ŞEHRİVAN- ABD’nin ambargo kararının ardından Türkiye’nin İran ile ilişkileri geliştirme adımları sürüyor. İran ile özellikle ekonomik anlamda 30 milyar dolar hedefi için ciddi adımlar atan Türkiye, Van özelinde de girişimler yapıyor. Kapıköy’ün modernizasyonu ve tam yetkili sınır kapısı ilan edilmesi süreciyle başlayan ve İranlılar’ın Van’a akın etmesi ile devam eden süreç ile ilgili girişimler sürüyor. İran Türkiye Temasları hızla devam ederken iki ülke karşılıklı görüşmelerle de hamleleri konuşuyor. Bu görüşmelerden birisi de Ankara’da gerçekleşti. İran İslami Danışma Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Hashmetollah Falahat Pisheh ve beraberindeki heyet TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanlığı ve Türkiye İran Dostluk Grubu Başkanı Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar’ın konuğu oldu. Van milletvekili Gülaçar, toplantıda serbest bölge, İran’da uygulanan yurt dışı harçları gibi önemli konuları gündeme getirdi. Aynı zamanda Kapıköy üzerinden ticarete konu ürenler konusunda da talep ileten Gülaçar’ın talepleri İran heyeti tarafından en kısa zamanda meclis gündemine taşıma sözü ile karşılandı.

TBMM Dışişleri Komisyonu Heyeti ile İran İslami Danışma Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Heyeti arasındaki ilk resmi görüşmeler TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop’un başkanlığında gerçekleşti. Görüşmelerde, Türkiye ve İran arasında parlamenter ilişkilerin daha da geliştirilmesi amacıyla Dışişleri Komisyonlarının koordinasyonu sağlamaları kararlaştırıldı. Toplantıda ayrıca Türkiye-İran-Rusya Federasyonu, Türkiye-İran-Azerbaycan ve Türkiye-İran-Irak Parlamentoları Dışişleri Komisyonları 3’lü toplantılarının önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi konusunda prensip mutabakatına varıldı. Gün içindeki resmi temasların ardından TBMM Türkiye – İran Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, İran İslami Danışma Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahatpişe ve beraberindeki heyet onuruna bir akşam yemeği verdi.

GÜLAÇAR’DAN İKİ ÜLKE İÇİN ÖNEMLİ TALEPLER!

TBMM Türkiye – İran Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Osman Gülaçar toplantıda Van’ın da uzun zamandır gündeminde olan ekonomik ilişkileri geliştirme konusunda talepleri iletti. Gülaçar, tercihli ticaret anlaşması, Ortak Serbest Bölge, Para kullanımı gibi konuları dile getirdi. Türkiye İran Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar görüşme sırasında yaptığı konuşmada; “Coğrafya kaderdir. Bunu doğru okuyamazsak pişman olabiliriz. 40 yıldır ambargo var. Bunu aşabilmenin yolu karayollarını ve sınırımızı çok verimli kullanmaktır. İran Milli Meclisi cumartesi günü aldığı karar ile ülkede, benzeri üretilen tüketim ürünlerinin ithalatını 2021 yılına kadar yasaklamıştır. Ancak bu kararla birlikte Türkiye ile tercihli ticaret anlaşması yapılmalı ve Türkiye bu hususta istisna tutulmalıdır.”

ORTAK SERBEST BÖLGE KURULSUN, YASAKLI ÜRÜNLER TİCARETE KONU EDİLSİN!

Ayrıca İran-Türkiye sınırında ortak serbest bölge kurarak en son alınan karar ile ithalatı yasaklanan tüketim mallarını burada satma imkânı oluşturulabilir. Biri Doğubayazıt sınır kapımızda diğeri ise Van Kapıköy sınır kapısında olabilir. Bu vesile ile yurtdışı çıkış harcı ödemeden pasaporta gerek kalmadan bütün İran vatandaşları tıpkı Van'da, İstanbul'da imiş gibi alışveriş yapabilecek, bölge insanımız da pasaport ve yurtdışı harcı ödemeden İran mallarının alışverişini yapabilecektir. Üçüncü ülkelerin bizim ticaretimize karışamayacakları, ambargo kapsamına aldıramayacakları bir alan olmalıdır.”

“ORTAK BANKALAR KURULMALI”

“Para transferi konusunda ortak bankalar kurulmalı ve milli paralar Tümen ve Lira ile alışveriş imkânları kurulmalıdır. İthalat ve ihracattaki bürokratik engeller kaldırılmalı, sağlık sektöründe izin belgeleri engeli ortadan kaldırılmalıdır. Kültürel anlamda da güzel faaliyetler olmalıdır. Güven bu işin olmazsa olmazıdır. Diplomasi en değerli paydadır” ifadelerini kullandı. Bu talep üzerine konuşan İran Heyeti Başkanı Pisheh, Gülaçar’ın dile getirdiği taleplerin çok önemli olduğunu ve kendilerinin de bir an önce meclise taşıyacaklarını söyledi.

GÜLAÇAR İRAN’IN HARCINI GÜNDEME GETİRDİ, İRAN TARAFI MECLİSTE GÖRÜŞME SÖZÜ VERDİ

İki ülke arası çözülmesi gereken ve Van şehrine İranlı turistlerin girişini kolaylaştıracak en acil çözümün İran sınır kapısında İran vatandaşların ödediği harçların azaltılması gerektiğini dile getiren Gülaçar, “Her İran vatandaşı yurtdışına çıkarken kademeli olarak harç artmakta ve üçüncü çıkışta 440 bin tümen olmaktadır. Bu da İranlı turistlerin Van'a gelişini çok düşürmüştür. En azından komşu eyaletlerdeki İran vatandaşları bu uygulamadan muaf tutulmalı ya da yıllık 15 adet serbest geçiş hakkı tanınmalıdır. Bunun İran Milli Meclisi’nde alınacak bir kararla hızlıca halledileceğine inanıyorum.” ifadelerinde bulundu. İran Heyeti Başkanı Pisheh bu konuda daha önce de talep olduğunu ifade etti ve mecliste görüşülecek ilk maddeler arasında olacağına dair söz verdi.

TBMM Türkiye – İran Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, İran İslami Danışma Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahatpişe ve beraberindeki heyet onuruna verdiği akşam yemeğine katılan tüm milletvekillerine ve misafirlerine teşekkür ederek, ikili ilişkilerin gelişmesi için somut adımların en kısa zamanda atılması gerektiğini ifade etti

Editör: TE Bilisim