Kendisi için düzenlenen gecede duygusal anların yaşandığı gecenin son konuşanı Vali Münir Karaloğlu’nun kendisi oldu. Sadece onun konuşulduğu, gözyaşı ve neşeli anların hakim olduğu o gecede son olarak ise yüzlerce kişinin kendisi için tek yürek olduğu Karaloğlu konuştu. Gecede sunuculuk yapan YYÜ akademisyenlerinden Doç. Dr. Zeki Taştan Karaloğlu’nu geçtiğimiz günlerde Hürriyet yazarlarından Fatih Çekirge’nin kendisi için yazdığı “Xwedê ji te razî be” adlı yazısı ile kürsiye çağırdı. Vali Karaloğlu’nun konuşması esnasında da salonda duygusal anlar vardı.

 

Karaloğlu, 4 yılı aşkın bir süre zarfında Van'a ve Vanlıya keyifle hizmet ettiğini söyledi. Karaloğlu, Van'a hizmet ederken zorluklarla da karşılaştıklarını, ancak bu zorlukları aşmaya çalışırken, inci kefalinin kendilerine iyi bir örnek olduğunu anlattı.

 

“BU AYRILIK FİZİKİ BİR AYRILIKTIR”

 

Gecenin asıl kaynağı olan Vali Münir Karaloğlu konuşmalarının bazı yerlerinde duygulansa da Van ili ile kalbi bir bağ kurduğundan dolayı unutulmayacağından emin bir şekilde vedasını dile getirdi. Konuşmalarında Van’a övgüler yağdıran Vali Karaloğlu “Değerli Milletvekillerimiz, Değerli Çalışma Arkadaşlarım, odalarımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın Değerli Başkan ve Üyeleri, Değerli Vanlılar son çıkan Valiler Kararnamesi ile Van ilinden Bursa’ya atandım. Bu sebepten dolayı mesai arkadaşlarım tarafından düzenlenmiş olan veda yemeğini hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Cenabı Allah bu kadim şehre, bu güzel şehre, bu güzel şehrin güzel insanlarına hizmet etmeyi bir nimet olarak bana ve aileme verdi. Elimden geldiğince bu nimetin kadrini bilmeye çalıştım. Aklımı, düşüncelerimi, becerimi ve yeteneklerimi bu güzel şehre ve bu güzel şehrin güzel insanlarına hizmet etmeye adadım. Bütün gelecekler yakındır işte onlardan bir tanesi daha geldi. Bu akşam ayrılık vaktidir. Güzel bir şehirden ulu bir şehre, bir cihan imparatorluğunun kurucu başkentine gidiyoruz. Burada edindiğim tecrübeleri Bursa için Bursa Halkı için kullanacağımdan emin olabilirsiniz. Emin olun ki Bursa’da yaptığım her hizmette sizin de payınız var desem bir hakkı teslim etmiş olurum. Çünkü gerçekten Van değerlere değer katan tecrübeyi ikiye katlayan bir şehir. Aslında biz Vatan’ın neresinde hizmet edersek edelim tüm Vatan’a hizmet etmiş sayılırız. Dün Van’daydık yarın Bursa’dayız sonra ki gün nerede oluruz bilinmez. İnsanlık adına bir insana hizmet ettiysek tüm insanlığa hizmet etmiş sayılırız. Bizim inancımız ve dinimiz gereği bu böyledir. Değerli dostlarım Van’dan ayrılmamız fiziki bir ayrılık olacak. 4 yıl boyunca Vanlı halkımız ile yıkılması, bozulması imkânsız olan yollar inşa ettik. Kopması mümkün olmayan gönül bağları kurduk. Fiziki olarak kilometrelerce ötede olsak da kalbimiz ve gönlümüz daim olarak Van halkı ile birlikte burada olacak. Bundan kimsenin zerre kadar şüphesi olmasın.

 

‘HER ÇAĞIN BİR HÜKMÜ VARDIR’

 

4 yıllık bir süre boyunca bu güzel halka hizmet etmenin şevkini ve mutluluğunu yaşayan ben ve ailem şükrediyoruz. İbn-i Haldun ‘Her çağın bir hükmü vardır’ der. Bu çağın da Türkiye için hükmü devlet için millet anlayışı yerine millet için devlet anlayışıdır. İşte bizler milletimizin hizmetkârı olmaya çalıştık. Milletimize layık olmaya çalıştık. Az önce arkadaşlarım dile getirdiler böyle bir il için 4 yıl görev yapmak belki çok uzun bir süre. Çok önemli işler oldu. Ulaşımdan alt yapıya, eğitimden hizmete, sağlıktan sosyal yaşama çok büyük olaylara şahit olduk. Şehrimizi bulunduğu noktadan daha ileri götürmek için, halkımız açısından daha yaşanılabilir bir coğrafya yaratmak için gece gündüz demeden çalıştık. Hemen şunu ifade etmeliyim ki sevgili dostlar bir vali tek başına hiçbir şeydir. Valiyi vali yapan halktır, çevresidir ve ona verilen destektir. Bu çalışmalar sürerken Bakanlar Kurulu ve Başbakanımız bizleri toplantı için çağırırdı. Ve onlarda atacağımız adımları yapmamız gereken çalışmaları bizlere tarif etti.” dedi.

 

'İNCİ KEFALİNİ ÖRNEK ALDIK'

 

Karaloğlu, inci kefalinin akarsulara yumurtalarını bırakmak için engeller karşısında adeta uçarcasına mücadele verdiğini belirterek şöyle konuştu: "İnci kefali bıkmadan, usanmadan neslini korumak için engelleri aşmayı binlerce defa deniyor. Bu bize de örnek oldu ve zorlukları kolay eyledik. Van'da iki büyük deprem yaşadık. Canlarımız yandı, canlarımızı kaybettik. Deprem öncesinde birileri utanmadan, 'Acaba bu millet beraber yaşama iradesini kaybetti mi, acaba biz falancaları ayırsak böyle yolumuza devam etsek?' sorularını soruyordu. Ama Van depreminden sonra 75 milyon millet, 'Hayır biz bin yıldır olduğu gibi bundan sonra kıyamete kadar da beraber yaşamaya devam edeceğiz. Çünkü biz acıyı paylaşabiliyoruz' dedi. Önemli olan o sıkıntılı dönemde milletin birlik, beraberliğini ve dayanışma ruhunu göstererek o sıkıntılı ortamdan çıkmaktı. Biz de o sıkıntılı ortamdan çıktık ve depremin üzerinden 2 yıl geçmeden Van'a gelenler şaşırıyorlar. Çok şükür bu şehir çok hızlı bir şekilde ayağa kalktı. Ben Tüm Vanlılardan bana haklarını helal etmelerini istiyorum."

 

Gecenin ilgünç ayrıntılarından biri de Van Afet ve Depremzedeler Derneği’nin salonu astığı “Teşekkürler Cesur Kahraman Valimiz” başlıklı afiş oldu. Afişte “Depremde herkes Van’ımızı terkederken siz Van halkımız için ekibinzel gece gündüz çalıştınız, yoruldunuz, soğuk ve uykusuzlukdan hastalandınız, istirahat etmediniz. Depremezedelerimize yardım yetiştirmek için canınızı tehlikeye attınız. Halkımız için büyük fedakarlık yaptınız. Van’ımızı, Erciş’imizi köylerimzden eskisinden daha güzel yaptınız. Vefakar Van halkı sizin fedakarlıklarınızı unutmayacak, unutturmayacaktır” ifadelerine yer verildi. Vali Karaloğlu’nun bu konuşmasından sonra Van’ın önde gelen STK ve meslek örgütü koruluşları ile vatandaşlar Karaloğlu’na çeşitli hediyeler sundu. Duygusal gece Vali Karaloğlu’nun geceye katılan tüm katılımcıları tek tek uğurlayarak veda etmesi ile son buldu. Öte yandan Vali Karaloğlu dün ise binlerce kişinin kendisihi havaalanında uğurlaması ile Van’a temelli veda etmiş oldu.


Ömer Toktaş-Eda Aslan / ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim