Ömer Aytaç AYKAÇ/ŞEHRİVAN


 

Yıllardır Saray ilçesinde bulunan Kapıköy’ün transit sınır ticaretine açılması için büyük çabalar verilmesine rağmen kalıcı bir çözüme ulaşılmazken, İran’ın Salmas kenti yetkilileri Van-İran arasında başka bir ticaret kapısı için önemli bir adım attı. Kapıköy muamması devam ederken Gelincik-Kuzareş Sınır Kapısı’nı Van-İran arasında önemli bir merkeze dönüştürmek için Van’ı çıkarma yapan Salmas Heyeti Van TSO başta olmak üzere Van’da önemli görüşmelere imza attı. Van’ın Kapıköy’deki isteğinin aynısını Gelincik Kapısı için gösteren ekip bu kapıdan hem ticari hem de turizm anlamında Van’ın ciddi anlamda kazançlı çıkacağının taahhütünü vererek, bir dönem Van’ın Kapiköy’e önerdiği; “Yollarınızı biz yapalım yeter ki kapı açılsın” teklifini bu kez Van TSO nezdinde Van için sundu.

Van’da Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması yönünde hem hükümetler arası hem de ülke genelinde tüm görüşme, çaba ve çalışmalara rağmen henüz istenilen ticaret hacmi yakalanamazken İran’ın İslam Cumhuriyeti’ne bağlı Batı Azerbeycan Eyaleti Salmas kenti yetkilileri Başkale’deki Gelincik-Kuzareş Sınır Kapısı’nın açılması için önemli bir teklif ile Van’ın yolunu tuttu. Kapıköy’ün açılması konusunda yıllardır kararsız bir tavır sergileyen ve Van’ın yollarının yapılmasını bile teklif ettiği aynı eyaletin şehirlerinden olan Hoy’un bu tavrı devam ederken Salmas’lı yetkililer tam tersi bir istekle Van’da önemli temaslarda bulundu. Çeşitli temas ve görüşmelerde bulunmak üzere Van’da bulunan İran’ın Salmas Kenti Belediye heyeti Van TSO’yu ziyaret etti.

Salmas Belediyesi Hukuk ve Ticaret Müsteşarı Hasan Mehdizade, Salmas Esnaf Odası Başkanı Kazım Bedelli ve Belediye Meclis Üyesi Thait Zakiri Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından ağırlandı. Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van İranla en çok sınırı bir kent olmasına rağmen ekonomik ve ticari açıdan çok da istenilen seviyede olmadığını belirterek “Van’ın bu önemli konumu değerlendirilmelidir. Bunun için uzun yıllardır çalışmalar yapılıyor olmasına rağmen istediğimiz düzeye gelemedik. Son dönemlerde Türkiye ve İran arasındaki olumlu gelişmeler bizleri gelecek adına ümitvar etmiştir. Kapıköy ve Razi Sınır kapısının yıllardır gelişme göstermemesi bizleri yeni arayışlara sevk etmiştir. Bu nedenle Başkale İlçesi’nde bulunan Gelincik Sınır Kapısının mutlak suretle açılması gerekir” ifadesini kullandı.

YETER Kİ AÇILSIN ASFALTI DA BİZ YAPALIM!

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva Gelincik ve Kuzareş Sınır Kapılarının Van ve İran’ın Salmas Kentini bütünleştireceğini belirtti. Bir dönem Kapıköy için sürekli yol sorununu öne çıkaran Hoy kenti yetkililerine Van’ın yaptığı teklifin aynısını bu kez Van’a yapan Salmas yetkilileri Başkale’ye kadar olan yolları da yapma teklifini de sunarak; “Salmas Heyetinin bu ziyaretleri bizi sevindirmiştir. Bu kez oldukça istekli bir heyet var. Heyet bize Kuzareş ve Gelincik Kapılarını geliştirelim ve Başkale Gelincik arasındaki asfalt işini biz yapalım. Yeteri bu kapı açılsın ve geliş gidişler olsun teklifinde bulundular. Biz Van TSO olarak bir yıl önce Gelincik Sınır Kapısının açılması için gerek Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gerekse TOBB nezdinde girişimlerimizi başlattık. Hazırladığımız dosyayı ilgili tüm birimlerle paylaştık. İnşallah iki kent yönetenlerinin bu istekleri, Gelincik ve Kuzareş Kapılarının açılmasına vesile olacaktır” şeklinde konuştu. Heyet Kapıköy’de ısrarcı davranan Van’ın Gelincik kapısı ile çok daha kazançlı çıkacağını belirtirken, hem turist sayısında 3-4 kat bir artış sağlanacağının hem de ticarette önemli bir işbirliğinin sağlanacağının taahhütünü de verdi. Heyet Van’ın bu anlamda batıya açılma konusunda da büyük şans olduğunu belirtti.

LOBİMİZ ÇOK GÜÇLÜ!

Salmas Belediyesi Hukuk ve Ticaret Müsteşarı Hasan Mehdizade ise Salmas’ın 250 bin nüfuslu bir şehir olduğunu belirterek “Özellikle İran’daki yeni dönemle birlikte Salmas olarak Eyalet nezdinde çok önemli bir lobi gücümüz var. Salmas olarak Van ile ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi için çaba göstereceğiz. Özellikle sınırımızda bulunan Kuzareş ve Gelincik kapılarının açılması için her türlü çabayı gösteriyoruz. Bu gerçekleşirse Van ve Salmas arası mesafe 110 km. düşecek. Bu da daha fazla insanın geçişi, daha fazla işbirliği demektir” dedi. Van TSO Başkanı Necdet Takva, Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman, Yönetim Kurulu Üyeleri Metin Abi ve Ömer İnanç konuk heyete birde plaket takdim etti.

Editör: TE Bilisim