Zirvede, dünyanın en büyük 20 ekonomisini temsil eden ülke liderlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ev sahipliği yapıyor.

 

G-20 resmi yemeklerinde de, dünya ekonomik sorunlarının tartışılacağı zirve oturumlarında da "ev sahibi" sıfatıyla oturum başkanlığını Cumhurbaşkanı Erdoğan üstleniyor. Nitekim, tüm liderlerin birlikte fotoğraf verdikleri G-20 Antalya zirvesi "aile fotoğrafında" da, Türkiye'yi Erdoğan temsil etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, G-20 liderlerine bu akşam bir kokteyl verecek. Ardından, yine Erdoğan'ın ev sahipliğinde resmi akşam yemeğine geçilecek.

 

"DAVUTOĞLU NEREDE?" ELEŞTİRİSİ

Zirve aile fotoğrafında Başbakan Davutoğlu'nun yer almaması, hem sosyal medyada, hem de siyaset kulislerinde tartışma konusu oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, Twitter'dan "bu ülkenin yüzde 49.5'la seçilmiş Başbakan'ı Davutoğlu değil mi; niçin G-20'nin herhangi bir yerinde yok?" sorusunu yöneltti.

 

TÜRKİYE, G-20 ZİRVELERİ TARİHİNDE İLK KEZ CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN TEMSİL EDİLİYOR

G-20 toplantısında, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı düzeyinde temsil edilmesi bir ilk. 1999 yılında kurulan G-20 oluşumunda ilk toplantılar, Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları'nın katılımıyla yapılırdı. 2008'den sonra ise bu sistem değiştirildi; 2008'den bu yana her yıl, o yıl dönem başkanlığını üstlenen ülkenin evsahipliğinde yapılan G-20 zirvesinde, üye ülkeler devlet ya da hükümet başkanı seviyesinde temsil edilmeye başlandı. Türkiye, 2008'den bu yana tüm G-20 zirve toplantılarına, "Başbakan" düzeyinde katıldı.

 

ABDULLAH GÜL HİÇ KATILMADI

G-20 zirvelerinin devlet veya hükümet başkanı düzeyine alındığı 2008 tarihinde Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı görevini Abdullah Gül, Başbakanlığı ise Recep Tayyip Erdoğan yürütüyordu. Türkiye, G-20 zirvelerinde "Başbakan düzeyinde" temsil edilme kararı alınınca, ilk zirve olan 2008 Washington zirvesi dahil, tüm zirvelere Başbakan Erdoğan katıldı.

 

2014 AVUSTRALYA ZİRVESİNE BAŞBAKAN DAVUTOĞLU KATILMIŞTI

Türkiye açısından bu katılım yöntemi, Erdoğan 2014 yılında Cumhurbaşkanı seçildikten sonra da devam etti. 2014 Ağustos'unda Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle Başbakanlık görevini devralan Ahmet Davutoğlu, 2014 Kasım ayında Avustralya'da gerçekleştirilen G-20 zirvesinde Türkiye'yi temsil etti.

 

TÜRKİYE'NİN EVSAHİPLİĞİ İLE KATILIM DÜZEYİ DEĞİŞTİ

Ancak bu yıl yapılan G-20 zirve toplantısında, evsahipliğini 2015 dönem başkanı olan Türkiye üstlenince, Türkiye'nin katılım düzeyi de değiştirildi. Zirvede Türkiye heyet başkanlığını ve evsahipliğini Cumhurbaşkanı Erdoğan üstlendi. Başbakan Davutoğlu ise, G-20 zirve toplantısına katılan liderler, zirve marjında düzenlenen resmi bir kokteyle evsahipliği yapacak.

Editör: TE Bilisim