Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL


Yıllardır halı sahalarda düzenlenen fuarlarda Ortadoğu’dan ve çevre illerden büyük katılımlarla fuar düzenleyen Van’da, ilk fuarını yapan OFKM’de fuar hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Önceki yıllarda bakanlar, devlet düzeyinde katılımlar ve siyasetçi akınına uğrayan fuara bu yıl açılışa rağmen kentteki dinamiklerin bazıları dışında kimse katılmazken, kentin son zamanlarda içinde bulunduğu ilgisizlik yıllardır hasretle beklenen bu merkezin açılışına da yansıyınca fuara katılanlar da bu duruma tepki gösterdi…

Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi olarak ilk fuarını 4-7 Eylül’de 5. Van İnşaat Yapı ve İş Makineleri Fuarı ve 1. Van Belediye İhtiyaçları ve Kent Mobilyaları olarak düzenleyen Van’da fuarın açılışı da fuardan beklentiler de istenildiği gibi olmadı. Yıllardır Van’da imkansızlıklara rağmen önemli fuarlar gerçekleştiren Ajans Asya Fuarcılık tarafından bu yıl kendi merkezinde düzenlenen fuarda devlet ve siyasetçilerin ilgisizliği göze çarpan en önemli nokta olurken, can çekişen inşaat sektöründe yer alan firmaların sıkıntıları da dikkat çekti. Özellikle depremden sonra imar ve diğer nedenlerden dolayı bir türlü eski günlerine dönmeyen inşaat sektörü bu sıkıntılara rağmen fuara büyük umutlarla katıldı. 4 gün süren fuara ilgi de beklenilenin altında olurken, son zamanlarda iyice kötüye giden inşaat sektöründe iş yapan firmalar da OFKM ile adlandırılan bu prestijli fuara rağmen sektörün durumunun hiç açıcı olmadığını kaydetti.

Şehrivan Gazetesi olarak geçtiğimiz hafta düzenlenen açılışla gerçekleştirilen 5. İnşaat Yapı ve İş Makineleri Fuarı ve 1. Belediye İhtiyaçları ve Kent Mobilyaları Fuarı’nı, fuarda stant kuran firmalar sorduk. Fuar merkezini ve fuarı çok anlamlı bulduklarını belirten firmalar, yapılan açılıştan ve katılmayan başta Vali ve Bakanların fuara ilgi göstermeleri gerektiğini dile getirdi. İldeki inşaat sorunlarını da sorduğumuz firmalar inşaat sektöründe büyük bir durgunluğun olduğunu ve bu durgunluktan çok etkilendiklerini sözlerine eklediler. Tüm bunların yanı sıra fuara ilginin olmayışını da kamuoyu oluşturulmasına bağlayan firmalar ildeki devlet büyüklerinin üzerlerine düşen görevleri yapmadıklarını sözlerine eklediler. Firmalar ayrıca yapılan tanıtımları eksik gördüklerinden dolayı fuardan pek memnun olmadıklarını dile getirdiler.

VAN ÇİMENTO: SEKTÖR DURGUN ÜRETİM AZ

Fuar merkezinde ilk durağımız ilin önemli çimento fabrikalarından biri olan Van Çimento oldu. İnşaat ile ilgili görüşmek istediğimiz ancak yetkililerin olmamasından dolayı görüştüğümüz üretim uzmanları ve üretim ile ilgili sorumlu kişiler Van’daki inşaat sektörünün durumunu ve fuarı gazetemize değerlendirdi. Uzmanlar ve üretimciler inşaat sektörü ile ilgili şunları söyledi: “İnşaat sektörü Van’da durgun. Hal böyle olunca bizim üretimlerimizde az oluyor. Nasıl az oluyor diyecekseniz. Biz şu anda Van’daki yapılar için kapasite olarak yeterli bir fabrikayız ve üretimimizde her hangi bir sıkıntı yok. Ancak sektör durgun olunca bizlerde üretimi az yapmak zorunda kalıyoruz. Bu anlamda fabrika kapasitemiz hemen hemen yarı yarıya düşmüş durumda. Üretim anlamında kesinlikle bir sıkıntımız yok ve Van piyasasını karşılayacak güçteyiz. Ama dediğim gibi yaşanılan sıkıntıdan dolayı kapasitemiz kadar üretim yapamıyor ve üretimde durma noktasına geliyoruz.” Daha sonrasında Fuar merkezi ve fuar ile ilgilide değerlendirmede bulunana Van Çimento üretim yetkilileri, “Fuar alanımız ve fuar merkezimiz kesinlikle çok güzel. İnsanlarımızın bu anlamda talep ve iştirak ediyorlar. Bu fuar alanının fuarlarımıza ne katacağı artık ileri ki zamanlarda daha da belirgin hale gelecek ve görülecektir. Şimdilerde zaten sezonun sonu olduğu için özellikle inşaat alanındaki katkıları görmemiz pek mümkün değil. Ama ileri ki zamanlar özellikle yapı denetim firmalarının ve diğer firmaların katkılarını iyi bir şekilde görmüş olacağız. Fuar alanımız büyükşehrimize yakışan bir fuar merkezimiz var. Fuarımızın bir tanıtım ve organizasyon sıkıntısı var gibi. Katılımın az olmasını da inşaat sektörünün durgun olmasına bağlıyoruz.” Dedi.

BİLGE: SEKTÖRDE DÜŞÜŞ VAR

Şehrivan Gazetesi olarak Fuar merkezindeki ikinci durağımız ise Bitlis Şirketi Yarımada Bims oluyor. Yine aynı şekilde gerek inşaat sektörü ile ilgili görüştüğümüz gerekse de fuar merkezi ve fuar ile ilgili görüştüğümüz Yarımada Bims yetkilisi Vedat Bilge ise inşaat sektöründe düşüşün olduğunu dile getirdi. Bilge şunları kaydetti: “İnşaat sektöründe geçen senelere göre %30-%40’lık bir düşüş var. Türkiye’de yaşanılan süreçler en çok inşaat sektörünü vurmuş durumda. Ama yine de umutluyuz. İnşaat sektörü her zaman var olan bir iş alandır. Çünkü bu alanlar oldukça diğer iş alanları oluşur. Yani anlayacağınız sektör geleceği parlak bir sektör bizlerde bekliyoruz. Bizlerde bildiğiniz gibi Bims fabrikalarından bir tanesiyiz ve Tatvan’da var olan fabrikanın hem üretimini hem de satışını yapıyoruz. Üretimimizin %80-90’nını Urfa bölgesinde yapmaktayız. Buda oradaki havaların sıcak olmasında dolayı yaz-kış devam eden bir işimizdir. Yazında genelde bu bölgelere sevkiyatlarımızı yapıyoruz.”

“İLK FUAR, İNŞAAT FUARI OLMAMALIYDI”

Fuar hakkındaki görüşlerini bizimle paylaşan Bims yetkilisi Bilge, “Biz fuar merkezine bu yıl katılıyoruz. Ancak hayal kırıklığı yaşadığımızı da dile getirmek isterim. Artık fuar alanının şehir merkezine uzaklığından mıdır nedir tam olarak bilemiyorum ama katılımın az olduğunu belirtmek isterim. Ben bu durumu şuna bağlıyorum. Hem fazla tanıtım yapılmadı yani tanıtım eksikliği var. Bunun yanı sıra fuar alanı şehir merkezine uzak. Bu anlamda bizlerde şehir merkezinin uzağında olduğumuz için bunun dezavantajlarını yaşıyoruz. Herkesin buraya gelecek arabası yok, bunun yanı sıra hafta sonunda insanalar ailesi ile pikniklere gidiyorlar. Hal böyle olunca ilgi de elbette ki az oluyor. Tanıtım anlamında %10’luk bir tanıtımın yapıldığını düşünüyorum. Bunun yanında ayrıca ilk yapılan fuar inşaat üzerine değil de yöresel olarak bir giyim ya da yemek fuarı olabilirdi. Bu anlamda katılım daha çok olurdu ve diğer fuarlara da katılımlar daha çok olurdu.” Dedi.

BUZKAN: İNŞAAT SEKTÖRÜ TÜM SEKTÖRLERİ ETKİLİYOR

Son olarak görüştüğümüz Buzkan Kapı ve Pencere Sistemleri yetkilisi ise her sektörün inşaat sektörü ile bağlantılı olduğunu bu yüzden sektör sekteye uğradığında hemen hemen her sektörde işlerin durma noktasına geldiğini dile getirdi. Yetkili şunları dile getirdi: “Bizler kapı ve pencere sektörüyüz. Ancak Van’daki inşaat sektörü buradaki insanlarında belirttiği gibi çok iyi bitmiyor ve bir durgunluk var. Hal böyle olunca bizlerde kötü etkileniyoruz. Hatta işlerimiz resmen duruyor. Durma noktasına geliyor çünkü Van’da çoğu sektör inşaat sektörüne bağlıdır. Çimentosundan tutun - bimscisine, kapı pencerecisinden tutun – elektrikçisine, su tesisatçısına herkes kötü etkileniyor ve iş yapamaz hale geliyor. Tüm bunların yanı sıra fuara gelecek olursak. Bu fuar merkezini memleketimize kazandıran ve emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Güzel bir fuar merkezimiz var. Ancak gelin görün ki ne devlet büyüklerinin ne de vatandaşların bu fuara pek bir ilgisi olmadı. Özellikle milletvekillerinin fuara ilgi göstermemesi en göze çarpana olaylardan bir tanesidir. Çok güzel bir fuar merkezimiz var ancak kıymet bileni yok.”

SAHİPSİZLİK TEPKİ ÇEKTİ!

Öte yandan Van için büyük çabalarla hayata geçirilen ve Van’ın önde gelen isimlerinin birçoğunun büyük çaba verdiği fuar ve kongre merkezinin böyle sönük bir açılış ile kapılarını açması ise kentteki birçok önde gelen isimden tepki aldı. Van’ın böylesi bir merkezinin açılışına ne Ankara’dan ne de kentin siyasi önemli isimlerinden beklenen katılımının olmaması fuara katılan firmaların da birçoğunun tepkisini alırken, katılımcılar adı Ortadoğu olarak değiştirilen bu fuar için yoğun katılımlı, görkemli bir açılışın gerekli olduğunu belirterek bunun için tüm siyasilere özellikle büyük işler düştüğünü kaydetti.

Editör: TE Bilisim