Günlük kiralık daireler ve ruhsatsız, hiçbir kaydı olmayan rezidanslar Vanlıların canını sıkmaya başladı. Vanlılar, yetkililerin bu soruna el atmasını bekliyor.

 

Son yıllarda gün geçtikçe sayıları artan ve Türkiye’deki birçok ilin canını sıkan Günlük Kiralık Daireler Vanlıların da canını sıkmaya başladı. Gerek fuhuş yuvası olarak gerekse de kimliğinin belli olmaması için bu yerleri tercih edenler, hem esnafın hem de vatandaşın canını epeyce sıkmış durumda. Özellikle otel işletmelerinin zor günler geçirdiği dönemde gün geçtikçe sayıları artan rezidanslar ve kiralık dairelerin ruhsatsız olması da başka bir soru işaretine neden oluyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz otel temsilcileri, turizmciler ve vatandaşlar bu tür yerlerin denetlenmesi gerektiğini ifade etti.

 

İŞLETMELER: CİDDİ SIKINTILAR YAŞAMAKTAYIZ

Kaçak konaklamalarla ilgili ilk olarak geçtiğimiz günlerde bir araya gelen otel işletmecileri yaşanan sorunu dile getirdi. Bir araya gelen otel işletmeleri ardından yaptıkları açıklamada, “Bilindiği gibi ülkemiz olağan üstü bir süreçten geçmektedir. Bu süreçte Van esnafı ve özelliklede Van’daki otel işletmeleri olarak ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Bu güne kadar birçok yerde sesimizi duyurarak yaşadığımız sıkıntıları kamuoyu ve ilgili kamu kurumlarıyla paylaştık. Ne yazık ki özellikle sorumluluk sahibi kamu kurumlarından beklediğimiz duyarlılığı göremedik.” Denildi.

 

“ÖLÜ BİR SEZONU GERİDE BIRAKTIK”

2016 yılında yaşanan saldırılardan dolayı kötü bir sezon geçirdiklerini ifade eden otel işletmecileri şu ifadelere yer verdi: “Ülkemize yönelik saldırılar nedeniyle 2016 yılını turizm anlamında ölü bir sezon olarak geride bıraktık. Ne yazık ki aynı durum 2017’nin ilk ayı olmasına rağmen devam etmektedir. Van için hayati öneme sahip olan İranlı turistler gerek İran hükümetinin siyasi tutumu ve gerekse de oluşan can güvenliği kaygısı nedeniyle ilimize gelişleri sınırlı bir düzeyde seyretmektedir.”

 

OTEL İŞLETMELERİ: CEVAP ALAMADIK

Ekonomik darboğaz yaşadıklarını ifade eden otel işletmecileri, “Yerli turistler ise ilimiz için maalesef yok denecek kadar az olduğundan otelciler olarak ciddi bir ekonomik darboğaz yaşamaktayız. Tüm bu sıkıntıların yanı sıra, bir de bürokrasiye dayalı başıboşluk sıkıntılarımıza sıkıntı katmaktadır. Örneğin bir yıldır ilimizde faaliyet yürüten 45 otel işletmecisi olarak başta Van Valiliği, Van İl Emniyet Müdürlüğü, Van Defterdarlığı, İl Turizm Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesine defalarca vermiş olduğumuz dilekçelerimize neredeyse doğru düzgün bir cevap alamadık.” İfadeleri kullanıldı.

 

“KİMSE BUNA DUR DEMİYOR”

Çok fazla isteklerinin olmadığını kaydeden otel işletmeleri şunları dile getirdi: “Tek isteğimiz kurumların asli görevlerini yerine getirmeleri. Bunun sonucunda ilimizde mantar gibi çoğalan hiçbir denetim ve kaydı olmayan konaklama tesislerinin kayıt altına alınmasıydı.  Fakat bir yılı aşkın bir süredir bu talebimiz olmasına rağmen bu tesislere yönelik hiçbir cezai müeyyide ve kayıt altına alma işlemi yapılmamıştır. Otel işletmecileri olarak yukarıda saydığımız kurumların görevlerini kısmen de olsa yerine biz getirmek zorunda kaldık. Şu an Van’da kayıt altına alınmamış oteller, moteller, rezidanslar, özel evler ve hoteller başını almış gidiyor ve kimsede buna dur demiyor. Bu yanlış gidişata dur demek için tüm bu kayıtsız konaklama tesislerini adresleri ile birlikte sorumlu kurumlara bildirdik. Fakat tüm ısrarlarımıza rağmen sağlıklı bir sonuç elde edemedik.”

 

OTEL İŞLETMELERİ: KAYIT ALTINA ALINMALIDIR

İstanbul’da yaşanan sorunların Van’da da yaşanmaması için önlemlerin alınması gerektiğini kaydeden otel işletmecileri, “Ülkemiz de yaşanan bunca can sıkıcı olaylar varken, 2017 yılına da patlama ile uyandık.  İstanbul’daki Reina saldırısını yapan kişinin kayıtsız konaklama yerlerinde kaldığı tespit edildiği göz önünde bulundurulsa, bu kaygılarımızın ne kadar yerinde olduğu görülecektir. Dolayısı ile buradan bir daha sorumlu kurumları göreve çağırıyor ve ilimizde benzer bir sorunun yaşanmaması için bu tür kayıt dışı konaklama yerlerinin ya kapatılması, ya da yasalar gereği resmi işlemlerinin yapılarak kayıt altına alınmasını talep ediyoruz.” Denildi.

 

“KAÇAK KONAKLAMALARA GÖZ YUMULMAMALI”

Kaçak konaklama tesislerine göz yumulmaması gerektiğini kaydeden otel işletmecileri şu ifadelere yer verdi: “Eğer ruhsat alarak ve tüm vergilerimizi zamanında vererek turizm faaliyetlerini layıkıyla yürütmemiz suç ise bu tarafımıza bildirilsin. Bizde hiçbir resmi kaydı ve sorumluluğu olmayan diğer kaçak işletmeler gibi faaliyet yürütelim. Eğer resmi işlemleri ile doğru faaliyet yürüten biz Resmi otel işletmeleriysek o zaman neden bu kaçak konaklama tesislerine göz yumuluyor? İlgili kurumlardan bu konuda sonuç alıcı açıklama ve bununla birlikte görevlerini yerine getirmelerini bekliyoruz.”

 

YEŞİLAĞAÇ: İŞLERİMİZ BİTME NOKTASINDA

Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz otel yetkilisi Reşat Yeşilağaç, “İşlerimizde çok büyük düşüş var. Şu sıralar yüzde 30 ile çalışıyoruz. Bunun en büyük sebebi ise kaçak konaklamaların olmasından kaynaklanıyor. Özellikle şu sıralar ilimize gelemeyen yerli yabancı turistlerin azalması ve gelen turistlerin de bu kaçak yapılarda konaklaması bizim işlerimizi tam anlamıyla bitirme noktasına getirmiş durumda.” Dedi.

 

“BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALINMALIDIR”

Kaçak konaklamaların önüne geçilmesi için yetkililerden çalışma beklediklerini kaydeden Yeşilağaç şunları söyledi: “Van’da her geçen gün artan kaçak konaklamaların önüne geçilmesi gerekiyor. Özellikle son yıllarda sayısı artan bu kaçak konaklamalar işlerimizi bitirme noktasına getirmiştir. Bu kaçak konaklamaların bizim işlerimize zararının yanı sıra ayrıca, tehlike arz etmesi de önemli bir noktadır. Özellikle ülkemizde son zamanlarda meydana gelen saldırılar bu konaklamaların ne denli tehlikeli olduğunu göstermektedir. Bu konuda yetkililerin önlem alması gerektiğini düşünüyorum.”

 

YEŞİLAĞAÇ: BİZE UYGULANAN HERKESE UYGULANMALI

Otellere yapılan denetimlerin konaklama ve diğer rezidanslara da yapılması gerektiğini ifada eden Yaşilağaç, “Ben bir otel yetkilisi olarak her akşam belli bir saatte kadar otelimizde konaklayan müşterilerimizin bilgilerini gerekli kurumlara bildiriyorum. Daha önce kurumlara bildirmediğimiz bilgilerden dolayı 400 lira civarında bir ceza yiyorduk. Ancak ülkemizde son yaşanan saldırılar ve sıkıntılardan dolayı bu ceza 5 bin liraya kadar çıkarıldı. Biz otel işletmeleri olarak gerektiğinde her türlü cezamızı ödüyor ve gerekli işlemleri yapıyoruz. Ancak hiçbir vergi ve ödemede yapmadan kaçak konaklama ile kazanç elde edenler içinde cezalar kesilmeli ve denetimler yapılmalıdır.” Şeklinde konuştu.

 

UÇAK: BÜYÜK RİSK TEŞKİL EDİYOR

Günlük kiralık daireler ve kaçak yapıyla ilgili görüştüğümüz vatandaşlardan Emin Uçak, “Başta sosyal medya olmak üzere, birçok yerde bu evlerin tanıtımları yapılıyor. Günlük, saatlik evlerin kiralık olarak verildiğini görüyoruz. Ben buralı değilim. Burada var olan otelci arkadaşlarımız var. Biz buraya geldiğimiz zaman otelde kalıyoruz. Otelciler her ne kadar dostumuz dahi olsa tüm bilgilerimiz alınıyor ve emniyete gönderiliyor. Ancak bu diğer kaçak konaklama yerlerinde ve kiralık evlerin olduğu yerler böyle bir şey yok. Bu da çok büyük risk anlamına geliyor.” Şeklinde konuştu.

 

TUNÇDEMİR: DENETLENMESİ GEREKİYOR

Kayıtsız rezidanslar ve konaklamalar ile ilgili gazetemize konuşan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir ise şunları söyledi: “Ben rezidanslara karşı değilim. Ancak hiçbir kayır alınmadan, vergi verilmeden işlemlerin yapılması ve insanların konuk olarak alınması doğru değil. Bu çok kötü sonuçlara neden olabiliyor. Bu yüzden bu tür alanların denetim altında tutulması gerekiyor.”

 

“GELEN MİSAFİRLERE DE ZARAR VERİYOR”

Bu tür alanların Van’a gelen turistlere de zarar verdiğini kaydeden Tunçdemir, “Van’a gelen yerli ve yabancı turistler zaman zaman bu tür yerlere gidip kalabiliyorlar. Buda hem ilimize hem de buraya gelen misafirlere zarar veriyor. Verilen kötü hizmete, gelen misafirlere karşı sergilenen tutum, o insanların bir daha buraya gelmemesine neden olabiliyor. Bu yüzden gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Ruhsatı, vergisi, çalışanı, sigortası gibi otellerde olan tüm denetimler bu yerler için geçerli olmalıdır.” Dedi.

 

TÜRSAB KAÇAK KONAKLAMALAR İÇİN TOPLANDI

Kaçak konaklama ve ruhsatsız alanlarla ilgili geçtiğimiz günlerde TÜRSAB’da bir araya gelen otel işletmeleri ile TÜRSAB yönetimi bu tür alanlarla ilgili yetkili kurumların çalışma yapmasını konusunda fikir alışverişinde bulundu. Gerçekleştirilen toplantıda fikirlerini beyan eden otel işletmeleri son zamanlarda ülkede yaşanan sıkıntıların dışında bir de gün geçtikçe artan kaçak konaklamalardan dolayı sıkıntılarının daha çok arttığını söyledi.


ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim