ŞEHRİVAN HABER: Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, engelli bireylere verilen 8 saatlik özel eğitim desteği bütçesinin 40 saat olmasına ilişkin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. 

ORHAN: ENGELLİLERİN EĞİTİM HAKKI SAĞLIK VE YAŞAM HAKLARINI DOĞRUDAN ETKİLEMEKTEDİR

Engelli bireylerin, insan onuruna yakışır bir yaşama erişiminin ilk adımının eğitim ve sağlık imkanlarına erişim olduğunu belirten Orhan, “Türkiye’de engellilere yönelik kamu hizmetlerinin yetersiz olduğu, başta yerel yönetimler olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının kendi hizmet alanlarındaki hizmetlerin erişimini geliştirmesi gerektiği bilinmektedir. Engellilerin insan onuruna yakışır bir yaşama erişiminin ilk adımı eğitim ve sağlık imkanlarına erişimdir. Engellilerin eğitim hakkı sağlık ve yaşam haklarını doğrudan etkilemektedir. Türkiye’de milyonlarca engelli ve ailesi bu hakkın ertelenmeden uygulanabilmesi için mücadele etmektedir” dedi. 

“EĞİTİM DESTEĞİNİN NİTELİKLİ VE YETERLİ BİR EĞİTİM İMKANI SAĞLAMADIĞI AİLELERCE İFADE EDİLMEKTEDİR”

Orhan, “26 Temmuz 2022 tarihinde yayınlanan resmi gazete  “özel gereksinimli bireylere” yönelik verilen eğitim desteğinin nitelikli ve yeterli bir eğitim imkanı sağlamadığı ailelerce ifade edilmektedir. Enflasyon oranlarının artışı ve eğitim merkezlerinin ekonomik kriz karşısındaki durumu yapılan yüzde 30’luk artışın yeterli olmadığını göstermektedir. Çocukların haftalık en az 40 seans özel eğitim almaları gerekliliği, özel gereksinimli bireylerin gelişimleri ile ilgili uzmanların hemfikir olduğu bir gerçektir. Verilen ödenek bu eğitim için yeterli değildir” diye aktardı. 

ORHAN: AİLELER BUNU KARŞILAYAMADIĞI İÇİN ÇOCUKLARININ EĞİTİMLERİ EKSİK KALMAKTADIR

Orhan, “Yeni bütçe görüşmelerinde güncellemelerin uzmanların ve ailelerin talepleri doğrultusunda tekrar değerlendirilmesi aileler ve engellilerce talep edilmektedir. Tek seans ücreti en az 300 TL olan bu eğitimin yeterli ve etkin olabilmesi için alınacak eğitimin aileye aylık maliyeti 30-40 bin TL civarında olmaktadır. Aileler bunu karşılayamadığı için çocuklarının eğitimleri eksik kalmaktadır. Ailelerin büyük çoğunluğu sadece devletin verdiği haftalık 2 (+1) seans ile yetinmek zorunda kalmaktadır. Özel gereksinimli çocukların aldığı eğitimin özel eğitim, fizik tedavi, dil konuşma terapileri, ergoterapi kalemlerinin hepsini aynı anda alabilecekleri şekilde düzenlenmesini ve haftalık 2+1 grup seansı olarak verilen seans hakkının haftalık en az 20-40 seans arası olacak şekilde düzenlenmesi talep edilmektedir” diye belirtti. 

“ÖZEL SEANS ALDIRABİLECEK AİLELERİN SAYISININ SINIRLI OLDUĞU BİLİNMELİDİR”

Orhan, “Örgün öğretim bünyesinde açılan özel alt sınıflarda ve özel eğitim uygulama okullarında daha fazla özel eğitim alan mezunu öğretmen bulunması, çocukların eğitiminin hakkıyla verilmesi talep edilmektedir. Özel gereksinimli çocukların, bireylerin eğitim hakkı da tıpkı diğer çocuk ve bireylerin hakları ile eşdeğer şekilde anayasa tarafından korunan bir hak ve sosyal devletin gereklerindendir. Bireysel seans ücretlerinin oldukça yüksek olduğu ve kendi imkanı ile özel seans aldırabilecek ailelerin sayısının sınırlı olduğu bilinmelidir” dedi. 

ORHAN: GEREKLİ MADDİ VE SOSYAL DÜZENLEMELERİN İVEDİLİKLE YAPILMASI TALEP EDİLMEKTEDİR

Özel gereksinimli çocukların, kaliteli hizmete devam edebilmeleri için gerekli maddi ve sosyal düzenlemelerin ivedilikle yapılmasının talep edildiğini dile getiren Orhan, “Özel gereksinimli çocukların haklarının hakkıyla karşılanması, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin kaliteli hizmete devam edebilmeleri için gerekli maddi ve sosyal düzenlemelerin ivedilikle yapılması talep edilmektedir. Özel gereksinimli bir bireylerin, hayata katılabilmesi, toplum tarafından kabul görerek yaşayabilmesi ve birey olabilmesi aldığı eğitime bağlı bir durumdur. Özellikle küçük yaşlarda olmakla birlikte, hayatı boyunca ne kadar çok bireysel özel eğitim, fizyoterapi, ergoterapi, dil konuşma terapisi alabilirse toplum içine girebilme, kendi başına hayatını sürdürme yetisi o ölçüde artmaktadır” şeklinde konuştu. 

“ÖZEL EĞİTİM İÇİN VERİLEN DESTEK ARTTIRILMALIDIR”

Özel eğitim için verilen destek arttırılması gerektiğinin altını çizen Orhan, “Yeterli ve yoğun bir eğitimle birçoğu iş gücüne katılabilecek olan bu bireyler, sadece gider olarak görülmemelidir. Bir sorunla baş etmenin en kesin ve güvenli yolu öncelikle önlem almak ve erken müdahaledir. Özel gereksinimli bireylerin eğitimleri için ayrılmayan bütçe, ilerleyen yıllarda hem bu bireylerin hem de ailelerinin fiziksel ve ruhsal tedavileri, yatılı bakımları, canlılara ve eşyalara verecekleri olası zararların giderilmesi için çok daha yüksek miktarlarda harcanacaktır. Bu bağlam da özel eğitim ihtiyacı olan bireyler için Gelir verdisi muafiyet ve istisnası, KDV istisnası, KDV İadesi, Vergi İndirimi, MTV Desteği veya benzeri muafiyet ve istisnalar geliştirilmeli ve özel eğitim için verilen destek arttırılmalıdır” diye konuştu. 

ORHAN: TÜM KAMU HİZMETLERİNDE ENGELLİLER İÇİN BELİRLENEN VE HARCANAN BÜTÇE NE KADARDIR?

Milletvekili Orhan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin cevaplaması istemiyle su soruları sordu: “2020-2023 yılları arasında özel gereksinimli bireylerin eğitimi için tüm kurumlarda belirlenen, harcanan bütçe miktarı ne kadardır? Eğitim dışındaki tüm kamu hizmetlerinde engelliler için belirlenen ve harcanan bütçe ne kadardır? Özel gereksinimli bireylerin eğitimi için ödenen 8 saatlik desteğin yetersiz olduğu konusunda ailelerin taleplerini derleyen bir çalışmanız, araştırmanız mevcut mudur? 

ORHAN: 2023 BÜTÇESİNDE ENGELLİLERE SUNULAN BÜTÇE PAYINI YÜZDE 1,6’DAN KAÇA YÜKSELTMEYİ HEDEFLİYORSUNUZ?

Orhan, “Dünya genelinde sadece 8 saatin yeterli olduğu bir eğitim programı mevcut mudur? Verilen 8 saatlik eğitim desteğinin yetersiz kalmasının açığa çıkardığı sorunlara dair bakanlığınızın bir araştırması mevcut mudur? 8 saatlik eğitim desteğini arttırmayı planlıyor musunuz? 2023 bütçesinde engellilere sunulan hizmetler için kullanılacak bütçe payını yüzde 1,6’dan kaça yükseltmeyi hedefliyorsunuz? Engellilere yönelik eğitim, fizyoterapi, ergoterapi, dil konuşma hizmetleri veren rehabilitasyon merkezlerine yönelik mali ve vergisel destekler nelerdir? Bu merkezlerde kayıt içi istihdam sayısı nedir? Bu merkezlerden hizmet alan sayısı 2021-2022 yılında kaç kişi olmuştur? Bu hizmetlere karşı ödenen toplam destek miktarı ne kadardır” diye sordu.

Editör: TE Bilisim