Gürpınar Belediyesi tarafından 50 bin metrekarelik alan üzerinde kurulan açık seralar ilçede istihdama yönelik büyük umut yarattı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan belediye eş başkanları, amaçlarının model bir belediyecilik yaratmak olduğunu kaydederek, "biz ilçedeki işsizlik oranının ne düzeyde olduğunu ve halkın alım gücünü çok iyi biliyoruz. Bundan dolayı da belediyenin imkânlarını da en iyi şekilde değerlendirerek ilçe istihdamını geliştirmek ve halkın içinde bulunduğu yoksulluğu bir nebze de olsa geriletmek istiyoruz" ifadelerine yer verildi.

 

Model bir belediyecilik yaratma iddiasında olan Van'ın Gürpınar Belediyesi istihdama yönelik projelerini bir bir hayata geçiriyor.  Hoşap yolu üzerinde Nêrkox'ta (Yolaşan) yolun her iki tarafında toplamda 50 bin metrekare üzerinde ekimi yapılan açık sera alanında yaklaşık 50 kişi çalışırken, çalışanlardan 15'ini kadınlar oluşturuyor. İlçede istihdama önemli katkı sunması beklenen sera projesinin aynı şekilde ilçe halkı açısından örnek teşkil etmesi bekleniyor.

 

HEDEF İLÇEYİ HAYVANCILIĞIN MERKEZİ HALİNE GETİRMEK

Tarım ve hayvancılık alanında geçmişte parlak günler yaşayan, bu anlamda il ve ülke ekonomisine önemli katkı sunan Gürpınar'da köylerin ve yaylaların boşaltılması ile tarım ve hayvancılık büyük darbe yemiş, insanlar ilçe merkezine ve kente göçerek yoksulluğun ve sefaletin pençesine düşmüşlerdi. Belediye yönetiminin değişmesi ile eski görkemli günlerine dönüş yapmayı hedefleyen ilçede belediye ciddi bir umut kaynağı olmuş durumda. Alışılagelmiş belediyecilik hizmetinin ötesine geçmeyi hedefleyen Gürpınar Belediyesi, sıradışı projeleri ile model belediye olma yolunda önemli adımlar atıyor.

 

EŞ BAŞKANLAR: HALKIN SORUNLARI YERELDE ÇÖZÜLÜR

Halkın her türlü sorununun yerelde geliştirilecek çözüm yöntemleri ile halledilebileceğine dikkat çeken belediye eş başkanları, "dışarıdan hiç kimsenin gelip yollarımızı yapmayacağı gibi, kimse gelip bize iş, istihdam alanı da yaratmayacaktır. Kendi sorunlarımıza yönelik yapacağımız yerinde ve güçlü tespitler sonucu hazırlayacağımız ve hayata geçireceğimiz projelerle sorunlarımızın büyük bir kısmını halletme gücüne ve kudretine de sahibiz" açıklaması yapıldı. Halkın üretimden düşürüldüğüne de dikkat çeken eş başkanlar, "halkın üretimden düşürülmesi bir coğrafya açısından talihsizliklerin en büyüyüdür.  Ve maalesef biz şuan bunu yaşıyoruz. Bunu aşmak için de biz belediye olarak var gücümüzle çalışıyoruz" ifadelerine yer verildi.

 

“HALKIN KENDİ ÜRETİMİNİ KENDİSİNİN YAPMASINI HEDEFLİYORUZ”

Açık sera alanı projesinin kendilerinin en önemli projelerinden bir tanesi olduğunu söyleyen belediye eş başkanları, "biz bu yıl 50 bin metrekarelik alan üzerinde ekim yaptık. Burada ilk etapta hedefimiz, bu projemizin halkta örnek teşkil etmesi ve yaratacağı sonuçları görmektir. Sonraki adımda ise bu alanları kooperatifleştirerek halka devretmeyi düşünüyoruz" denilerek açıl hedeflerinin halkın el ele vererek kendi üretimi kendisinin yapmasını sağlamak olduğunun altı çizildi. Yapılan çalışmalara paralel olarak kooperatifleşme çalışmalarının da başlatıldığına dikkat çeken eş başkanlar, "bizim amacımız halka iş vermek değil, halkın kendi üretimini ve kendi istihdam alanlarını yaratmak ve tekrardan aktif olarak üretimde yer almalarını sağlamaktır" bilgisine yer verildi.

 

ÜRÜNLER ORGANİK OLACAK

Lahana ve domatesin ekildiği açık sera alanlarında elde edilecek ürünlerin tamamen organik olacağı belirtilirken, organik üretim dışında bir üretimin planlanmadığı aktarıldı. 

Editör: TE Bilisim