HAK-İŞ Konfederasyonu Van İl Başkanlığı bu yıl Emek ve Dayanışma Gününü 1 Mayıs haftası olarak dijital platformlarda kutlayacaklarını duyurdu.

HAK-İŞ Konfederasyonu Van İl Başkanı Abdullah Efeoğlu, valilikten alınan izinler doğrultusunda sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı ve araç trafiğine kapalı olan Fevzi Çakmak caddesi üzerinde sosyal mesafe kurallarına ve salgın tedbirlerine uyarak basın bildirisi okudu.

“1 MAYIS KUTLANMASINA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”

HAK-İŞ Konfederasyonun “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” basın bildirisini okuyan HAK-İŞ Van İl Başkanı Abdullah Efeoğlu, “1 Mayıs, çalışma hayatının sorunlarının gündeme geldiği, taleplerin yüksek sesle dile getirildiği önemli bir gündür. HAKİŞ olarak, etkin 1 Mayıs kutlanmasına büyük önem veriyoruz. Daha fazla dayanışma, daha çok emek ve daha güçlü Türkiye için emekçilerimizin taleplerini, mesajlarımızı tüm platformlardan ileteceğiz. Bu zor günler bittiğinde, binlerce emekçi kardeşimizle alanlarda en coşkulu şekilde buluşacağız” dedi.

“BUGÜN YİNE 1 MAYIS'TA BİRLİKTEYİZ”

HAKİŞ’in 1 Mayıs Haftası olarak kutlayacağı, çalışma hayatına ilişkin talep ve önerilerinin yer aldığı 1 Mayıs bildirisinde şu ifadelere yer verildi: “Bizler, Türkiye'nin bütün emekçileri, emeklileri, işsizleri, yoksulları, kadınları, erkekleri, gençleri, yaşlıları, engellileri, meslek sahipleri ve sivil toplum kuruluşları olarak; tüm dünya emekçileriyle birlikte bugün yine 1 Mayıs'ta birlikteyiz. Korona virüs salgını nedeni ile kitlesel kutlama imkanı olmasa da 1 Mayıs’ta, ekranlarda, illerin meydanlarında ve her yerdeyiz. HAKİŞ olarak; 23 Nisan’da Millî Mücadelemizin 100. Yılını tüm teşkilatımız ve emekçilerimiz ile İstiklal Marşımızı okuyarak büyük bir coşkuyla kutladık. Yine aynı gece başlayan rahmet, bereket ve mağfiret ayı Ramazan ayının milletimiz ve tüm İslam alemi için hayırlara vesile olmasını diliyoruz. HAKİŞ olarak, bu 1 Mayıs’ta; Kısa Çalışma ödeneğinden yararlanma koşullarının daha da esnetilmesini istiyoruz. Bu süreçte uygulanan fesih yasaklarını olumlu buluyoruz. Bununla birlikte ücretsiz izin uygulamasının istismar edilmesine hayır diyoruz. Bütün sağlık emekçilerimiz için eşit haklar istiyoruz. Taşerondan kadroya geçen emekçilerin TİS sürelerinin öne çekilmesini istiyoruz. Geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarının çözümü istiyoruz. Tüm emekçilerimiz için daha fazla iş güvencesi istiyoruz. Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. İşyerlerinde İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin daha da yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Bizler; Güçlü, Güzel Yarınlar için, Haklarda daha güçlü gelecek için, Sağlığımız için, İş Güvencemiz için, İşimiz ve Emeğimiz için, yine ve yüksek sesle haykırmak için meydanlardayız” denildi.

“ASGARİ GELİR DESTEĞİ UYGULAMASINA GEÇİLMESİNİ İSTİYORUZ”

İşçiler için isteklerini bir kez daha ifade eden Efeoğlu, “Vergi adaletsizliklerinin giderilmesini, ücretlerdeki yüksek vergi dilimlerinin düşürülmesini ve Asgari Ücretin insan onuruna yakışır olmasını istiyoruz. Asgari gelir desteği uygulamasına geçilmesini istiyoruz. Yoksulluğun önlenmesini, Kayıt dışı çalışmanın sonlandırılmasını istiyoruz. Biz ücretliler, milli gelirden, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı istiyoruz. İnsanı merkeze alan, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya ve Türkiye ekonomisi istiyoruz’’ diye konuştu. Çalışanlara yönelik şiddet ve mobbingin önlenmesini istiyoruz. Çocuk istismarının önlenmesini, kadına yönelik şiddetin engellenmesini istiyoruz” diye konuştu.

“1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA HAFTALARINI KUTLUYORUM”

İstihdamda kadın ve gençlere daha çok yer verilmesini istediklerini belirten Efeoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti: ‘‘Annelik hakkının korunmasını, kreş ihtiyacının karşılanmasını istiyoruz. Gençlerin eğitim, staj ve işe giriş imkânlarının geliştirilmesini istiyoruz. Engellilerin toplumsal yaşama etkin bir şekilde katılmasını istiyoruz. Her türlü ayrımcılıktan uzak, insan odaklı etkin politikalar istiyoruz. Hangi ülkeden olursa olsun ülkemize sığınan mülteci ve göçmen kardeşlerimiz için, entegre edilebilir, sürdürülebilir, ulusal ve uluslararası uyum politikalarının geliştirilmesini istiyoruz. Biz 83 Milyon vatandaşımız ve 4 milyon göçmen kardeşimiz ile birlikte Türkiye’yiz diyoruz. Hepimizin eşit haklardan, eşit şartlarda ve eşit sorumlulukla yararlanmasını istiyoruz. Ülkemize, insanlarımıza ve emekçilerimize güveniyoruz. Ülkemizin potansiyeline, gücüne, geleceğine yürekten inanıyoruz. Tüm işçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Haftalarını kutluyorum” ifadelerini kullandı.

HAKİŞ İl Başkanı Abdullah Efeoğlu, basın bildirisinin ardından bu zor salgın sürecinin Van'da başarılı bir şekilde yönetilmesinde büyük emekler veren Van Valisi Mehmet Emin Bilmez nezdinde, İl Emniyet Müdürlüğü başta olmak üzere tüm kurumların yönetici ve çalışanlarına, kolaylıklar dileyerek, emekleri için teşekkür etti.

Editör: TE Bilisim