Van’ın kente gelen misafirleri karşılarken ilk adım attıkları yerlerden birisi olan Ferit Melen Havalimanı yıllardır tadilat görüntüsünden kurtulamıyor. Tıpkı depremden sonra yıllarca konteynerde ve toz toprak içerisinde kente gelen misafirleri ağırlayan Otogar gibi tam bir muammaya dönen yenileme çalışmaları bir türlü tamamlanmazken, 2013’te başlayan çalışmalar 2 yıldır halen tamamlanmış değil. Gidiş gelişlerin, yoğun trafiğin yaşattığı yoğunluğun büyük sorun olduğu havalimanı bir türlü tamamlanmazken nüfus ve ziyaretçileri her gün artan kentin de istenmeyen yüzü olarak durmaya devam ediyor. Hal böyle iken uluslararası bir havalimanı olacağı her gün dile getirilen Ferit Melen halen kazı alanı şeklinde bu beklentilerin uzağında kalırken Şehrivan’ın bilgi almaya çalıştığı yetkili isimler ise vurdumduymazlık sergilemekten başka bir şey yapmıyor. Konuşmak yerine tepki göstermeyi tercih eden havalimanı yetkililer kötü görüntünün sorumluluğunu üzerine almazken yüklenici firma ise ödenekten dolayı çalışmanın durduğunu söylüyor. Vatandaşın yorumu ise aslında durumu özetliyor: “Yapılacak çalışmalardan sonra burası çok güzel olacak ama yapılırsa tabi...”

 

Van’ın en yoğun ulaşım merkezlerinden biri olan ve gün geçtikçe artan nüfusu kaldıramayan Ferit Melen Hava Limanı için genişletme ve yenileme çalışmaları 2013 yılında başladı. Ekim 2013’te ihalesi yapılan bu çalışmanın üzerinden yaklaşık olarak 2 yıl geçmesine rağmen henüz nihayete ermiş değil. 2014’ün Aralık’ında bitmesi gereken hava limanı ne yazık ki durmuş vaziyette. Çalışmaların durması neticesinde oluşan görüntü kirliliği ise olayın iç yüzünü açık bir şekilde gösteriyor. Şehrivan Gazetesi olarak bizde bu olayın iç yüzünü araştırdık. Ortaya çıkan netice ise Ferit Melen Hava Limanı Müdürlüğü’nün ne kadar sorumsuz olduğunu gösteriyor. Konuyla ilgili görüşmek istediğimiz ancak bizden kaçan Hava Limanı Müdürü Veysel Göl çalışmalar ile ilgili hiçbir bilgi vermeyeceklerini aktardı. Ardından ihaleyi alan ve çalışmaları yürüten Onur İnşaat ile görüşmelerimiz neticesinden verilmeyen ödeneklerden dolayı çalışmaların bir süredir durduğu ortaya çıktı.

 

MÜDÜR GÖL UMURSAMAZ TAVIRLARI!

Konuyla ilgili hava limanında görüşmek istediğimiz ancak bizden uzak duran Hava Limanı Müdürü Veysel Göl’ün umursamaz davranışları ve uzak durması ise gözden kaçmadı. Gazete olarak görüşmek istediğimiz ancak bir netice alamadığımız Göl, gazetemizin muhabiriyle görüşmeyip kendi müdür yardımcısına, “Hiçbir şekilde bilgi vermeyin.” Dedi. Müdür’ün olaydan kaçması merak konusu olurken her platformda uluslararası havalimanı olacağı yönünde beklentiler oluşturulan bu havalimanını yöneticilerinin tavrı dikkat çekti...

 

“HAVA LİMANI ÖDENEK VERMEDİ”

Hava limanı müdürü Göl’ün bu tavrı üzerine yaptığımız araştırmalar sonucu ihaleyi alan ve çalışmaları yürüten Onur İnşaat A.Ş’ye ulaşmış olduk. Konuyla ilgili görüştüğümüz Onur İnşaat A.Ş. yetkililerinden Fuat Yelmen, tadilatın bu kadar uzun sürmesinin sebebinin hava limanının gerekli ödeneği çıkarmadığından kaynaklandığını belirtti. 2013’ün Ekim ayında Onur İnşaat A.Ş’nin Ferit Melen Hava Limanı’nın genişletme çalışmaları için aldığı ihalenin geçtiğimiz Aralık ayında bitmesi gerektiğini ifade eden Yelmen, “Ancak hava limanı yetkilileri gerekli ödeneği kısıtlayınca işler bir süre uzadı. Bizde tekrar ek süre aldık. Ve Haziran gibi tadilatı bitireceğiz.” Sözlerine yer verdi.

 

SOLMAZ: BİRAN ÖNCE BİTİRİLMELİ

Konuyla ilgili görüştüğümüz vatandaşlar havaalanındaki görüntü kirliliğinden dolayı şikayetlerini dile getirdi. Gazetemize konuşan Osman Furkan Solmaz adlı vatandaş, “Bir kenttin havaalanın bu şekilde olması çok kötü bir durumdur. Sanki havaalanına değil kazı alanına girmiş gibi hissediyoruz. Olayın iç yüzü hakkında ya da burada ne yapılacağın hakkında bir bilgim yok. Ancak ne yapılacaksa biran önce yapılmalı. Günde binlerce insanın ulaşım için kullandığı havayolu merkezinin bu görüntüye sahip olmaması gerekiyor.” Sözlerine yer verdi.

 

“3 AYDIR İŞLER DURMUŞ DURUMDA”

Gazete olarak görüştüğümüz hava limanı esnafı ise sorunu şu ifadelerle dile getirdi: “2-3 aydır burada bir çivi çakılmış değil. Uzun süreden beridir burada genişletme ve yenileme çalışmaları yapılacak deniliyordu. Son olarak çalışmalar başladı ancak 3 aydır bu çalışmalarda durmuş durumda. Yapılacak çalışmalardan sonra burası çok güzel olacak ama yapılırsa tabi. Bize kalırsa buranın asıl sorumlusu havalimanı yetkilileridir. Onların elinde olmasa bile üzerine düşmeleri gerekiyor ve bu işi biran önce neticeye kavuşturmaları gerekiyor.” 


ŞEHRİVAN ÖZEL – MERAL YILDIZ / YUNUS EMRE AYKAÇ

Editör: TE Bilisim