Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, "Demir İpek Yolu" olarak nitelendirilen ve tarihi İpek Yolu'nu canlandırması beklenen "Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı"na ilişkin, "Demir İpek Yolu en büyük hayalimizdi, gerçek oldu. Milletimiz, tarih boyu bu projede imzası olanlara minnet duyacaktır." dedi.

 

Şengel, yaptığı açıklamada, kısa süre önce açılışı yapılan Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı'nın bölge ve ülke için çok önemli bir proje olduğunu, hattın sadece Kars ile sınırlı kalmayıp Doğu Anadolu Bölgesi'ne de ekonomik anlamda büyük katkı sağlayacağını söyledi.

 

Dünya ekonomisinde hız ve erişilebilirliğin ticaretin en önemli unsurları haline geldiğini belirten Şengel, şöyle devam etti: "BTK Demiryolu Hattı tarihin en önemli projelerinden birisidir. İpek Yolu'nun canlanması, o dönemdeki ticaretin aynı şekilde yapılması demektir. Bu hatla kara yolu taşımacılığındaki büyük maliyetleri ortadan kaldırıyoruz. Aynı zamanda 2 ayda ulaşabildiğimiz malı 15 günde bölgemize indirmiş oluyoruz. Demir İpek Yolu en büyük hayalimizdi, gerçek oldu. Milletimiz, tarih boyu bu projede imzası olanlara minnet duyacaktır. Eskiden 'büyük balık küçük balığı yutar.' derlerdi, şimdi bu unutuldu. Artık hızlı balık yavaş balığı yutuyor. Ticarette de durum aynı, kim daha hızlı malını üretip son noktaya hızlı şekilde teslim edebiliyorsa o başarılı oluyor."

 

Şengel, Demir İpek Yolu sayesinde uçak ve kara yolu yükünün de hafifleyeceğini aktardı. Bu hat sayesinde trafik kazalarının azalacağına, hava kirliliğinin de önüne geçilebileceğine işaret eden Şengel, projede emeği geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a teşekkür etti.

 

"PROJEYLE PAHALI ULAŞIM DERDİMİZ BİTTİ"

Şengel, BTK Demiryolu Hattı Projesi'nin bölge için büyük bir yatırım ve girişim hamlesi olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu projeler devam ettiği müddetçe ticaretimiz daha akışkan, iyi ve büyük seviyelere gelecektir. Proje ile pahalı ulaşım derdimiz de bitti, iş bize kaldı. Önceden 'ham maddeyi nasıl getireceğiz, nakliye problemi var.' derdik, bunların hepsi bitti. Yurt dışından ürünler bu trene bindirilip Kars veya Erzurum'a indirilecek ve orada ham maddesini işleyip hemen yanı başındaki 5 ülkeye, kara yoluyla 300 kilometrelik yolla ihraç edeceğiz. İran, Azerbaycan, Nahçıvan, Gürcistan büyük potansiyel, Irak, Suriye bana göre okyanus. Yani o okyanusta ne satarsan sat yetiştiremezsin. Şimdiden o tedbirleri almamız lazım."

 

"BÖLGEDEKİ YATIRIMCILAR PROJEDEN FAYDALANMALI"

Şengel, bölgedeki yatırımcıların ortaklıklar kurarak bu büyük projeden faydalanması gerektiğine işaret etti. DAİB olarak Türkiye'de pozitif ayrımcılık yapılan tek birlik olduklarını belirten Şengel, bütün sektörlerden ihracat yapabildiklerini dile getirdi. Şengel, şunları kaydetti:

 

"Bizim tek sıkıntımız sanayinin azlığı ve üretimin düşük olması. Bu konuları hükümetimizle yaptığımız toplantılarda gündeme getiriyoruz. Bizlerin, KDV'si yüksek, teknolojik Ar-Ge'li ürünler üretmemiz lazım ki Türkiye olarak dünya ile yarış edelim. Yoğun emek sektörlerinin bir kısmının bu bölgeye gelerek hem iş emeğinin ucuza indirilmesi hem vergi sigorta indirimleri yapılarak maliyetin aşağıya düşürülmesi hem de burada Türk ürünlerinin satış ihracatı artık daha kolay olacak." 

Editör: TE Bilisim