Yeni haftada birçok merkez bankasının faiz toplantısı bulunurken; en önemlisi ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı olarak öne çıkıyor. İç piyasalarda ise TCMB'nin faiz kararı açıklanacak. Peki iki merkez bankası faiz artırımına gidecek mi? Piyasanın beklentisi ne? Altın fiyatları faiz kararından nasıl etkilenecek? İşte cevabı...

FED’İN FAİZ KARARI NE OLUR, BEKLENTİLER NEDİR?

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tuna Çetinkaya milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Beklentimiz 75 baz puan artış yapması şeklinde. Piyasanın da bu yönde bir öngörüsü var. Aslında ‘bu ay daha ılımlı bir geçiş olur mu?’ diye görüşler vardı ama son gelen enflasyon datası yine ibreyi şahin tutuma doğru çevirdi.

FAİZ KARARI ÖNCESİ PİYASALADA DURUM NE?

Enflasyon datasıyla beraber riskli varlıklardan yeniden dolara bir yönelim oldu. Altın da bu sebepten ötürü dolar karşısında yine değer kaybeden varlıklardan biri oldu.

Endeksler, riskli varlıklar, kripto piyasası hemen hemen her yerde yatırımcılar dolara geçiş için bu varlıklarda satışı tercih etti.

Fed’in burada atacağı adımdan sonra önümüzdeki dönem için vereceği sinyaller sonrasındaki fiyatlamaları belirleyecek.

‘100 BAZ PUAN İHTİMALİ BASKI KURUYOR’

75 beklentisi olmasına rağmen 100 baz puan ihtimali de bir baskı kuruyor. Fed genellikle önden yüklemeli faiz artırımlarını seviyor. İşi sıkı tutup enflasyonu daha hızlı kontrol altına alabilmek için ‘bu dönemde 100 baz puan artırıma gider mi?’ beklentisine sahip olanlar var.

Bu baskıyı artırmaktadır. Ancak piyasanın geneli 75 baz puana geçip şahin tutumla sıkı duruşunu pekiştirebilir.

FED FAİZ KARARI SONRASI ALTIN FİYATLARINDA YÖN NE OLUR?

Eğer beklenildiği gibi 75 baz puan artış olursa altın fiyatlarında bunun fiyatladığını düşündüğümüzden etkisi nötr olacaktır. Eğer sürpriz bir 100 baz puan artış görürsek altındaki geri çekilme biraz daha hızlanabilir.

ONS ALTINDA BU SEVİYELERE DİKKAT

Her iki durumda da seviye olarak 1635 önemli bir destek olarak takip edilebilir. Fiyatlamanın olumluya dönmesi durumunda 1680 üzerinde gerçekleşen dengelenme önümüzdeki dönemde kayıpları kapatmak için biraz daha umutlandırabilir.

ALTINDA YIL SONUNDA YÖN NE OLUR?

Fed’in sıkılaştırma sürecine devam edecek olması burada baskıyı hissettirecek. Faiz artışları gelen dataların paralelinde bu şekilde giderse yıl sonuna doğru yönün yukarı dönmesi biraz zor gözüküyor. Alım için daha alt seviyeler fırsat olabilir ancak bu durumu Fed’in sıkılaştırma sürecinde vites küçültmesi değiştirebilir.

Jeopolitik gelişmelerin de altın üzerindeki oluşan baskıda payı var. Burada da Rusya, Avrupa ve ABD gerginliği bir taraftan Tayvan-Çin gelişmeleri yakından takip edilmesi gereken diğer unsurlardır.

‘GRAM ALTINDA 1000 LİRANIN ALTI KRİTİK’

Gram altında durum dolar/TL’nin destek olmasıyla onstaki kayıp kadar sert hissedilmiyor. Önümüzdeki dönemde TCMB’nin faiz politikaları yine genişlemeci olarak devam ettiği sürece bu destek devam edecek gibi duruyor. Ons altına nazaran kayıplar kısıtlı olsa da burada da 1000 TL’nin altındaki fiyatlamalar yine düşüş için kritiktir.

Hem ons hem de dolar tarafındaki rahatlamanın gram altını 1000 TL’nin üzerine atmasıyla burada daha güvenli bir alana geçiş mümkün.

1000 TL’NİN ALTI ALIM İÇİN FIRSAT MIDIR?

Burada da 970 lira seviyeleri destek olarak gözüküyor. Bu noktalara yaklaşımlar altın yatırımcısı için bir fırsata dönüşebilir ancak belirttiğimiz tüm gelişmelerin olumsuz olması durumunda burada 940 TL’yi zarar kes olarak takip etmek yararlı olacaktır.

TCMB’NİN FAİZ KARARI NE OLUR?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da önceki faiz indiriminden sonra bu ay değişikliğe gitmeyerek pas geçmesi beklentisi yine ağır basıyor. Biz de kurum olarak bir değişiklik yapmasını beklemiyoruz. Ancak geçen ay olduğu gibi bir sürpriz olması durumunda doların yukarı hareketlenmesi kaçınılmaz olur. Pas geçmesi durumunda ise TL karşısında diğer para birimlerinin çok etkilenmeyeceğini bekliyoruz.”

PİYASALARDA TCMB'NİN FAİZ TAHMİNİ

Merkez Bankası faiz kararı, 22 Eylül Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak. Piyasalarda faiz kararının sabit bırakılması tahmin edilirken, bazı kurumlar ise 50 baz puan indirim bekliyor.

DİKKAT ÇEKEN ALTIN ANALİZİ

Öte yandan IKON Menkul tarafından yapılan altın analizinde ise şu ifadelere yer verildi: "Ons Altın, geçtiğimiz Cuma günü 1657’den gerçekleştirdiği tepki sonrası, bir gün önce kırdığı ve oldukça önemli olan 1680 seviyesine tepki vermişti. Dün yeni hafta itibariyle 1680/1657 arasında kalmaya devam eden fiyatlar, Asya seansında 1680’e yakın olmayı sürdürüyor. Gün içi hareketlerde 1680’nin üzerinde bir tutunma olur ve üzerinde günlük mum kapanışı yaşanırsa, sarı metalde tekrar alıcı tepkileri yaşanabilir ve 1729 seviyesi gündeme gelebilir. Bunu dikkatlice izlemek gerekecek. 1680’nin altında kalındığı sürece güçlü satış baskısı sarı metal için varlığını koruyor olacaktır. Destekler: 1667 – 1657 – 1645// Dirençler: 1680 – 1697 – 1710"

Editör: TE Bilisim