Van'da çöpten topladıkları malzemeleri geri dönüşüme kazandıran işçiler, ramazan ayında da çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

 

Sahurdan sonra sokaklarda geri dönüşüme kazandırılacak malzemeleri toplayan işçiler, toplama merkezlerinde çöpleri ayrıştırarak fabrikalara gönderilmeye hazır hale getiriyor.

 

Günde yaklaşık 10 saat çalışarak kağıt, pet şişe, demir gibi ürünleri ayrıştıran geri dönüşüm işçileri, işin zorluğuna ve tehlikesine rağmen oruç ve diğer ibadetlerini yerine getirmeyi de ihmal etmiyorlar.

 

Geri dönüşüm işçilerinden Yunus Duran, sahurdan sonra başladıkları çalışmalarını bazen iftara kadar sürdürdüklerini söyledi. Ramazan ayında da işlerini aksatmadıklarını anlatan Duran, şöyle konuştu: "Hamdolsun ekmeğimizi buradan çıkartıyoruz. Çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılamam için çalışmam gerekiyor. 20 yıldır yaptığım geri dönüşüm işiyle 7 çocuğumu okuttum. Ramazanın sıcak günlere denk gelmesi işlerimizi zorlaştırıyor. İş ne kadar zor olursa olsun ramazan ayında da çalışmak zorundayız. En büyük çekincemiz işimizin tehlikeli olması. Bir anlık dalgınlıkla bir yerimizi yakabilir ya da kesebiliriz."

 

"EVİMİZE HELAL RIZIK GÖTÜRÜYORUZ"

Geri dönüşüm işçisi Barış Doğan da sıcak havada hem oruç tutup hem de çalıştıklarını belirtti.

 

Gece toplanan geri dönüşüm malzemelerinin sabah toplama merkezlerine getirilerek ayrıştırıldığını kaydeden Doğan, şunları söyledi: "Ramazanda çalışmak biraz zor oluyor ama genelde dini vazifelerimizi yerine getirmekten vazgeçmiyoruz. Hem ibadetimizi yapıp hem de evimize ekmek götürmemiz gerekiyor. Bölgemizdeki iş imkanları sınırlı ve çok şükür bizim de bir işimiz var. Bunun için Allah'a şükrediyoruz. Haram olan işlere girip evimize haram lokma götürmüyoruz. Burada çöpün içinde çalışıyoruz ama ramazan ayında evimize helal rızık götürmenin mutluluğunu yaşıyoruz." 

Editör: TE Bilisim