer bu kurum Van’da açılmazsa demek ki bu, insanlara ‘siz besicilik ve hayvancılık yapmayın işletmelerinizi kapatın’ deniliyor. Van ve bölge hayvancılık ile anılıyor. Türkiye’de küçükbaş hayvancılıkta birinci sırada olan bir ile bunun reva görülmemesi gerekiyor. Eğer bu kurum siyasete kurban edilirse gerçekten bu kente yazık olur.” Dedi.

 

 

“AÇILMAMASI VAN’A EN BÜYÜK KÖTÜLÜK OLUR”

Kapatıldığı günden bu yana tepkilerini dile getirdiklerini söyleyen Yılmaz, “2011 yılında kapatıldığında biz yine yüksek sesle tepkimizi dile getirdik. Dönemin Van valisiyle de konuyu defalarca görüştük. Et ve Süt Kurumu depremde büyük bir zarar görmedi. Bunun kontrollerde de gördük. Birilerinin ‘evet burası hasarlı’ demesiyle kapatılmamalıydı. Bu kurum kesinlikle hasarlı değildi. Deprem döneminde kesim yapılamıyordu, ancak büyük soğuk hava depoları kullanılıyordu. Yani depremden sonra da bu kurum kullanıldı. Depolar etlerle doluydu. Bu kurum madem hasarlıydı neden o dönem de kullanıldı. Dönemin başbakanı ve şuan Cumhurbaşkanımız ve milletvekillerine konuyu ilettik. Kendileri de bu kurumun en kısa sürede Van’da yeniden hizmet vereceğini söyledi. Biz bu kurumun Van’da temellerini atmak için heveslenirken, kapatılması gündeme geldi. Heveslerimizi kursağımızda bırakmanın anlamı yok. Bu kentin temel taşını buradan söküp başka ile veya tamamen kapatılması bu kente yapılacak en büyük kötülük olur. Daha önceki görüşmelerimizde bu kurumun Van’da yapılacağı ve en kısa sürede hizmete açılacağı sözleri verildi. Eğer yapılmaz veya başka ile taşınırsa bu konuda kimsenin destek vermediğini hatta köstek olduğu kanaatine varırız. Onun için bu kente yapılacak bir kuruma herkes destek olmalıdır.” İfadelerini kullandı.

 

“TAŞINMASINA KARŞIYIZ”

Et ve Süt Kurumunun kapatılması veya taşınmasına karşı olduklarını vurgulayan Yılmaz şöyle devam etti: “Kurumun Van’da yeniden açılması için bugüne kadar büyük çabalar sarf ettik. Bundan sonra da aynı çabayı göstereceğiz. Ben ümidimi yitirmedim, yitirmekte istemiyorum. STK’lar ve besiciler olarak bu kurumun başka ile taşınmasına veya yapılmamasına kesinlikle karşıyız. Van’daki bütün yetkililer el ele vererek, memleketlerine sahip çıkmalıdır. Bu kurumun başka ile taşınmasına müsaade etmemelidir. Kentte şuan bir belirsizlik var. Besiciler hayvanlarını gidip özel sektörde kestirmek istemiyor. Besiciler Et ve Süt kurumunun varlığını hmek istiyor. Onun için bu belirsizliğin bir an önce ortadan kalkması gerekiyor.”   

 

 

DAYAN: YENİDEN AÇILACAK

Et ve Süt Kurumunun kapatılması veya başka ile taşınmasına bir tepki de Van Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği başkanı Nurhan Dayan’dan geldi. Yakın zamanda genel müdürlükle görüşmeler gerçekleştirdiğini söyleyen Dayan, “Hayvancılığın gelişmesi ve ayakta kalması için Et ve Süt Kurumunun Van’da olması gerekiyor. Tamamen kapatılmasına kesinlikle karşıyız. Kapatılmaması için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Kurumun kapatılması durumunda bizlerde ahırları kapatacağız. Bu kurumun gözden çıkarılmaması gerekiyor. Eğer böyle bir kurum gözden çıkarılmışsa demek ki bütün çiftçi gözden çıkarılmıştır. Biz bu süreç içerisinde bakanlık, genel müdürlük ve milletvekilleriyle görüşerek büyük girişimlerde bulunduk. Yaptığımız görüşmeler neticesinde ilk olarak Van’da bölgeye hitap edecek bir süt tozu fabrikasının kurulacağı söylendi. Et ve Süt kurumunun da Van’da yapılacağı ve hizmete açılacağı söylendi. Genel müdürlük ile çok kısa süre önce görüştük ve 2017 yılı yatırım programına alındığı belirtildi. Eğer hayvancılık bölgesiysek ve küçükbaş hayvanda Türkiye’de birinci sıradaysak, Et Süt Kurumunun mutlaka Van’da olması gerekiyor. Yetkililerde bunun farkında inşallah en kısa sürede yeni kurum yeni yerinde hizmete başlayacaktır.” Şeklinde konuştu. 


ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN / ERDAL ERBAŞ

 
Editör: TE Bilisim