KESK Van Şubeler Platformu toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 3 Ağustos Pazartesi günü Çalışma Bakanlığı önünde yapılacak merkezi eyleme katılım çağrısı yaptı.

 

 

KESK Van Şubeler Platformu toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 3 Ağustos Pazartesi günü Çalışma Bakanlığı önünde yapılacak merkezi eyleme katılım çağrısı yapmak için sendika binasında basın toplantısı yaptı. KESK Van Şubeler Platformu adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Cengiz Paycu, insan kanın oluk oluk aktığı, Kürt sorununda bir kez daha imha ve inkâr siyasetinin devrede olduğuna işaret ederek, “Üç günde binden fazla AKP muhalifinin gözaltına alındığı, tutuklandığı, yargısız infazların yaşandığı, güvenlik güçlerinin yaşamını yitirdiği, tüm demokratik eylem ve etkinliklerin fiilen yasaklandığı, muhalif basının hukuksuz şekilde engellendiği, IŞİD tehdidinin içimize kadar girdiği bir ortamda 2016-2017 yılları için toplu sözleşme görüşmelerine başlanacak. Ve ne ilginçtir ki, özgür toplu sözleşme önünde engel olan 4688 ile ilgili değişiklik çalışmalarının olduğu 2012 yılının ilk aylarında Konfederasyonumuza yönelik operasyonların startını veren AKP, bu kez TİS sürecinde sendikamız EĞİTİM SEN’e hukuk dışı bir operasyon gerçekleştirdi.” Şeklinde konuştu.

 

‘YASA, MASA, KASA VARDIR, TİS YAPILIR’

Gerilimin artarak kaos ortamının yaratılmak ve erken seçime gitme hesaplarıyla savaş konseptine geçildiğini ifade eden Paycu, “Gelişmeler Cumhurbaşkanı ve AKP’nin 7 Haziran seçimleri öncesi uyguladıkları gerilim ve kaos ortamından bir kez daha medet umduklarını göstermektedir. O zaman başaramadılar, yine başaramayacaklar. Çünkü kaynakların savaşa aktarıldığı bir ortamın bedelini ödeyecek olan emekçiler buna izin vermeyecekler, geleceklerine ve barışa sahip çıkacaklardır. ‘Yasa, masa, kasa vardır, TİS yapılır’ iddiası yapacakları yeni satış sözleşmesine meşruiyet kazandırma dışında bir gerçekliği ifade etmemektedir. Çünkü üçü de sorunludur.” Dedi.

 

PAYCU: TALEBİMİZİ MUHALEFET PARTİLERİNE İLETTİK

  4688 sayılı yasa ILO sözleşmeleri başta olmak üzere uluslararası hukuk ve AİHM kararlarına aykırı içeriği ile özgür toplu sözleşme hakkı önünde engel olduğuna dikkat çeken Paycu, “Dolaysıyla 4688 sayılı yasa ile kamu emekçilerinin hak ve çıkarını koruyup geliştirecek gerçek bir TİS yapmak mümkün değildir. Masa sorunludur, çünkü yüzdelik zam dışında kamu emekçilerinin mali, sosyal, özlük, demokratik hiçbir sorunu ve talebi masada konuşulmamaktadır. Kasa sorunludur, çünkü emekçilere verilecek zam oranı çok önceden belirlenmektedir. MEMUR SEN’in yeni Genel Başkanı açıklamasında bu talebin geçmişte de Konfederasyonumuz tarafından dile getirildiğini ancak kabul görmediğini ifade etmiştir. Görüşmelerin Eylül ya da Ekim aylarına alınması talebimizi tekrarlıyoruz. Talebimizi hem iktidara hem de muhalefet partilerine ilettik, çeşitli girişimlerde bulunduk. Bu çabamız devam edecektir.” Şeklinde ifade etti.

 

TALEPLER YENİDEN DİLE GETİRİLDİ!

2014 yılı için MEMUR SEN ve AK Parti arasındaki toplu satış sözleşmesinde en düşük memura 123 TL artışın yüzdelik karşılığı % 6,6, ortalama %5,2 olduğunu belirten Paycu, “Ocak 2015’te enflasyon oranı %8,85 iken Haziran 2015 itibariyle yıllık enflasyon oranı %8,28 olmuştur. Dolaysıyla en düşük maaş alan kamu emekçisinin iki yıl içerisinde enflasyon ve büyümeden alamadığı pay da dikkate alındığında en az %3’lük bir kayıp yaşamıştır.” Dedi. Yıllardır sürekli aynı talepleri defalarca dile getirdiklerini ancak bir sonuca varmadıklarını kaydeden Paycu taleplerini şöyle sıraladı: “En düşük maaş alan kamu emekçisinin maaşı  2.900 TL' ye yükseltilmelidir. Bununla birlikte kamu emekçilerine aylık 290 TL aile/eş yardımı,  çocuk başına aylık 232 TL çocuk yardımı,  aylık 276 TL yemek yardımı, aylık 395 TL kira yardımı, ulaşım için aylık abonman bilet, asgari ücret tutarında yılda iki ikramiye ödenmelidir. 4688 sayılı yasa ILO normlarına ve AİHM kararlarına göre düzenlenerek, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı tanınmalıdır. Özelleştirilmeler durdurulmalıdır. Sözleşmeli, taşeron esnek kuralsız çalışma yasaklanmalı, 4/b, 4/c kadroya alınmalı, herkese güvenceli iş ve gelecek sağlanmalıdır. Ayrımsız tüm çalışanları kapsayan yeni bir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasası yapılmalı,  Meslek hastalıkları tanımlanmalıdır. Kamu ve özel sektör dâhil tüm çalışanların ücretlerinin asgari ücret tutarındaki kısmı vergiden muaf tutulmalı, üzerindeki miktar için vergi kesintisinin en alt sınırına sabitlenmelidir. İdarenin kamu emekçileri üzerinde çeşitli yöntemlerle uyguladığı baskılar son bulmalı, ayrımcı politikalardan vazgeçilerek özgür örgütlenme ortamı sağlanmalıdır. Kamu hizmetleri herkese parasız, eşit, nitelikli, ulaşılabilir ve anadilinde olmalıdır. Kamu hizmetleri işletmecilik esaslarına göre değil, toplumsal fayda gözeterek sağlanmalıdır. AKP-MEMUR SEN Toplu Satış Sözleşmesi sonucu olarak kamu emekçilerinin 2014 yılı için alamadıkları enflasyon farkından kaynaklı kaybı karşılanmalıdır.”

 

KESK ETRAFINDA KENETLENMEYE ÇAĞIRI

Paycu son olarak toplu iş sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 3 Ağustos Pazartesi günü Çalışma Bakanlığı önünde yapılacak merkezi eylem için,  KESK Genel Meclisi üyeleri, KESK'e bağlı sendikaların şube ve temsilciliklerindeki yürütme, denetleme ve disiplin kurulu üyelerinin Ankara’da olacağının bilgisini vererek, “Sendikalı olsun olmasın, tüm kamu emekçilerini mücadeleyi büyütmeye, geleceğimize sahip çıkmaya ve kamu emekçilerinin gerçek temsilcisi KESK etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz.” Şeklinde konuştu. 


ŞEHRİVAN HABER – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim