ŞEHRİVAN HABER - Van’ın tam anlamıyla çileye dönen trafik kabusu sürerken, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, son yılların en önemli gündemi olan sorunu TBMM’ye taşıdı. Cevaplaması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na soru önergesi yönelten Işık, kentin trafik yükünü kaldıramamasına değindi. Belli başlı güzergahları örnek olarak gösterip bu sıkışıkları anlatan HDP’li vekil, yeni çalışmalar olup olmadığı ile ilgili de sorular sordu.

“ÇEVRE YOLU TAMAMLANMALI, TRAFİK İÇİN YENİ PLANLAMA YAPILMALI”

Bakan Karaismailoğlu’na sorduğu cevaplar önesinde kentin yaşadığı sıkışıklığa, trafik sorununa ve yoğunluğun yaşandığı bölgelere değinen Vekil Işık, konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer verdi: “Van’da yıllardır devam eden trafik sorununun çözülmesi amacıyla Van Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma  ve Altyapı Bakanlığı’nın ilin belli noktalarında alt geçitler, yan yollar ve çevre yolları yapması gerekmektedir. Yapımı devam ettiği söylenen Van çevre yolu yıllardır tamamlanmamıştır. Halkın ve sürücülerin çok mağdur olduğu, trafiğin çok bekletildiği yerlerin belli bir planlama kapsamında iyileştirilmesi, yol ve kavşak geçişlerinin gerekli ışıklandırma, geçit ve diğer destek sistemleri ile geliştirilmesi gereklidir.”

YENİ ALT GEÇİTLER ŞART!

“İpekyolu caddesi üzerinde karayolu kavşağı ve otogar kavşağında acil alt geçit ve alt yollar yapılmalıdır. İpekyolu güzergahı üzerinde Bölge Hastanesi, İki Nisan Caddesi ve Eski Emniyet mevkilerinde yapılan alt geçitler ve alt yollar bu bölgelerde trafik sıkışıklığını azaltmıştır. Van-Ağrı, Van-Bitlis, Van-Hakkari ve Van-İran arası ulaşımı sağlayan bu ana arterde trafiğin hızlandırılması bir çok açıdan kamu yararına imkan sunacaktır. Van havaalanı, Yüzüncü Yıl Üniversite ve sanayi sitesi ulaşımı yine aynı güzergah üzerindendir.”

OTOGAR KAVŞAĞI VE KARAYOLLARI KAVŞAĞINDA TRAFİK FELÇ!

“Van ilinde artan nüfus ve yerleşim yerlerinin belli bölgelerde yoğunlaşması nedeniyle trafik yönetimi çok yaşamsal bir rol almıştır. Karayolları Kavşağı ve Otogar Kavşağı olarak ifade edilen mevkiler hergün üniversiteye, sanayi sitesine ve o bölgedeki yerleşim yerlerine giden onbinlerce yurttaşın günlük yaşamını etkilemektedir. Van ilinin ana artelerinden olan İpekyolu üzerinde Karayolları Kavşağı ve Otogar Kavşağı olarak bilinen bu iki noktada; alt yolların ve alt geçitlerin eksikliği nedeniyle her gün trafik sıkışıklığı yaşanmakta, bazı saatlerde trafik tıkanmakta ve sık sık kazalar yaşanmaktadır.”

İŞTE BAKAN’A YÖNELTİLEN O SORULAR

Vekil Işık, ardından da Ulaştırma Bakanına cevaplaması için şu soruları yöneltti: “Van’da Karayolları kavşağı ve Otogar kavşağında oluşan trafik sıkışıklığının açığa çıkardığı kamu zararına dair bir çalışmanız mevcut mudur? Burada bekletilen araçların kullandığı yakıtın yıllık değeri ve boşa geçen toplam vakit üzerine bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz? 2015-2021 yılları arasında Van’da Karayolları kavşağı ve Otogar kavşağında oluşan trafik kazası sayısı kaçtır? Bu kazalar nedeniyle yaşamını yitiren veya yaralanan kişi sayısı kaçtır? Bu kazalar nedeniyle açığa çıkan maddi hasar değeri ne kadardır?

YENİ ALT GEÇİTLER YAPILACAK MI?

Van’da Karayolları kavşağı ve Otogar kavşağında altgeçit veya alt yol çalışması yapmayı planlıyor musunuz? Van’da devam eden yol, altyol, alt geçit, üst geçit vb. çalışmalarınızın mevkileri nerelerdir? Van Çevre Yolu ne zaman tamamlanacaktır? Bugüne kadar Çevre yolu kapsamında tamamlanan yol ne kadardır? Bu kapsamda harcanan bütçe ne kadardır? Van’da 2022-2024 yılları arasında yapmayı planladığınız yol, alt yol, alt geçit, üst geçit, vb. yatırımların miktarı nedir? Bu çalışmaların yapılacağı mevkiler nerelerdir? Bu kapsamda öncelikli tercih edilen yerler hangi kriterlere göre belirlenmektedir?

Editör: TE Bilisim