ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Son yıllarda ülke genelinde olduğu gibi Van’da da enflasyonla birlikte artan hayat pahalılığı tartışılmaya devam ediyor. Geçim derdi kentin en çok konuşulan meselelerinden biri olarak gündemdeki yerini korurken, enerji, akaryakıt, tarımdaki girdi maliyetine gelen zamlar ile kur artışı temel gıda ürünleri olan et ve sütte de yeni zamların kapısını araladı. Maliyetlerdeki artış nedeniyle et ve süt fiyatlarında Ekim ve Kasım ayında en az yüzde 30-35 zam yapılması öngörülürken, vatandaşlar da et ve süt ürünlerdeki zamlara ve hayat pahalılığı ile ilgili sitemlerini Şehrivan’a anlattı. Kırmızı et ve süt ürünlerine gelecek zamma tepki gösteren vatandaş, geçim sıkıntısı yaşadıklarının altını çizdi. Van gibi bir dönem hayvancılık üssü olan, halihazırda da küçükbaş hayvancılıkta zirvede yer alan bir kentte et ve süt ürünlerindeki kriz sürerken Van’ın ülkenin en pahalı tüketimini yapan illerinden birisi olması da ayrı bir tartışma konusu oldu.

ET VE SÜTTE YİNE ZAM GELİYOR!

Son dönemlerde düzenli olarak zam alan ürünlerin başında gelen süt ürünleri ve fiyatları her geçen gün artan et ürünleri için bir zam daha beklenirken alım gücünün düşmesi ile bu ürünleri tüketmek hayal olmaya başladı. Bir litre süt fiyatının 10 lirayı aştığı süreçte, Türkiye’nin hayvancılık merkezi olan Van’da hala ülkenin en pahalı eti tüketilmeye devam ederken vatandaş yeni zamlarla birlikte artık bu ürünleri eve almanın imkansız hale geleceği endişesini yaşıyor.

VATANDAŞ: ZATEN ALAMIYORDUK, BİR DE ZAM GELSE…

2 yıldır kırmızı et alamadığını belirten Yusuf Arslan, et ve süte gelecek zam hakkında şunları söyledi: “Alamıyorduk zaten bundan sonra hiç alamayacağız. Her gün yeni bir zam haberleriyle uyanıyoruz. Enflasyon aldı başını gidiyor. Bizde bu süreçte eriyip gidiyoruz. Süt ve et insanların en büyük ihtiyaçlarından biri olmasına rağmen son iki yılda insanlar bu ihtiyaçlarını karşılamıyor. Van, hayvancılık kenti olmasına rağmen ne etinden ne de sütünden yararlanamıyoruz. Bizim buna bir dur dememiz lazım ve üretmemiz lazım. Et ve sütümüzü üretirsek belki de farklı illere satma gibi bir durumumuz olacak. En azından ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir iki üründen üretim ile bu zamlardan kurtulabiliriz. Tabi bu dediğim projelerde hemen olacak şeyler değil, Uzun süreçte düşünülürse yapılabilir.” Dedi.

ESNAF SATAMIYOR, VATANDAŞ ALAMIYOR!

Et ve süt ürünlerinde vatandaşların alım gücünün kalmadığını belirten esnaflardan Kemal Öztaşçı, kendi sattıkları ürünlerde de zorlandıklarını söyledi. Stok yapamadıklarını ifade eden Öztaşçı, şöyle devam etti: “Büyük bir kriz yaşanıyor. Eskiden karın tokluğuna çalışan insanlar bile kalmadı. İnsanlar artık çöpten ekmek topluyor. Van gibi bir yerde son yıllarda insanların birçoğu çöpten geçimini sağlıyor. Ülke tarihinde denk gelmediğimiz olaylara tanıklık ediyoruz. Kurban Bayramından bayrama kırmızı et yiyen insanlarımız galiba artık bayramlarda da et yemeyecekler. Kırmızı eti kilo kilo alma devri de bitti. Kıyma desen çok az insan alıyor. Esnaf olarak bizde çok zor durumdayız. Çünkü bize pahalı gelen bir ürünü daha ucuza satamıyoruz. Şimdi yeni bir zam konuşuluyor. 1 ay içerisinde et ve süt ürünlerine zam gelecek ve zam haberleri yapılmasına rağmen bizde yoğunluk yok. Şuan bile çok pahalı olduğu için kimse almıyor.”

“KASAPLARDAKİ ET FİYATLARI BİRBİRİNİ TUTMUYOR”

Et ve süt ürünlerine gelecek zam konusunda sitemlerde bulunan vatandaşlardan Volkan Çınar, “Her şeye zam geliyor. Hemen hemen bütün ürünlere zam geldi ve bizde artık bu zam haberlerini duymaktan ciddi anlamda sıkıldık. Artık bir şeyleri eleştirmekten vazgeçtik. Ülke öyle bir hale gelmiş ki Van’da bile fiyatlar günlük artıyor. Birazda esnaflarda uyanıklık var. Serbest piyasa olduğundan dolayı herkes kendine göre bir fiyat belirliyor. Hal böyle olunca bizde işin içinden çıkamıyoruz. Kasaplardaki et fiyatları birbirini tutmuyor. Bu etin kalitesi dışında esnafın uyanıklığına da kalmış bir durum. Van ciddi anlamda bozulmuş bir kentte yöneliyor. Aslında ülkenin geneline yayılan zamlar Van’da daha da zamlı bir şekilde satılıyor. Bu konu ciddi anlamda büyük bir sorun. Baştan salınıyor ama bir denetim yapıldığı zaman her şey ortaya çıkacaktır.” Şeklinde konuştu.

VATANDAŞ, EVİNE NE ET GÖTÜREMİYOR!

İnsanların tek gündemi ekonomi diyen Haşim Durdu isimli vatandaş, Türk parasının giderek değer kaybettiğini söyledi. Durdu, “Cebimizde bulunan paranın artık bir değeri kalmadı. Hayat çok pahalı hiçbir şey alamıyoruz ve alamadığımız için de geçinemiyoruz. Ekonomi çok kötü ilerliyor. Eve et götüremeyen bir baba ya da anne düşünün ve ne kadar üzücü bir durum olduğunu kendinizde göreceksiniz. Eti bir kenara bırakın insanlar evlerine sebze ve meyve götüremiyor. Bu haldeki bir kentten ve ülkeden bahsediyoruz. İnsanlar giderek fakirleşiyor. Yılbaşı da yaklaşıyor ve yılbaşında da her şeye ciddi anlamda zam gelecek. Asgari ücret artacak ve bununla birlikte de ürünlerde zamlanacak. Bizim istediğimiz tek şey ne maaşa ne de ürüne zamların gelmemesi. Çünkü artık bu işin içinden çıkamıyoruz. Gelecek zamlara çok alıştık ve kapımız her zaman da açık. Zam haberi duymadığım bir gün çok şaşıracağım. Allah sonumuzda hayırlısı nasip etsin.” Diye ekledi.

VATANDAŞ DÜŞÜŞ BEKLERKEN ZAM SÖYLENTİLERİ GELDİ!

Asgari ücretle geçimini sağlamaya çalıştığını ifade eden vatandaşlardan İbrahim Yılmaz, “4 kişilik bir ailem var. Bu parayla geçimimi zar zor karşılaya çalışıyorum. Uzun zamandır kendi evime kırmızı et götüremedim. Zamdan sonra da artık hiç götüremem. Günlük ekmeğimizi hesaplasak bile aldığımız para bize yetmiyor. Van’da asgari ücret üstü iş bulmakta çok zor. Kendine iş kurmaya çalışsan daha da zor. Birde ev benim olduğu için kira sorunum yok. İşin içine kira da eklense zaten hiç geçinemezdim. Bu kış fiyatların düşmesini bekliyoruz. Özellikle sebze ve meyvelerde bir düşüş bekliyoruz. Düşüş yaşansın ki biz de meyve yiyebilelim. Zamanla bu ekonomi düzelecek ama tabi insanları da zorlayarak düzelecek. Dediğiniz gibi et ve süt ürünlerine gelecek zam haberleri konuşuluyor ve inşallah zam gelmeden iptal ederler. Yoksa bu süreçte alım gücü olmayan vatandaşları daha da zor bir dönem bekleyecek.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim