Hayvanlarına daha iyi otlaklar bulmak amacıyla her yıl yaz aylarında Batman'dan Van'ın yaylalarına gelen göçerler, havaların soğumaya başlamasıyla çileli dönüş yolculuğuna başladı.

 

Batman'a dönüş yolculuğunda belirledikleri noktalarda mola veren göçerler, eşyalarını taşımada kullandıkları at ve eşeklerle, geniş ve kurak arazide su bulmak için yoğun çaba sarf ediyor. Göçerlerden bazıları sürülerini araçla Batman'a götürürken, bazıları da yolculuk boyunca besleyerek götürmeyi tercih ediyor.

 

Bu çileli yolculuğu, Anadolu Ajansı ekibi "drone"la görüntüledi.

 

YOLCULUK 50 GÜN SÜRÜYOR

Hayvanlarını güzergahtaki alanlarda besleyerek götüren göçerler, havanın kararmasının ardından uygun gördükleri yerde çadır kuruyor. Geceyi çadırda geçiren göçerler, günün ilk ışıklarıyla malzemelerini hayvanlara yükleyip yeniden yola koyuluyor. Büyük bölümü Van'dan Batman'a giden göçerlerin zorlu yolculuğu, 50 günü buluyor. Çoban Hüseyin Unatan, sürülerini her yıl Batman'dan Van'a getirerek yaz aylarında yaylara çıkardıklarını söyledi.

 

Yolculuklarının bazen keyifli bazen de yorucu geçtiğini anlatan Unatan, "Ailemle 4-5 gündür yoldayım. Uzun ve yorucu bir yolculuk bizi bekliyor. Tüm malzememizi eşek ve atlarla taşıyoruz. Yorulduğumuzda ve geceleri mola veriyoruz. Dağ, bayır dolaşa dolaşa memleketimize gidiyoruz." dedi.

 

"SU BULAMADIĞIMIZ ZAMAN İŞLER ZORLAŞIYOR"

Göçerlerden Bünyamin Kaptan ise bir hafta önce Batman'a dönüş yolculuğuna başladıklarını ifade etti.

 

Yolculuklarının yaklaşık iki ayı bulabileceğini belirten Kaptan, "Kışı memleketimizde geçirip yazın yeniden Van'a geleceğiz. Bu, her sene bu şekilde devam ediyor. Şartlarımız çok zor. Özellikle su bulamadığımız zamanlar oluyor. O zaman işler daha da zorlaşıyor." diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim