Kente dair önemli soru önergelerini meclis gündemine taşıması ve Van’ı sürekli olarak siyasi gündemde tutması ile dikkat çeken Van milletvekili Nazmi Gür, yine önemli konularla meclisin yolunu tuttu. Kentin sorunlarını yakından takip eden ve sorunları en çok soru önergesiyle meclise sunan Gür, bu kez de Van Gölü kirliliği, Kapıköy Sınır Kapısı, işsizlik ve tarım ve hayvancılığa dair önemli sorunlarla TBMM’ye Van’ı taşıdı.

HDP Van milletvekili Nazmi Gür önemli konuları meclis gündemine taşımaya devam ediyor. Daha önce de bir çok önemli konuda TBMM nezdinde Van adına farkındalık yaratılmasında pay sahibi olan Gür, 4 ayrı bakana sunduğu 4 önemli konu ile yine dikkatleri üzerine çekti. Gür’ün önergelerindeki iki önemli konu ise Van Gölü kirliliği ve Kapıköy Sınır Kapısı idi.

Gür’ün sunduğu önemli önergelerden biri Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris Güllüce’ye oldu. Henüz tam olarak turizme kazandırılmadan her gün binlerce ton atık ile kirletilen gölün vehametini meclise taşıyan Gür, “ Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü bir turizm cennetine dönüşecekken, kirliliği ile gündemden düşmüyor olması ülkemizin doğaya ve çevreye yaklaşımını gözler önüne sermektedir. Tuzlu ve sodalı suyuyla 3 bin 900 hektar alana sahip olan Van Gölü, son yıllarda ciddi şekilde kirlenmektedir. 538 kilometrelik kıyı şeridine sahip olan göl, başta yerleşim birimlerinden, akan kanalizasyon, kirli su ve katı atıkların önüne geçilememektedir.” Dedi. Kirliliğe dair bu verileri paylaşan Gür, bu konuda önlemlerin alınıp alınmadığı konusunda ise; “Van Gölü’ndeki kirlenmeye karşı ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz? Van Gölü’ndeki kirlilik oranına dair bilimsel bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmış ise kirlilik boyutu nedir? Göl çevresinde bulunan yerleşim birimlerinin kanalizasyon arıtma sistemleri tam kapasite çalışmakta mıdır? Van Gölü çevresinde kaç arıtma sistemi bulunmaktadır? Arıtma sistemlerin kapasitesi yetersiz ise Bakanlığınız tarafından yeni arıtma sistemleri kurulması için destek vermeyi düşünüyor musunuz? Turizm mevsiminin başladığı bu günlerde Van Gölü’nün ciddi boyutlara varan kirlilik oranı ile gündemde olmasını nasıl açıklayacaksınız?” şeklindeki sorulara yer verdi.

“KAPIKÖY ÖNEMLİ BİR DİNAMİK”

Gür bir diğer gündem maddesi ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Kapıköy Sınır kapısı oldu. Bakan Hayati Yazıcı’ya bir türlü beklenilen kapasitede sınır ticaretinin yapılamadığı Kapıköy’ün durumunu taşıyan Gür, büyük potansiyeli olan bu kapının akıbeti hakkında bilgi isedi. Gür sunduğu önergesinde, şu ifadelere yer vererek; “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde sınır ticareti olgusu öteden beri bölgenin ihtiyaç duyduğu, ancak bir türlü hayata geçirilememiş modern istihdam yapısının yerini tutmuş ve ihtiyaç mallarının ticareti sayesinde bölgenin ihmal edilen potansiyeli, bölge sakinlerinin kendi çabaları ile hayata geçirilmeye çalışılmıştır. Dolayısıyla sınır ticareti, nüfusun %50’den fazlasının işsiz olduğu bölgede vazgeçilmez önem taşıyan bir ekonomik dinamiktir.
Van-Kapıköy sınır kapısından İran ile başlatılan sınır ticareti Van ekonomisinin ve istihdamının temel kaynağı durumuna gelmiş, bölge halkının ihtiyaçlarını kolay ve ucuz yoldan karşılamanın kapısı durumundadır. Son aylarda hükümetin Kapıköy sınır kapısını tamamen işlevsiz hale getirmeye çalışması açıkça görülmekte ve bölge halkını işsiz bırakmaktadır.” Dedi.

“KAPIKÖY’DE KOTA KALKACAK MI?”

Gür Kapıköy ile ilgili olarak ayrıca şu soruları sunarak Yazıcı’dan bilgi istedi; “Van halkının ekonomik gelir kaynaklarının başında gelen sınır ticaretini kısıtlayan ithalat ve ihracat ürünlerine uygulanan kotayı kaldırmayı düşünüyor musunuz? Kapıköy Sınır Kapısı Van ekonomisine katkısı hangi düzeyde ve ticaret hacmi nedir? Son aylarda sınır ticaretinin durma noktasına gelmesi, aynı zamanda Batı’ya yönelik göçü arttıran bir faktör olarak dikkate alınmakta mıdır? Van ilindeki göçü önlemek için Bakanlığınız tarafından ne tür ekonomik önlemler alınmaktadır?”

“VAN NİYE YOK?”

Bir diğer önergesini Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’na sunan Gür, “1000 günde 1000 gölet göl-su projesi” adıyla bir çalışma yürüten Bakanlığın Van’ı bu kapsama katmamasının düşündürücü olduğunu vurguladı. Gür; “Sulama doğal yaşamın ve özellikle tarımsal üretimin en önemli gereksinimlerindendir. Sulamanın doğal yollardan karşılanmadığı, yetersiz kaldığı durumda ise altyapı çalışmaları yoluyla sulamanın sağlanması önem kazanmaktadır. Van ilinde yıllar önce yapılan gölet ve sulama kanalları tahrip olmuş veya göletlerin içi dolmuştur. Van ili ve ilçelerinde bulunan gölet ve sulama kanalları işlevsiz kalması tarımı olumsuz yönden etkilemekte ve çiftçi zor durumda bırakmaktadır. 2012 yılında Bakanlığınız tarafından ‘’1000 Günde 1000 Gölet GÖL-SU Projesi’’ adı altında susuz arazi kalmayacağı ifade edilmişti. Van ili bugüne kadar projede yararlanamaması düşündürücü bir durum olarak karşımızda durmaktadır.” Diyerek, Bakan yazıcıdan şu sorularla bilgi istedi; “Van ili genelinde faaliyet gösteren gölet sayısı nedir? Göletlerin ilçelere göre dağılımı nedir?
2-Van ili genelinde tahrip olan ve işlevsiz kalan gölet ve sulama kanalı sayısı kaçtır? İşlevsiz kalan gölet ve sulama kanallarını elverişli hale getirmek için her hangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz? 2002-2014 yılları arası Bakanlığınızca Van iline yaptığınız gölet ve sulama kanalı sayısı nedir? 1000 Günde 1000 Gölet GÖL-SU Projesi’nde Van ili yararlanmış mıdır? Yaralanmış ise yapılan çalışmalar nelerdir? Her hangi bir çalışma yapılmamış ise yapılacak mıdır? Van ili için Bakanlığınız tarafından gerçekleştirmek istediğiniz projeleriniz bulunmakta mıdır? Bakanlığınız tarafından 2014 yılı için Van iline ayrılan bütçe miktarı nedir?”

İŞSİZLİK DE GÜR’ÜN GÜNDEMİNDE!

Son olarak yine önemli bir konu olan işsizliği gündemine alan Gür, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik’e sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi; “Türkiye’de işsizlik hükümetin çözüm bulamadığı sosyo-ekonomik problem olarak ilk sırada yer almaya devam etmektedir. Türkiye, üniversite mezunlarının iş bulamadığı ülkeler arasında ilk sırada yer almaktadır. OECD ülkeleri arasında en fazla üniversite mezunu işsiz Türkiye’de bulunmaktadır. Bağlamda; 2002-2014 yılları arasında üniversite mezunu işsiz sayısının yıllara göre dağılımı nedir? Türkiye’de her yıl kaç kişi üniversitelerden mezun olmaktadır? Üniversitelerden mezun olan kişiler mezun olduğu yıl iş bulabilmektedir? Türkiye’de üniversite mezunu kaç kişi asgari ücret ile çalışmaktadır? Üniversite mezunu kaç kişi kendi branşı dışında bir işte çalışmaktadır?”

Editör: TE Bilisim