ŞEHRİVAN HABER 

Türkiye'de şeker fiyatları 2022 yılının başından bu yana yüzde 350'ye varan bir artış gösterirken, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan da konuyu meclise taşıdı. Şeker ürünlerinin üretimi ve tüketim süreçlerindeki işletmelerin sorunları için acil tedbir alınması gerektiğini kaydeden Orhan, birçok gıda ürününde kullanılan şeker için üreticilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. 

ORHAN: FİYATLARINDA FAHİŞ ARTIŞLAR YAŞANIYOR

Şeker fiyatlarının artmasıyla ilgili meclise soru önergesi veren HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, “Şeker ürünü, birçok sektörde ana girdilerden olup en önemli gıdalardandır. Pancar, kamış ve kristal şekerden üretilen ürünlerin arzında sorun olduğu ve fiyatlarında fahiş artışlar yaşandığı yurttaşlar ve esnaflarca dönem dönem gündeme taşınmaktadır. Şeker kamışı posası, Bagas veya şeker kamışı küspesi, ham şeker, invert şeker, kahverengi şeker, melas (artık şeker), pancar küspesi, sakaroz, şeker kamışı, şeker pancarı, küp şeker ve sofralık şeker olarak tüketilen şekerli ürünlerin erişiminde sorun yaşandığı kamuoyuna yansımış ve birçok habere konu olmuştur.” Şeklinde konuştu. 
 
“PANCAR ÜRETİMİNİN TEŞVİK EDİLMELİDİR” 

Orhan, “2022 yılı başında 250-270 TL bandında olan 50 kiloluk şeker torbasının Haziran ayı içerisinde bin 100 bin 200 TL bandına yükseldiği, yurttaşların, kahvehane, fırın ve pastane esnafının, otel ve diğer ilgili sektörlerin şeker maliyetlerinin fahiş oranda arttığı bilinmelidir. Öte yandan mevcut tarım politikalarının sürdürülmesi, özelleştirme politikalarında ısrar edilmesi durumunda vahim olan bu durumun daha da kötüleşeceği öngörülmeli ve gerekli tedbirler acilen alınmalıdır. Stratejik bir tarım ürünü olan şekere ilişkin yıllardır sürdürülen kota ve destek politikalarının gözden geçirilmesi ve çiftçilerin bu ürün için güçlü bir şekilde teşvik edilmesi gereklidir. Bilindiği üzere Türkiye’deki şeker fabrikaları 2018 yılında 682 milyon dolara özelleştirilmiş ve bu alanda kamunun etkisi yok edilmiştir. Daha önce 2015 yılında başlayan şeker ithalatı kur şokları nedeniyle değersizleşen TL’nin etkisiyle şeker ihracatına evrilmiştir. Ülkedeki tüm ürünler gibi şeker ürünleri de dış piyasalar için ucuz hale geldiğinden özel sektör üreticileri ihracata yönelmiş ve bu durum iç piyasada şeker arz sorununa yol açmıştır. Çiftçiler açısından da üretim, mazot, gübre ve sulama maliyetlerindeki fahiş artışlar üretimi kısıtlayan bir faktör olmuştur. Pancar üretiminin teşvik edilmesi ve üreticinin maliyetlerinin sübvanse edilmesi gereklidir.” Dedi.


HDP Milletvekili Orhan, Bakan Kirişçi’ye şu soruları yöneltti: 

  • 2022 yılında şeker fiyatlarının çok kısa bir süre içerisinde yüzde 300-350 oranında artmasının nedenleri nelerdir?
  • Fiyat artışlarının neden olduğu mağduriyetleri gidermek amacıyla bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir?
  • Türkiye’de şeker ürünlerine ham madde sağlayan ürünleri üreten çiftçi sayısı kaçtır?
  • Bu çiftçilerin sayısı ve ektiği toprak alan miktarı yıllar itibariyle hangi oranlarda değişmiştir? Şeker üreticilerine sunulan destek ve destekler nelerdir?
  • 2022 yılında şeker üreten kaç çiftçiye destek verilmiştir? Verilen desteklerin toplam miktarı nedir?
  • Türkiye’de şeker pancarının ton/birim üretim maliyetleri üzerine bakanlığınızın yaptığı bir araştırma mevcut mudur? Çiftçilerin bu maliyetler nedeniyle zarar etmemesi amacıyla bakanlığınızın sağladığı destekler nelerdir?
  • 2018-2022 yılları arasında ihraç edilen şeker miktarı kaç tondur? 2022 yılında şeker ihracatının kısıtlanmasına yönelik alınan tedbirler nelerdir?
  • Türkiye’de 2018-2022 yılları arasında yaşanan kur şoklarının tarım sektörüne, çiftçi maliyetlerine ve tarımsal üretime etkilerine dair bakanlığınızın bir araştırması mevcut mudur?  
Editör: TE Bilisim