Göçmen kuşların Kuzey Afrika'dan İran'a uzanan yolculuğunda en önemli konaklama merkezlerinden biri olan Erçek Gölü, her yıl olduğu gibi bu sene de flamingolara ev sahipliği yapıyor.

Hava sıcaklığında yaşanan artışla göçmen kuşlar Kuzey Afrika'dan İran'a gitmek için, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki sulak alanlara gelmeye başladı.

Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olan VanGölü havzasındaki Erçek Gölü, ülkedeki kuş türlerinden 150'sine de ev sahipliği yapıyor. 

 

 

"Kaçak avcılık konusunda gerekli önlemler alınıyor"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Lokman Aslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Erçek Gölü'nün flamingoların önemli beslenme alanlarından olduğunu söyledi.

Türkiye'deki sulak alanların beşte birinin Van Gölü Havzası'nda bulunduğunu anlatan Aslan, her yıl bölgede inceleme yaptıklarını ifade etti. 

İncelemelerde flamingoların yaşam alanlarında herhangi bir olumsuzluğun olup olmadığını kontrol ettiklerini anlatan Aslan, "Bir olumsuzluk olması durumunda önlem almaya çalışıyoruz. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü ekipleri de kaçak avlanma konusunda gerekli önlemleri alarak flamingoların gönül rahatlığıyla yaşamlarını sürdürmesini sağlamaya çalışıyor." dedi. 

 

 

"Görsel şöleni kaçırmayın"

Erçek Gölü'ne her yıl binlerce kuş geldiğini anımsatan Aslan, şunları kaydetti:

"Flamingolar Erçek Gölü'ne öncü olarak gelmeye başladı. Yakın bir zamanda diğer kuş türlerinin de yoğun olarak gelmesini bekliyoruz. Vatandaşların bu görsel şovu kaçırmamalarını tavsiye ediyorum. Erçek Gölü'nü diğer sulak alanlardan ayıran farklı bir özelliği daha bulunuyor. O da her mevsim kuş ve hayvanbulundurması. Flamingolar gittiği zaman buraya kuğular gelecek. Bu doğa harikası tabiatın yok olmasını istemiyorsak bu sulak alanlara sahip çıkıp korumalıyız."

Aslan, Erçek Gölü'nün koruma altında olduğunu ancak Van sınırlarında yer alan ve adeta bir kuş cenneti olan Kara Göl'ün de korumaya alınması gerektiğini vurguladı.

 

Editör: TE Bilisim