ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-MEHMET ALİ EKİNCİ

Van son dönemlerdeki en büyük ulaşım krizlerinden birisini yaşıyor. Akaryakıta gelen yüksek oranlı zamlar, seyahat sektörünü ciddi manada etkilerken, bu anlamda en büyük sıkıntıyı çeken illerin başında Van geliyor. Ülke geneline yansıyan fiyat artışları en çok uzak mesafedeki illeri etkilerken, uçak veya otobüsle Van’a gitmenin maliyeti karşılanamaz hale geldi. En pahalı akaryakıtın, otobüs ve uçak biletinin satıldığı Van’da ulaşım işi ciddi bir krize dönerken yıllardır çözülemeyen uçak seferi krizi ile ilgili çözüm açıklamasına rağmen sıkıntılar bitmedi. Kentteki yönetici ve siyasetçiler geçtiğimiz günlerde seferlerin artırılması için Ankara’ya çıkarma yapmasına ve sefer sayısını artırdığını açıklamasına rağmen bayram sefer ve ulaşım araçları ulaşım sorununu çözemedi. Ülkenin farklı illerinde bulunan birçok Vanlı ise ya bilet bulamadıkları için ya da fiyatların uçuk olmasından dolayı memleketlerine gelemezken, yaşanılan mağduriyeti de Şehrivan aracılığıyla paylaştı.


VAN’A GELMEK ARTIK ÇOK PAHALI!

Kentin yıllardır gündemden düşmeyen uçak ve aylardır tartışılan otobüs fiyatları ile ilgili sıkıntıları sürerken bayramda bu sıkıntılar iyice arttı. Konu bir çok kesimi mağdur ederken Şehrivan’a konuşan isimler mağduriyetlerini dile getirdi. Bir sene önce uçağa verdiği bilet parasını şu an için otobüse verdiğini söyleyen Muhammed Can Polat, Okul durumundan dolayı genellikle şehirlerarası seyahat yaptığını ve maddi açıdan zorluk yaşadığını belirti. Sözlerini devam ettiren Polat, şunları aktardı: “Eminim bilet fiyatlarından memnun olan tek bir kişi bile bulamazsınız. Bayram tatili için bilet bulamadım, bulduğumuz bilet fiyatları da ciddi anlamda zamlanmıştı. Ya bilet bulamıyoruz ya da bulduğumuz bileti alamıyoruz. Son yıllarda bilet fiyatları zamlandıkça vatandaşlarda zorlanmaya devam ediyor. 250 TL olan bilet fiyatları tavan yaparak 850 TL oldu. Ancak sorun sadece bilet fiyatları da değil, sosyal tesislerdeki pahalı yemeklerde cabası. Artık hiç kimse seyahat edemiyor. Bu fiyatlar nereye kadar böyle devam edecek?”

VATANDAŞ BİLET FİYATLARINDAN DERT YANIYOR!

Van’a gelmenin çok zor olduğunu dile getiren Vedat Seven, bayram tatilinde bilet bulamadığını söyledi. Seven, “Van’a gelsek gidemiyoruz ve gitsek de gelemiyoruz. Bu sorun son yıllarda başladı ve bir türlü çözülmedi. 850 TL bilet otobüs bileti olmaz, uçak biletlerinden söz etmiyorum bile. Van, kocaman şehir ama gelmek içinde yer bulamıyoruz. Bir ay önceden bilet bulmaya çalıştım ama bulamadım. Van’a geliş gidiş yapan minibüslerdeki fiyatlar ise otobüsleri ikiye katlıyor. Özellikle tatil zamanlarında fırsatçılık kol geziyor. Yetkililerden bu soruna bir çare bulmalarını istiyoruz, Van halkı olarak çok mağduruz. Ankara Van arası yapılan ek seferlerin ise yeterli olduğunu düşünmüyorum. Sadece Ankara değil, büyükşehirlerin hemen hepsine 3-4 tane ek seferlerin olması gerektiğinin düşüncesindeyim.” Dedi.

BÖYLE DEVAM EDERSE…

Seyahat etmek için zorlandığını belirten Esra Oran, “İki kişilik bilet fiyatları 2 bin TL’yi buluyor. Bilet fiyatları oldukça pahalı. Eskiden de bilet fiyatlarına zam geliyordu ancak bu yıl çok başka. Umarım bu gidişat böyle sürmez. Özellikle bu durum öğrencileri oldukça etkiliyor. Alım gücü de eskisi gibi değil ve insanların işi olmasına rağmen seyahat edemiyor. Bayaram tatilinde birçok kişi memleketlerine gidemedi. Çünkü hem biletler pahalıydı hem de yer bulunmuyordu. Yakıt fiyatları artıyor ve her şeye zam geliyor. En kısa sürede bunların çözülmesi için dua ediyoruz. Bu yıl uçak bilet fiyatları 1000 TL’yi geçti ve otobüs biletleri de uçak biletleriyle yarışır hale geldi. Bu sorun böyle devam ederse seneye bilet fiyatları 3 bin TL’ye dayanır” diye ekledi.

VAN’DA YAKIT FİYATI DÜŞSE DE BİLET FİYATLARI DÜŞMÜYOR!

Bilet parasını ödemekte zorluk çektiği için bir seyahat uygulamasıyla tanımadığı biriyle seyahat etmek mecburiyettin de kaldığını vurgulayan Şahin Yaldızlı, “Bilet fiyatları oldukça pahalı. Konya’dan Van’a bilet baktım en ucuz 650 TL’ye buluyordum. Bazı firmalar işi fırsata dökerek bilet fiyatlarını 750-800 TL’ye çıkardı. Bende mecburen tanımadığım biriyle seyahat etmek durumunda kaldım. Yıllara oranla fiyatlar aşırı abartı geliyor. Mazot fiyatları artıyor olabilir ancak bilet fiyatları mazot fiyatlarına gelen zamlardan bile çok. Başka bir sorun şu ki mazot fiyatları düşünce bilet fiyatları düşmüyor. Bu durumun yeteri kadar denetlenmediğini düşünüyorum. Bayrama yetişmek için böyle bir yolu tercih ettim ve bu yoldan çekinen birçok arkadaş, ne yazık ki bayrama gelemedi.” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER MEMLEKETLERİNE GELMEKTE ZORLUK YAŞIYOR!

Selçuk Üniversitesin’ de okuduğunu, bilet fiyatlarından dolayı eve gitmede sıkıntı yaşadığını belirten Fırat Sak, memleketine gitmek için uygun bilet bulmadığından dert yandı. Öğrenci olmasına rağmen çok masraf ettiğini vurgulayan Sak, “Okul bitti eve geleceğim ancak uyguna bilet bulamadım. Biletler hem pahalı hem de bulunmadığı için orada kaldım. İnternetten de bilet alamadım. Eve gelmek için bir öğrenciye oranla baya masraf ettim. Bayramdan sonra internet sitelerinden verilen ilanlarla tanımadığım biriyle seyahat ettim. Çoğu eşyam yurtta kaldı. Gelirken de yolda çok sıkıntı yaşadım. Öğrencilerin yaşadıkları sorunları kendi gözleriyle görüyorlar, artık bu soruna bir çözüm bulmaları şart oldu. Benim gibi binlerce vatandaş bu sorunu yaşıyor.” dedi.

“VAN’A BİLET BULUNMUYOR”

Bayramda Van’a gelmek için bilet bulamadığını ifade eden Mervan Kara, “Van’a gelmek için bilet bulamıyoruz. Bayramdan sonra da gelmenin bir anlamı kalmıyor. Bayramdan sonra gelsek bile bu kez de gitmek için bilet bulamayacağız. Van çok garip bir memleket. Bu bilet ve sefer sorunları da son yıllarda yakıt fiyatlarıyla birlikte başladı. Van’a gelmek için aylar öncesinden bilet ayarlaman lazım ve gitmek için de aylar öncesinden biletlerini alman lazım. Eskiden ileri tarihli bilet aldığın zaman daha uyguna gelebiliyordu ama şimdi uygun bilet diye bir kavram yok. Van’a uygun bilet bulunmuyor hatta bilet bulunmuyor daha 1 önceden tüm biletler tükeniyor. Acil bir durumu olan bir insan nasıl yapacak nerede bilet bulacak? Bunları da düşünmek lazım. Çünkü seyahat sadece tatil amaçlı yapılmıyor.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim