ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / HAKİM İNALÖZ

Van’da göçmen faciaları her geçen gün artmaya ve yürekleri sızlatmaya devam ediyor. Van üzerinden umut yolculuğuna çıkan fakat yaşamları burada yaşanan facialarla son bulan göçmenlerin durumu yürek sızlatıyor. Kimi onlarca insan ile doldurulduğu araçlarda, kimisi hınca hınç yüklendikleri teknelerde can veriyor. Tüm tedbirlere rağmen kaçakçılar gözlerini karartmaya devam ederken, geçtiğimiz günlerde Van Gölü’nde yaşanan tekne faciasının yankıları ve çalışmaları ise aralıksız sürüyor

Son yıllarda Türkiye’nin diğer kentlerine ve Avrupa’ya gitmek isteyen kaçak göçmenlerin en çok kullandığı güzergahlardan biri haline gelen Van’da, facialar, dramlar, acılar bitmiyor. Son birkaç yıldı büyük bir kaçak göç faaliyetinin yaşandığı kentte alınan tüm tedbirlere rağmen insan kaçakçıları faaliyetlerini sürdürüyor. Kimi zaman kırsaldan, kimi zaman karayolu üzerinden, son yıllarda da Van Gölü üzerinden göçmenleri taşıyarak büyük paralarla kaçakçılık faaliyetleri yapanlar büyük facialara da sebep olmaya devam ediyor. Van Valiliği’nin ve güvenlik güçlerinin aldığı tüm tedbirlere rağmen bir araca onlarca insanı doldurarak canlarını hiçe sayan ve çok kez ölümlü kazalar ile umut yolculuğunda insanların canına kasteden isimler yeni facialara sebep olmaya devam ediyor. Son zamanlarda Van Gölü hattını da kullanarak göçmenleri Bitlis üzerinden batıya taşıyan kaçakçıların son faciası da geçtiğimiz günlerde yaşandı. Daha geçtiğimiz yıl yaşanan ve yine birçok göçmenin hayatını kaybettiği olay unutulmadan Van Gölü geçtiğimiz hafta yine birçok mülteciye mezar oldu. Gözünü karartan kaçakçılar sayısı 60’ın üstünde olduğu ifade edilen göçmenleri alarak Van Gölü’nde batırdı. Günlerdir yapılan arama faaliyetlerine rağmen henüz 7 kişinin cesedine ulaşıldı. Geriye kalan mülteciler ve tekneyi arama faaliyetleri ise devam ediyor. Arama faaliyetleri aralıksız sürerken, o gece mültecileri taşıyan iki isimden birisi olan Medeni Akbaş adlı şahıs ifadesinde kazanın nasıl gerçekleştiğini an be an anlattı.

VAN GÖLÜ’NDEKİ TEKNE 60’IN ÜSTÜNDE GÖÇMENLE BATTI!

Van’ın Gevaş ilçesinden Van Gölü'ne açıldığı 27 Haziran’dan bu yana haber alınamayan ve 60 kişiyi taşıdığı düşünülen göçmen teknesinden 6 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Helikopterlerin ve arama kurtarma botları ile arama kurtarma çalışmaları devam ederken 55-60 kişiyi taşıdığı düşünülen teknenin fırtınalı hava koşulları sebebiyle battığı belirtiliyor. Olayın üzerine kente gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, havaalanında gazetecilere açıklama yaptı.  Soylu, 28 Haziran’da saat 18.00’da bir muhtarın ihbarı sonucu Van Gölü'nde bir teknenin battığı haberini aldıklarını, bunun üzerine arama çalışmalarına başladıklarını söyledi ve gemiden kurtulan bir kişinin verdiği bilgi üzerinden batan teknede 55-60 kişinin bulunduğunu düşündüklerini söyledi.

ARAMAYALAR TEKNİK EKİPMANLARLA SÜRDÜRÜLÜYOR!

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Soylu’nun açıklamayı paylaştığı esnada 5 kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı. Daha sonra bu sayı 7’ye çıktı. Dün itibariyle Valilik tarafından yapılan açıklama ile birlikte de bu sayının 7 olduğu belirtildi. O çalışmalar sürerken Bakan Soylu arama faaliyetlerinin de genişletildiğini ifade şu sözlerle ifade etmişi, “Ankara'dan 29 Temmuz sabahı timlerimizle birlikte Row cihazı (su altı görüntüleme) geldi. İlgili teknenin 110-120 metre derinlikte olduğu tahmin ediliyor. Yeri henüz tespit edilmiş değil. Sadece battığı bölgenin o derinlikte olduğu konusunda bir değerlendirmesi var ilgili ekiplerimizin.” Dedi.

VALİLİK: ŞİMDİYE KADAR 7 KİŞİNİN CESEDİNE ULAŞILDI!

27 Haziran Cumartesi günü saat 22.00 sıralarında kendi tekneleriyle Van Gölü’ne açılan şahıslardan uzun süre haber alınamaması üzerine yapılan kayıp ihbarı neticesinde, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığımızca havadan ve karadan tüm imkanlarımız seferber edilerek arama-tarama faaliyeti başlatılmıştır. Söz konusu arama-tarama faaliyeti sonucunda şu ana kadar yabancı uyruklu olduğu değerlendirilen 7 kişinin cesedine ulaşılmıştır. Bölgede, havadan ve gölden tüm imkanlarımızla arama-tarama çalışmalarına çok yönlü şekilde devam edilmektedir. Basında çıkan "Battığı değerlendirilen tekneye ulaşıldığı" yönündeki haberler asılsızdır. Arama-tarama çalışmalarına ilişkin gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

GEÇTİĞİMİZ YILDA BİR TEKNE BATMIŞTI

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin Van Gölü'nde batması sonucu 7 kişi öldü, 64 kişi kurtarıldı. Valilikten yapılan açıklamada, saat 02.30-03.00 sularında ilçenin Erikbağı ve Karşıyaka köyleri arasında kalan Van Gölü kıyısındaki bir alanda Pakistan, Bangladeş ve Afganistan uyruklu düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin kıyıya yaklaşırken alabora olduğu belirtildi.

YİNE BİR MİNİBÜS KAZASINDA 17 GÖÇMEN HAYATINI KAYBETMİŞTİ!

Van’daki acı olaylardan birisi de yine geçen yıl gerçekleşti. Van'ın Özalp ilçesinde kaçak göçmenleri taşıyan minibüs, takla atarak devrildi. Van'da kent merkezine yaklaşık 65 kilometre uzaklıktaki Özalp ilçesi Sürüyolu Mahallesi saat 12.00 sıralarında trafik kazası meydana geldi. Yasa dışı yollarla yurda giriş yapan göçmenleri taşıyan minibüs, sürücüsünün kontrolünden çıktı. Minibüs, taklalar atarak yaklaşık 35 metrelik şarampole yuvarlandı. Can pazarının yaşandığı kazada, minik bebeklerin de olduğu tespit edilirken anne-babası kazada hayatını kaybeden bir bebek ise kimsesiz kalarak yürekleri burktu.

KİMİSİ DE KAR ENGELİNİ AŞAMADAN, DONARAK ÖLÜYOR!

Son facialardan birisi de geçtiğimiz aylarda yaşandı. Yaşanan facia kış sonunda karların erimesiyle ortaya çıktı. Van'ın Çaldıran ilçesinde geçtiğimiz yıl şubat ayında 13 göçmenin donarak öldüğü iddiaları uzun süre konuşulmuş acı haber bahar aylarının başında gelmişti. Başlatılan Çalışmalar sonucunda 7 kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı. Ekiplerce yapılan araştırma ve incelemede; 1 kilometrelik alanda Afganistan, Pakistan ve Suriye uyruklu mülteci oldukları değerlendirilen 7 cansız beden bulunmuştu.

Editör: TE Bilisim