Van genelinde oldukça yaygın olan ve yaz aylarının başlamasıyla birlikte de saçtığı polenler ile çekilmez hale gelen Kavak Ağaçları konusunda İpekyolu belediyesi eliyle anlamlı bir çalışma başlatıldı.

 

Geçtiğimiz yıllarda Van Büyükşehir Belediyesi’nin de kentteki kavak ağaçlarını kesme çalışmasının ardından İpekyolu Belediyesi kentteki kavak ağaçlarının kesilmesi noktasında vatandaş işbirliği ile bir kampanya başlattı. Alerjik hastalıklar konusunda büyük sıkıntı yaratan kavak ağaçlarını kesene meyve ağacı veren İpekyolu Belediyesi vatandaştan destek istedi.

 

Van’da yaz aylarının başlamasıyla birlikte özellikle kavak ağaçlarından yayılan polenler, alerjik hastalıkları olan vatandaşları tehdit ediyor. Sayısı bir hayli fazla olan ve bölgenin büyük genelinde yaygın olarak bulunan ağaçlardan gün içinde deyim yerindeyse kent merkezine polen yağıyor. Alerjik hastalıklar konusunda da ciddi bir tehlike olan kavak ağaçları konusunda günlerdir dillendirilen sıkıntılar sürerken İpekyolu Belediyesi’nden önemli bir çalışmanın başlatıldığı müjdesi geldi.

 

BELEDİYE HEM BİLİNÇLENDİRİYOR HEM AĞAÇ KESİMİNE DESTEK VERİYOR

Vatandaşlardan gelen yoğun şikayet üzerine harekete geçen İpekyolu Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, hem vatandaşları bilinçlendiriyor hem kavak ağaçlarını kestirmek isteyenlere ekipman ve personel desteği veriyor hem de kesilen kavak ağaçlarının yerine ücretsiz olarak meyve ağaçları veriyor.


Açıklamalarda bulunan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ercan Çiplak, oluşturdukları ekiplerle hem Türkçe hem de Kürtçe olarak bilgilendirme çalışması yaptıklarını belirterek, “Mevsim geçişiyle birlikte ilimizdeki en büyük problemlerden biri polendir. Özellikle kavak ağaçlarından yayılan bu polenler yaklaşık bir ay boyunca çok ciddi çevre kirliliğine neden oluyor. Halkımızdan bununla alakalı çok yoğun bir şikayet geliyor. Bizler de bu şikayetlerin önüne geçebilmek için çalışma başlattık” dedi.

KAVAK’IN BİR KATMA DEĞERİ KALMADI


Sorunun en temel çözümünün kavak ağaçlarının kesilmesinden geçtiğini ifade eden Ercan Çiplak, “Eskiden ilimiz ve bölgemiz için ekonomik bir değer ifade eden ve kültürümüzde yeri olan kavak ağaçlarının artık teknolojinin gelişmesi ile inşaat sektöründe de çok fazla bir işe yaramadığı ve ekonomik bir değer de taşımadığını görüyoruz. Bu saatten sonra kavak ağaçlarının yerine vatandaşlarımıza meyve fidanları dikmelerini öneriyoruz. Bunun İpekyolu Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüze bağlı eğitim ekibimizle birlikte halkımız üzerinde bilinçlendirme çalışması yapıyoruz” diye konuştu.

 

KAVAK YERİNE MEYVE AĞACI TEŞFİĞİ


Ekiplerinin ev ev dolaşarak halkı bilgilendirdiğini aktaran Çiplak, şunları kaydetti:
“Vatandaşlarımıza isterlerse ağaçların kesilmesinde ekipman ya da personel desteği verebileceğimizi, ağaçlarını keserlerse ve bunu belediyemize bildirilerse yerine meyve ağaçları vereceğimizi ve aynı zamanda bunun çevreye karşı bir sorumluluk olduğunu ve bu ağaçların kesilip yerlerine ekonomik değerleri olan meyve ağaçlarının dikilmesi gerektiğini anlatıyoruz. Bu konuda herkesin duyarlı olması gerekir. Kamu kurumları olarak bizler üzerimize düşeni yapar ve halkı da ikna edebilirsek, bu sorunun çözülebileceğine inanıyoruz.”

 

VATANDAŞA İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI


İlçe sınırlarında kavak ağaçlarının fazla olduğunu ifade eden eğitim ekibi ise, mevsim geçişlerinde polenlerle ilgili bilinçlendirme yaptıklarını ve kendilerine geri dönütlerin olumlu olduğunu ifade ettiler. İlçe sakinleri ise, yapılan çalışmadan memnun olduklarını ve kavak ağaçlarının kesilerek yerine meyve ağaçları verilmesini istediklerini belirttiler.

Editör: TE Bilisim