10 İlde SGK’nın 21 özel hastaneyle ilgili verdiği karar tepki gösteren HDP Van milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, hastanelerin sorunlarını meclise taşıdı. Ertan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Bu karar şehir merkezinde bulunması nedeniyle Van Özel İstanbul Hastanesi’ni yoğun olarak kullanan Van halkını olumsuz etkilemektedir.” Dedi.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, SGK’nın 10 ilde 21 hastaneyle ilgili vermiş olduğu kararı meclise taşıdı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde halkın mağdur edildiğini söyleyen milletvekili Ertan, “Bu 21 hastanede sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesine dair bir gerekçe belirtilmemesi, iktidar partisi yöneticilerinin, bir zamanlar çok yakın oldukları cemaat için kullandığı “Ne istedilerse verdik” sözünün sağlık hizmetleri için de geçerli olduğunu düşündürmektedir.” Dedi.

 

“HALK MAĞDUR”

Açıklamanın devamında hastanelerle ilgili bilgiler veren Ertan, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın talimatıyla birlikte SGK kapsamından çıkarılan hastanelerden biri de Van’da bulunan Özel İstanbul Hastanesi olmuştur. Bu karar, şehir merkezinde bulunması nedeniyle Özel İstanbul Hastanesi’ni yoğun olarak kullanan Van halkını olumsuz etkilemektedir. SGK desteğini alamadan yüzde yüz özel bir hastane olarak sağlık hizmetini sürdürdüğü takdirde, özellikle yoksul vatandaşların bu hastaneye gitmesi zorlaşacaktır. Van halkı ve özellikle eczaneler olmak üzere civardaki esnaf, hasta sayısı azalan bu denli büyük bir hastanenin mali olarak ayakta kalamayacağından ve en sonunda kapanacağından endişe duyulmaktadır.” İfadelerinde bulundu.

 

“ÖNLEM ALINDI MI?”

Ertan, yaptığı açıklamanın sonunda ise Bakan Müezzinoğlu’na şu soruları yöneltti: “Özel İstanbul Hastanesi başta olmak üzere, bu hastanelerin SGK kapsamından çıkarılma gerekçesinin “Fethullah Gülen Cemaati’ne yakınlık ve finansal destek” olduğu iddiaları doğru mudur?

Bu iddia doğru ise, siyasi ilişkilerin ve anlaşmazlıkların sağlık hizmetlerine erişim gibi temel bir insan hakkının sunulmasını yönlendirmesinin gerekçesi nedir?

21 özel hastanenin Fethullah Gülen Cemaati’ne yakın olduğu ve finansal destek sağladığı için SGK kapsamından çıkarıldığı iddiası doğru değil ise, bu hastanelerin SGK kapsamından çıkarılmasının gerçek nedeni nedir?

Özel İstanbul Hastanesi ve diğer 20 hastaneye indirimli gidemeyen halkın sağlık hizmetlerine erişimindeki mağduriyetini gidermek ve sağlık hizmetlerini eksiksiz sürdürebilmek için Bakanlığınız tarafından gerekli önlemler alınmış mıdır? Bunlar nelerdir?

Özel İstanbul Hastanesi’nin ekonomik olarak darboğaza girmesi ve kapanması durumunda orada çalışan 500’e yakın sağlık personelinin mağduriyetini gidermek için Bakanlığınız herhangi bir önlem almayı düşünmekte midir?

Özel İstanbul Hastanesi’nin hasta sayısının azalması ya da hastanenin kapanması durumunda civardaki eczanelerin yaşayabileceği sorunlar için Bakanlığınız herhangi bir önlem almayı planlamakta mıdır?”

Editör: TE Bilisim