ŞEHRİVAN HABER: ÖMER FARUK TOKTAŞ- Ülke genelindeki birçok kurum ve kuruluş Bahçesaray’da yaşanan felaketin ardından taziye dileklerini iletirken bunlardan bir tanesi de Gelecek Partisi oldu. Felaketin ardından ilk olarak İstanbul’da gerçekleşecek olan parti açılış programı Genel Başkan Ahmet Davutoğlu’nun talimatları ile ileri bir tarihe ertelenirken hemen ardından parti yönetimi Van’a gelmek için karar aldı. Olay yerini bizzat görmek ve taziyeleri yerinde iletmek için Van’a gelen parti yönetimi üyeleri aynı zamanda il başkanlığına da ziyarette bulundu. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Genel Başkan Yardımcısı Feramuz Üstün ile 24. Dönem Van Milletvekili ve Gelecek Partisi Teşkilat Başkan Yardımcısı ve Doğu Anadolu Bölge Koordinatörü Mustafa Bilici taziye dileklerini iletmenin yanı sıra gündeme dair önemli açıklamalarda da bulundu. Gelecek Partisi’nin Van yapılanmasını, Van’ın mevcut durumu ile ilgili değerlendirmesini, kayyum yönetimi, Ak Parti seçmeninin durumu gibi bir çok konuyu değerlendiren Gelecek Partisi yöneticileri Van’a ayrı bir önem verdiklerini vurguladı.

“YAŞANAN ACIYA ORTAK OLMAK İSTEDİK”

Van’ın yaşamış olduğu acıyı paylaşmak adına böyle bir karar almış olduklarını belirten Genel Başkan Yardımcısı Feramuz Üstün “Bütün memleketimize ve Van’ımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hepimizi yasa boğan bir haberdi Van’daki çığ felaketi. Bu acıları son zamanlarda ülkece yaşıyoruz. Elazığ’daki depremde, İstanbul’daki uçak kazasında ve Van’daki çığ felaketinde yaşananlar hepimizi derinden yaraladı. Hayatını kaybeden insanlarımıza ve şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Gelecek Partisi olarak İstanbul’da bu hafta sonu partimizin açılış programı olmasını bekliyorduk. Bütün il başkanlarımız ve arkadaşlarımızla birlikte orada olacaktık ama sayın genel başkanımız Van’da yaşanan bu üzücü hadiseyi duyduktan sonra programı iptal etti. Yönetim Kurulu üyemiz ve bölge koordinatörümüz Mustafa Bey ile birlikte İstanbul’dan diğer arkadaşlarımızla birlikte Van’ın acısını paylaşmak üzere buraya gelme kararı aldık. Buradaki teşkilat mensuplarımızla birlikte olayın yaşandığı bölgeye gittik orada bütün şehitlerimize ve yakınlarımıza taziyelerimizi ilettik. Buradaki taziyelere de katılarak başsağlığı dileklerimizi ilettik.” İfadelerini kullandı.

“KADER DİYEREK SIRT ÇEVRİLMEMELİ”

Yaşanan felakete kader denerek sırt çevrilmemesi gerektiğini belirten Üstün “Sayın genel başkanımızın Van’a karşı çok büyük bir ilgisi ve muhabbeti var. Hatta kendi söylemleri de var siyaset yaptığı dönemlerde en fazla gittiği şehirlerden birinin Van olduğunu söyler. İlk bu olayı duyduğu anda bizleri arayarak görevlendirdi. Van elbette ki bizim göz bebeğimiz olan bir şehir ama sayın genel başkanımız için de yerinin çok daha farklı olduğunu söyleyebilirim. Coğrafya tabi ki kaderdir hepimizin kaderidir ama kazalar tedbir alınmadan karşılanmamalıdır. Vatandaşlarımızı ziyaret ettiğimiz esnalarda onlar bize eksiklikleri, bazı ihmalleri anlatıyorlar. Dolayısıyla sadece kader deyip buna sırt dönmek mümkün değil. Çok geniş çaplı bir soruşturmanın gerçekleştirilmesi lazım, olayın sebeplerinin araştırılması lazım. Bu süreçte hangi kurum, hangi birim, hangi şahıs ihmali varsa bunun üzerine gidilmesi gerekiyor. Kamuoyunun bu konuda aydınlatılması ve sürecin şeffaf bir biçimde ilerlemesi gerekiyor. Devletin de bu kazada hayatını kaybeden vatandaşların daha fazla yanında olması gerekiyor çünkü biz gittiğimiz yerlerde vatandaşların bu isyanlarıyla da karşılaştık. Yeterince o yakınlığı görememiş olmalarına ve hissedememiş olmalarına üzüldük.” Dedi.

“İL BAŞKANIMIZIN YANINDA OLACAĞIZ”

Bundan sonra sık sık ziyaretler gerçekleştirerek il başkanı Karabıyık’ın yanında olacaklarını belirten Üstün “Genel başkanımızın görevlendirmesi sonucu il başkanımız Abdülhekim Bey olarak belirlendi. Güzel ve nezih bir ortam oluşturmuşlar, teşkilatlanmamızın kısa bir süre içerisinde tamamlanacağına da inanıyorum. Kendisinin memlekete hizmet etme noktasında çok istekli ve heyecanlı biri olduğunu, Vanlıların tanıdığı bir isim olduğunu görüyoruz. Bundan sonra da sık sık gelerek başkanımızın yanında olacağız. Zorluklarımız elbette ki olacak ama bunları hep birlikte aşacağız ve güzel işler yapacağız. Başkanımıza ve oluşturacağı yönetime şimdiden başarılar diliyorum.” Diye ekledi.

“DOĞRU İŞLERİN YANINDA YANLIŞLARIN KARŞISINDA DURACAĞIZ”

İl başkanı Abdülekim Karabıyık ile uzun yıllar çalıştığını belirten Bilici ise yapılan doğru işleri destekleyeceklerini yanlışların karşısında duracaklarını belirterek “Abdülhekim Bey bizim uzun yıllar boyunca birlikte çalıştığımız bir arkadaşımız. Daha önce siyaset yaptığımız ve AK Parti’nin il teşkilatının kurucuları arasında olan bir isimdir kendisi. İl başkanlığı yaptığım dönemlerde de benim merkez ilçe başkanlığımı yaptı. Ne kadar gayretli ve ne kadar azimli bir isim olduğunu biliyoruz ve bu yeni oluşum içerisinde de yer almış olmasının mutluluğunu yaşıyoruz. İki gün içerisinde gördüğüm kadarıyla da bu azminden ve gayretinden hiçbir şey kaybetmemekle birlikte beklediği dönemler içerisinde daha da hizmet ve siyaset aşkı ile dolmuş. İki gündür genel başkan yardımcımız ve arkadaşlarımızla bizleri koşturuyor. Van doğup büyüdüğümüz ve nihayetinde de yaşamımızı tamamlamak istediğimiz bir ildir. Van’ın yıllar boyunca kangren haline gelmiş olan ve toplumun beklenti içerisinde olduğu hizmetler var. Bunların hepsinin farkındayız. Gelecek Partisi olarak bizim ilkemiz muhalefet partisi olmak için bir siyasi oluşumda yer almadık almayacağız. Genel başkanımız sık aralıklarla ifade eder; doğru yapılan işler karşısında desteğimizi sunacağız. Ama yanlış hususlarda da sonuna kadar yapıcı muhalefetimizi şüphesiz ki yapacağız.” Dedi.

“ESNAFLARIMIZIN SIKINTILARI VAR”

Vanlı esnaflarla da görüştüklerini be esnafların işlerinin iyi olmadığını belirten Bilici “Yaşanan çığ felaketinden dolayı dün Bahçesaray ve Çatak ilçelerimizi ziyaret için gittik daha bugün de bir çığ haberi aldık hatta elektrikleri bir süre boyunca kesilmiş ve yolda kapanmış. Orada hayatını kaybeden vatandaşlarımızın taziyelerine katıldık, taziye dileklerimizi ilettik ve sıkıntılarını dinledik. Genel başkanımız da orada aileler ile telefon üzerinden görüşerek Van programını en kısa süre içerisinde gerçekleştireceklerini ve aileye taziye dileklerini bizzat yerinde ileteceklerini bildirdiler. İki gündür Van’da kuvvetli bir yağış olduğunu gözlemliyoruz. Umarım bu yağışlar baharın gelmesi ile birlikte Van’a bolluk ve bereket getirir. Esnaflarımızla da görüşme imkânımız oldu gittiğimiz her mekânda sıkıntıları dinliyoruz. Maalesef esnaflarımız özellikle bu aralar işlerinin iyi olmadığını ifade ettiler. Belki de bundan Türkiye’deki genel ekonomik sıkıntıların baş göstermesi ile birlikte bu aralar İranlı turistlerin de çok fazla giriş yapmamasının payı vardır.” İfadelerini kullandı.

“ÖNCELİĞİMİZ ADALETSİZLİĞE VE HUKUKSUZLUĞA SON VERMEK”

Önceliklerinin ülkede devam eden adaletsizliğe ve hukuksuzluğa son vermek olduğunu belirten Bilici gazetemize de teşekkürlerini ileterek “Van ve ilçelerimizde tecrübe ve bilgi birikim sahibi il başkanımız ile birlikte teşkilatlanmalarımızı tamamlayarak hizmet etmeye gayret göstereceğiz. Bizimle birlikte bu kutlu davada yer almak isteyen tüm vatandaşlarımıza da buradan sizler vasıtası ile bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gelsinler fikirlerini, düşüncelerini bütün açıklığıyla ifade etsinler ve bu mücadeleyi birlikte yürütelim. Önceliğimiz Van ve Türkiye’de özellikle son yıllarda baş gösteren adaletsizliğin, hukuksuzluğun ve sekteye uğramış olan demokrasinin yeniden tesis edilmesini sağlamaktır. Şehrivan Gazetesi’ne de kurucusu olan rahmetli Aziz Aykaç’tan bu yana ilkeli bir gazetecilik anlayışı ile yayın hayatını sürdürdüğü ve halkın sözcülüğünü yaptığı için de teşekkürlerimi sunuyorum.” Şeklinde konuştu.

“AK PARTİ SEÇMENLERİNİN ÇOĞUNU KAYBETTİ”

Mevcut sistemi destekleyen seçmenlerin artık fikirlerini değiştirdiğini belirten Bilici “Burada siyaset yapan hiç kimseyi suçlayarak bir siyaset yapma gayreti içerisinde olmadım ve olmayacağım. Ancak sistemin getirdiği olumsuzluklar olduğunu söylemek mümkün. Özellikle bu cumhurbaşkanlığı başkanlık sistemine geçildikten sonra hiç de arzu edilen ve istenilen bir siyasi ortamı Türkiye göremedi. Bundan dolayıdır ki yapılan son zamanlardaki anketlerde geçmişte cumhurbaşkanlığı başkanlık sistemine destek veren; hatta AK Parti’ye oy veren seçmenlerin büyük bir kısmı şu anda mevcut sistemden rahatsız olduğu ve bizim de Gelecek Partisi olarak desteklemiş olduğumuz güçlendirilmiş bir parlamenter sisteme geçişe destek verdiği yapılan bütün anketlerde açık bir şekilde görülüyor.” Diye ekledi.

“MERKEZ DAHA DA GÜÇLENDİ YEREL GÜÇ KAYBETTİ”

Yeni sistem ile birlikte merkezin daha fazla güç kazanarak yerllerin tamamen güç kaybına uğradığını belirten Bilici “Sistemde milletvekillerinin ve siyaset ile uğraşan arkadaşlarımızın kendi illerinde yapabilecekleri çok büyük bir hizmetin olmayacağını görüyoruz. O dönemler ifade edilen merkezden değil de yerelden hizmetler yapılacak deniliyordu ve yereller güçlenecek deniyordu ama tam tersi oldu. Şimdi neredeyse hiçbir kamu kurum ve kuruluşu inisiyatifi kendi üzerine almıyor topu hep merkeze atıyor. Hal böyle olunca bürokratik oligarşinin sona ermesini bir kenara bırakın asıl bürokratik oligarşi bu dönemde hortlamaya başladı ve bürokrasi siyasetin üzerinde bir güç olmaya şu anda devam ediyor.” Dedi.

“GÖREVDEN ALINANLAR İÇİN GEÇERLİ MAZERETLER OLMALIDIR”

Kayyumlar ile ilgili de konuşan Bilici görevden alınan kişilerin haklı sebeplerle alınmış olması gerektiğini belirterek “Bir de kayyumlar meselesi var. Gittiğimiz yerlerde insanlarımız dile getiriyor bizim belediye başkanlarımız henüz yeni seçilmiş olmalarına rağmen adil bir yargılama olmadan, hatta yargılama süreci henüz başlamadan veya başlamış olan yargılama sonuçlanmadan görevden alınmalarının izahını yapsınlar diyorlar. Geçmişte AK Parti içerisinde yer almış biri olarak bunu doğrudan bana sorduklarını da söyleyebilirim. Doğrusu ben şahsım ve partimiz ile aynı düşüncede olarak terör örgütü ile bir ilişki tespit edilmiş, delilleri ile ortaya konulmuş, terör örgütüne bir yardım yataklık mahkemelerce tespit edilmiş ise sadece HDP’li belediyeler için değil bütün siyasi partilerden seçilmiş olan kişiler için geçerli bir husustur; göreve devam etmeleri sakıncalıdır. Çünkü kamunun malını ancak halkın hizmeti için kullanabilirsiniz. Ancak siyasi nedenler ile henüz sonuçlanmayan mahkemeler veya görevden alındıktan sonra bir takım iddianameler hazırlanarak sunulan delillerle bu kişilerin görevden alınması demokrasinin işlenmediğini bize gösteriyor.” İfadelerini kullandı.

KAYYUMLAR OY KAZANDIRMIYOR KAYBETTİRİYOR”

Vatandaşların oylarının hükümsüz kılınmasına tolerans göstermediğini belirten Bilici bunun oylara da yansıdığını belirtti ve “Bundan önceki dönemde de birçok belediye kayyumlara devredilmişti ve sonrasında bu kayyumlara çok büyük kaynak aktarımları da oldu, ciddi yatırımlar da yapıldı. Ancak sonraki seçimlerde buna oy alma babında baktığınızda çok da bir şeyin değişmediğini gördük. Hatta Van için bir iki küçük ilçede iktidar lehine gelişmeler olduysa da o dönem elde bulunan bir Tuşba Belediyesi kaybedildi. Demek ki vatandaş vermiş olduğu oyun ve seçmiş olduğu belediye başkanının bir şekilde hükümsüz kılınmasını kabullenmiyor. Örneğin İpekyolu en büyük ilçe ve AK Parti burayı 2014 yerel seçimlerinde 2 Bin 700 oy ile kaybetmişti ama 2018’de yapılan seçimlerde bu farkın 25 Bine çıktığını görüyorsunuz. Üstelik kayyum belediyesinin de en ön plana çıktığı ilçe olan İpekyolu’ndan bahsediyoruz. Yani vatandaş iradesine ipotek konmasını istemiyor ve bunu da günü geldiğinde sandıkta ifade ediyor. Biz parti olarak demokrasinin, hukukun ve adaletin her daim üstün kılınmasını arzu ediyoruz.” Diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim