ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ/MENDUH ÇALIŞKAN- Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Orman Genel Müdürlüğü eliyle hazırlığını yaptığı ‘Geleceğe Nefes’ fidan kampanyası Türkiye genelinde dev bir etkinliğine döndü. 11 Kasım’da 11 milyon fidanı toprakla buluşturma etkinliğinde yapılan çağrılara ilgi büyük oldu. Vatandaşların fidan sahiplenerek katılıp kendi fidanını dikme hakkı kazandığı etkinlik için birçok ilde fidan sahiplenmesi ciddi boyutlara varırken Van’da da 60 bin olarak hedeflenen fidan sayısının çok üstüne çıkılırken yüzde 117’lere varan bir katılım oranına varıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan ve Türkiye genelinde 11 Kasım tarihine kadar 11 Milyon fidanın vatandaşlar tarafından sahiplenilmesi hedeflenen Geleceğe Nefes projesi Van’dan yoğun bir ilgi gördü. Büyük boyutlara varan kampanya için muazzam bir ilgi ortaya konulurken Cumhurbaşkanı Erdoğan her yıl 11 Kasım tarihinin Milli Ağaçlandırma Günü/Bayramı olarak kutlanacağını açıkladı. Kampanyanın duyurulması ile birlikte vatandaşlar, 11 Kasım tarihinde saat 11.11’de 81 ilde eş zamanlı başlayacak olan fidan dikme kampanyası için www.gelecegenefes.com adresi üzerinden fidan sahiplenmeye başladı. Türkiye geneli 11 Milyon 47 Bin fidanın hedeflendiği kampanyadaki sayı yoğun ilginin ardından 13 Milyon 290 Bine ulaştı.

VAN BÜYÜK BİR KATILIM SAĞLADI!

Van için tahsis edilen ve hedeflenen fidan sayısı 60 Bin iken Vanlılar göstermiş oldukları yoğun ilgi ile bu sayıyı 70 Bin 490’a ulaştırdı. Türkiye genelinde birçok il hedeflenen fidan sayılarının tamamını sahiplenirken Van yüzde 117’lik bir katılımla hedeflenen rakamların çok üstüne çıktı. Etkinliğin en önemli ilçelerinden birisi olan Edremit’in, belediye başkanı Avukat İsmail Say ise Van’dan gerçekleştirilen yoğun katılımdan duymuş olduğu memnuniyeti ifade ederek; hem bakanlıkla iş birliği içerisinde gerçekleştirecekleri 11 Milyon Fidan kampanyası çalışmalarından hem de bakanlıktan bağımsız olarak Edremit Belediyesi’nin kendi bünyesinde yürüttüğü çalışmalardan söz etti.

VAN’DA 28 AYRI BÖLGEDE 70 BİN FİDAN DİKİLECEK

Projenin başladığı ilk günden itibaren yoğun bir katılımın gerçekleştiği Van’da da proje Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yürütülecek. Edinilen bilgilere göre Van’dan 70 Bin 496 kişinin katılım sağladığı proje kapsamında kentte bulunan 28 ayrı noktada 70 Bin fidanın dikimi yapılacak. 11 Kasım Pazartesi günü saat 11.11’de tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da da 28 noktada eş zamanlı olarak başlayacak olan fidan dikme kampanyasına içlerinde sivillerin ve resmi kurum çalışanlarının olduğu 6 Bin kişi katılacak. Van’da fidan dikiminin gerçekleştirileceği aralarında ilçelerin de bulunduğu 28 bölge arasında okul bahçeleri, kamuya ait geniş ağaçlandırma bölgeleri, bazı askeri araziler ve orman planı içerisinde bulunan noktalar var. Bu noktaların başında ise Kurubaş mevkiinde bulunan ve daha önce Şehrivan olarak dile getirdiğimiz Edremit ilçesi sınırlarındaki Van Belediyesi Hatıra Ormanı geliyor.

BİRÇOK İLÇEDE DE FİDAN DİKİMİ OLACAK

11 Kasım Pazartesi Günü gerçekleşecek olan tören ile Van Belediyesi Hatıra Ormanı’na 2 Bin kişinin katılımı ile 20 Bin fidanın dikimi sağlanacak. Fidan dikiminin sağlanacağı diğer bölgeler arasında KYK Yurtlarının bulunduğu üniversiteye yakın bölgeler, Akköprü Mahallesi’nde 300 kadının katılacağı bir kamusal arazi ve Memur Sen TOKİ civarında ki yine bir kamusal arazi yer alıyor. Bunun yanında Kurubaş Belediye Hatıra Ormanı en önemli fidan alanlarından birisi olacak. Van merkez dışında ise Gürpınar, Erciş, Saray, Muradiye ve Çaldıran ilçelerinde de belediyeler ile iş birliği içerisinde fidan dikimi yapılacak.

BAŞKAN SAY “İLİMİZDEN BU KADAR BAŞVURU OLMASI SEVİNDİRİCİ”

Yeşile verdiği önem ve konuyla ilgili belediye bünyesinde gerçekleştirmiş oldukları çalışmalar ile son günlerde gündemde yer alan Edremit Belediye Başkanı Avukat İsmail Say ise bakanlıkça başlatılan bu projeden duymuş oldukları memnuniyetleri dile getirdi. Başkan Say sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı: “Tarım ve Orman Bakanlığımızın başlatmış olduğu ‘Geleceğe Nefes Kampanyası’ çerçevesinde Türkiye'nin dört bir yanında aynı anda toprakla buluşturulacak olan fidan kampanyası çok değerli ve çok anlamlı bir projedir. Özellikle bu kampanyaya ilimizden de 71 bin başvurunun yapılmış olması son derece sevindiricidir. İnşallah bu tür birlikteliklerle birlikte ülkemizi her konuda daha iyi noktalara taşıyacağız. 11 milyon fidan kapsamında Edremit’te de Kiracılar TOKİ, Yeni TOKİ ve Memur Sen TOKİ olmak üzere 3 ayrı noktada dikimler gerçekleştirilecektir.”

BİR DE EDREMİTİN KENDİNE HAS ÇALIŞMALARI VAR!

Edremit Belediyesi olarak da bakanlıktan bağımsız olarak belediye imkanları ile yürütmüş oldukları çalışmalardan söz eden Say “Edremit Belediyemiz tarafından ilçemizde dört adet ‘Kent Ormanı’ oluşturulacak. Bunlar Edremit TOKİ Bölgesi, Çiçekli Bölgesi, Kavurma (Memur Sen) Bölgesi ve Hastane Bölgesi olmak üzere 4 Kent Ormanı oluşturulacak. Hastane bölgemizde geçtiğimiz ay içerisinde 600 fidanımızı toprakla buluşturduk. Bu fidanların bakımını da damla sulama sistemi kurarak, takip etmekte ve düzenli bir şekilde sulamaktayız. Hayata geçireceğimiz diğer kent ormanlarımızla birlikte daha yeşil ve daha yaşanabilir bir Edremit’i oluşturacağız” Şeklinde konuştu.

11 KASIM MİLLİ AĞAÇLANDIRMA BAYRAMI İLAN EDİLDİ

Öte yandan Geleceğe Nefes kampanyası devam ederken sosyal medya üzerinden Enes adlı bir kullanıcı yapmış olduğu paylaşım ile 11 Kasım’ın Milli Ağaçlandırma Günü olarak ilan edilmesi önerisinde bulunmuştu. Gencin bu paylaşımı sosyal medya üzerinden oldukça olumlu tepkiler alırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da kayıtsız kalmayarak sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda “Bu çok güzel bir fikir Enes. Biz her zaman yemyeşil bir Türkiye için çalıştık, çalışıyoruz. Milli bir ağaçlandırma bayramımızın olması için ben ve arkadaşlarım üzerimize düşeni yapacağız.” İfadelerini kullandı. Yaşananların üzerinden kısa bir süre geçmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 11 Kasım ağaçlandırma Seferberliği nedeniyle yayımladığı genelgede Milli Ağaçlandırma Bayramı’nın müjdesini şu sözlerle verdi: “Ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip olan ormanlarımızı korumak, sürdürülebilir şekilde yönetmek ve gelecek nesillerimiz için yurdumuzu daha sağlıklı ve yaşanabilir kılmak amacıyla; milletimizin de desteği ile her yıl 11 Kasım gününün 'Milli Ağaçlandırma Günü' olarak kutlanması uygun görülmüştür.”

BAKAN PAKDEMİRLİ: VATANDAŞLARIN DESTEĞİ BİZE GÜÇ VERİYOR

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, basın yayın organlarının temsilcileri ve gazeteciler ile 11 milyon seferberliği öncesi bir araya geldi. Seferberlik kapsamında fidan dikmenin bir 'memleket meselesi' olarak toplumun her kesimince sahiplenildiğini belirten Pakdemirli, burada yaptığı konuşmada, "Seferberliğimizin halkımızdan gördüğü yüksek ilgi ve dünyaya örnek olacak bir toplumsal bilinçlenme kampanyasına dönüşmüş olması; basınımızın, toplumumuzun kanaat önderlerinin, sanatçılarımızın, sporcularımızın bize verdiği gönülden destek sayesinde oldu. Başlattığımız seferberliğe destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Bu bize bundan sonra yapacaklarımız konusunda da büyük cesaret veriyor. Artık biliyoruz ki, bu ülkenin geleceği için attığımız her adımda bunu bir 'millet meselesi olarak gören' ve arkamızda kenetlenen bir halkımız var. En büyük teşekkürü de bu sağduyu ve bilinci gösteren vatandaşlarımız hak ediyor" dedi.

Editör: TE Bilisim