ŞEHRİVAN ÖZEL – MERAL YILDIZ

Kamu bankalarının tarihin en düşük konut kredisi kampanyası başlatması, fırsatçı mal sahibi ve gayrimenkul şirketlerini harekete geçirdi. Fırsatçılar, yoğun talep üzerine yüzde 30’lara varan oranlarda zam yaptı. Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, Şehrivan Gazetesine verdiği demecinde vatandaşları uyararak fırsatçılara göz açtırılmaması konusunda uyarırken, aynı zamanda vatandaşlara ev almayın diye uyardı.

Tüm dünya ekonomisini etkisi altına alan Covid-19 salgın süreci her alanda olduğu gibi inşaat sektörünü de önemli ölçüde etkiledi. Şantiyelerin kapatılması ya da projelerin ertelenmesi nedeni ile zorlu bir süreçten geçen sektörde, kamu bankalarının ve bazı özel bankaların yaptığı kredi kampanyaları bir anda heyecan yarattı. Hem inşaat sektörünü canlandıracak hem de ev almayı bekleyen birçok vatandaşın fırsatı olabilecek süreçte 0,64’lük kredi oranları umut olsa da fırsatçıların fiyat yükseltmesi işi yine çıkmaza soktu. Konutta 0,64 Faiz oranının açıklanması ile birlikte fiyatların bir anda yükselmeye başlarken Van’da da daire fiyatlarına bir anda büyük bir zam yapıldı. Fırsatçılar taleple birlikte fiyat artırma işini tam anlamıyla fırsatçılığa dönüştürürken vatandaş duruma isyan etti. Vatandaşın ev alma şansını elinden alan fırsatçıların durumu haftalardır konuşulurken Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, Şehrivan Gazetesine verdiği demecinde vatandaşları uyararak fırsatçılara göz açtırılmaması konusunda uyarırken, aynı zamanda vatandaşlara “Ev almayın” diye uyardı.

ÖZDEK: ŞİKAYET EDİN

Düşük faizli fırsatların ardından ev fiyatlarını yüzde otuzlara varan zam sonrası ev sahiplerinin tavrına tepki yağarken, konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ve fırsatçılara tepki gösteren Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, “İç piyasaya baktığımız zaman gerek müteahhitler gerekse satıcı vatandaşlar faiz indirimini fırsata çevirdi. Bankalar vatandaşların ev sahibi olması için faiz indirimine giderken, maalesef fırsatçılar buna müsaade etmiyor. Fırsatçı diye adlandırdığımız bu şahıslar maalesef vatandaşın hakkı olan ev alma hakkını gasp etmiş durumdalar. Bu sadece Van’a özgü bir sorun değil. Ülkenin her ilinde bu durum söz konusu. Sayın Cumhurbaşkanı bu konuda gerekli bir açıklama yapmıştı. Şikayet edin gerekli cezai işlem uygulanacaktır diye. Bu tarz şikayetler Sanayi Ticaret İl Müdürlüğüne yapılıyor.” İfadelerini kullandı.

“PANDEMİDEN ÖNCE EV FİYATLARI NE İSE ŞİMDİ DE AYNI OLMALI”

Fırsatçıların ev sahibi olmak isteyen vatandaşların krediyi çekmelerine ve ev sahibi olmalarına engel olduğunu kaydeden Özdek, “Türkiye genelinde devlet ev sahibi olmak isteyenlere kamu bankaları aracılığıyla bir yol açtı. Dolayısıyla şuanda krediler makul seviyeye çekilmiş durumdadır. Birinci ellerde yüzde 0,64, ikinci ellerde ise yüzde 0,74 olarak belirlenmiş olan bir kredi limiti var. Pandemiden önce ev fiyatları ne ise şimdi de aynı olmalı. Bu kadar yüksek fiyata gerek yok. Halbuki bu faiz indirimi ev sahibi olmak isteyen vatandaşın yüzünü güldürmüştür. Fakat iç piyasaya baktığımız zaman gerek müteahhitler gerekse satıcı vatandaşlar faiz indirimini fırsata çevirerek piyasa değeri 300 bin lira olan daireleri 380 bin liraya çıkarmışlardır. Bu da kabul edilemez bir durumdur. Bu fırsatçılar ev sahibi olmak isteyen vatandaşların krediyi çekmelerine ve ev sahibi olmalarına engel olmuşlardır.” Dedi.

“VATANDAŞLAR BU FIRSATTAN FAYDALANAMIYOR”

Devlet bir eylem içine girmişse burada vatandaşın alım gücü fazlalaşsın diye yapmıştır. Fakat burada satıcı olan müteahhitler ve satıcı vatandaşlar bu fiyatları tamamen yükseltmişlerdir. Dolayısıyla kredilerin burada düşürülmesinin hiçbir esprisi kalmamıştır. Kredi faizlerinin bu seviyelere düşürülmesi vatandaşı sevindirse de fırsatçılardan dolayı faydalandıramamıştır. Van Emlakçılar Derneği olarak bu konuda çok sıkıntı ve acılar çekiyoruz. Vatandaşlarımıza yardımcı olamıyoruz. Emlakçılarımıza her gün onlarca konut talebi vardır fakat piyasaya bakıldığı zaman fiyatların yüksekliğinden dolayı maalesef vatandaşlar bu fırsattan faydalanamıyorlar” ifadelerini kullandı.

ÖZDEK: FIRSATÇILAR PİYASAYI ZOR DURUMDA BIRAKMIŞ

Yüksek olan konut fiyatlarına ivedilikle kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, “Fırsatçılar piyasayı zor durumda bırakmışlardır. Gerek satıcı vatandaşlara gerekse satıcı müteahhitlere şunu söylemek istiyorum; kesinlikle ellerini vicdanlarına koysunlar, yaptıkları bu eylemin doğru olmadığını ve bunu kabul etmediğimizi ve kınadığımızı ifade etmek istiyorum. Vatandaşların mağduriyetlerini göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Pandemiden önce daire fiyatları neyse yine aynı şekilde satılmasını istiyoruz. Van’da pandemiden sonra konut fiyatlarında 4’te 1 oranında bir artış söz konusudur. Bu da kabul edilemez bir durumdur. Daire sahibi olmak isteyen vatandaşlar maalesef geri çekilmek zorunda kaldı. Çünkü fiyatlar çok yüksek. Bu aynı zamanda bir fırsatçılıktır” diye konuştu.

ÖZDEK’TEN VATANDAŞA ÇAĞRI: EV ALMAYIN

Ülke olarak ekonomik dar boğazdan geçtiğimizi belirten Özdek, “İnsanlar şu an zor durumdadır. Devletimizde zor durumda olan vatandaşlara el uzatarak faiz oranlarını ciddi anlamda düşürdü. Bilindiği gibi ülkemizde ve ilimizde fazlalaşmış bir konut sayısı vardır. Bu konut sayısının tükenmesi için yapılan bir eylem var. Fakat fırsatçı insanlarımız ve müteahhitler buna izin vermemektedir. Bu yanlış bir olaydır. Biz burada vatandaşlara şunu söylemek isteriz. Şu süreçte bu kadar ev fiyatları fırsatçılar yüzünden yükselmişken ev almayın. Ev almayın ki onlarda hatalarının farkına varsın. Almayın değerli vatandaşlar. Bugün almayın bekleyin fiyatlar düşsün. Bu kanun vatandaşın ev sahibi olması için devlet tarafından çıkarılmıştı. Ama maalesef fırsatçılar buna müsaade etmiyor. Biz böyle bir toplum değildik. Biz ne zaman bu kadar acımasız olduk bilmiyorum. Biz ilkeli, inançlı insanlarız. Bu duruma dur demememiz gerekiyor. Vatandaşa çağrımızı yineliyoruz, bu süreçte ev almayın diyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim