2012 yılında büyük umutlarla temelleri atılan ve 2013 yılında tamamlanması planlanan dünyanın ilk Urartu müzesi hem mağdur oldu hem de mağdur etti. Müze 2013 yılında tamamlanmayı beklerken, müzenin yanında bulunan cami ve Abdurrahman Gazi Türbesi’nin de bu mağduriyetten nasibini aldı. Müzenin temelleri atılırken, yanında bulunan ve camiye ait olan lavabolar ve cenaze yıkama yeri de yıktırıldı. Bu alanların tekrar yapılması için verilen sözler yerine getirilmeyince cami cemaati de mağdur oldu.  

 

Van Kalesi’nin kuzeyinde, Abdurrahman Gazi Türbesi’nin karşısında 2012 yılında temelleri dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından atılan dünyanın ilk Urartu Müzesi halen yerinde sayıyor. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay temel atma töreninde müzenin 2013 yılı içerisinde tamamlanacağını söyledi. Ancak temellerinin atılmasının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen halen müze tamamlanamadı ve halkın hizmetine sunulamadı. Müzeyle ilgili belirsizlik sürerken, müzenin temelleri atıldığı dönemde yaşanan mağduriyetler yeni yeni kendini göstermeye başladı. Temel atma töreni sonrası yetkililer tarafından Abdurrahman Gazi Türbesi ile camiine ait lavabolar ve cenaze yıkama yerleri de yıktırıldı. Bu alanların müze estetiğini bozduğu gerekçesiyle yıktırılması vatandaşların da mağdur olmasına neden oldu. Yıktırılan lavaboların yeniden yaptırılması için cami cemaatine verilen sözler ise havada kaldı. Cami cemaati abdest alabilecekleri yerlerin olmadığını ve mağdur olduklarını söyleyerek, yetkililerin duyarsızlığından şikayet etti.

 

“YETKİLİLER BİZİ OYALIYOR”

Her defasında yeni müze vurgusu yapan yetkililer turist kazandırmak için binlerce proje hazırladı. Yetkililer ellerinde olan ve yeni projelere gerek kalmadan hâlihazırdaki tarihi yerlere ise gerekli önemi vermiyor. Kale yanında bulunan ve her gün binlerce insanın ziyaret ettiği Abdurrahman Gazi Türbesi ve yanındaki tarihi mekanlar kaderine terk edilmiş durumda. Vatandaşlar müze inşaatı sonra bu mekanların arka planda bırakıldığını ve gereken önemin verilmemesinden şikayetçi. Müze inşaatı sonrası yıkılan lavabo ve cenaze yerlerinin yeniden yapılmasını isteyen vatandaşlar, “Buralara her yıl binlerce yerli yabancı turist gelir. Yıllar önce buraya bir müze yapılması için temeller atıldı. Çok görkemli bir törenle temelleri atıldı.  Ancak müzeyle birlikte biz burada yaşayan vatandaşlarda mağdur edildik. Müze yapılırken biz vatandaşların ve cami cemaatinin kullandığı camiye ait lavabolar ve cenaze yıkama yerleri de yıktırıldı. Bize zamanında ‘sizlere yeni yerler yapacağız’ denildi. 2012 yılında temelleri atıldı bu müzenin. Bizim cami cemaati için yeni lavabolar yapılsın diye yıllardır bekliyoruz. Defalarca yetkililer ile görüştük. Kendilerine eski yerinde olmasa da başka yerde yapılması yönünde teklifte bulunduk. Ancak yetkililer 3 yıldır bizi oyalıyor.” Dedi.

 

CAMİ CEMAATİ MAĞDUR!

Camiye ve türbeye gelen inanların mağdur olduğunu söyleyen vatandaşlar, “Buraya namaz kılmaya gelen vatandaşlar abdest alma sorunu yaşıyor. Burada hem cami hem de türbeler var. Biz gelen vatandaşları çoğu zaman evlerimizin uzak olmasına rağmen evlerimize götürmek zorunda kalıyoruz. Bir vilayeti vali temsil ediyor. Valiye, müze müdürüne, Rölöve ve anıtlar müdürüne ve Kültür müdürüne defalarca gittik. Onlarda buraya gelip inceleme yaptılar ve yeni yerler keşif ettiler. Bize ‘sizlere en kısa sürede lavaboları yeniden yaptıracağız’ dediler. Ancak söylenenler hepsi havada kaldı. Cami cemaati olarak çok mağdur durumdayız. Başka illerden gelen turist ve misafirlere karşı çok utanıyoruz. Bu manzara buradaki türbelere yakışmıyor. Yetkililer buna bir çözüm bulsun. Dünya kadar para harcandı bu müzeye buraya bir lavabo yapamıyor mu yetkililer. Biz yetkililerden çok şey istemiyoruz. Sadece buraya gelen misafirler için birkaç lavabo yapsınlar.” Dedi.

 

SONAN: MÜZEDEN DOLAYI MAĞDUR EDİLDİK

Burada doğup büyüdüğünü ve ilk kez böyle bir şeyle karşılaştığını söyleyen Faik Sonan isimli vatandaş ise mağduriyetini şöyle dile getirdi:

“Burası benim doğduğum büyüdüğün bir yer. Tarihi ve manevi değeri büyük olan bir yer burası. Ancak yıllar önce müze temelleri atıldı ve tamamlandı. Müzenin yapıldığı süreçte bizimde camiye ait olan lavabolar ve cenaze yıkama yerleri yıktırıldı. Ancak o zaman yetkililer bize ‘sizler için en kısa sürede burada yeni lavabolar yapacağız’ sözleri verildi. Uzun zaman geçmesine rağmen bu sözler yerine getirilmedi. İnsanların tamamı bu durumdan şikâyetçi. Caminin yanı sıra burada türbede var. Her gün yüzlerce insan buraya geliyor. Abdest alacak yer bulamıyor. Defalarca buraya gelen insanlara biz kendi evlerimizde abdest aldırdık. Burası tarihi anlamda turistlerin sürekli uğradığı bir yer. Bu manzara bizlere yakışmıyor. Biz lavaboları aynı yerde de yapılmasını istemiyoruz. Farklı bir yerde olabilir. Buna müsait olan yerlerde var. Müze yıktı bizim lavaboları. Kültür müdürü, müze müdürü ve müteahhit bizlere sizin için en kısa sürede yeni yerler yapacağız dediler. Ancak yıllar geçti bu sözler tutulmadı. Yani tüm yetkililerin bundan haberi var. Bizlere geçenlerde ‘ödeneğimiz yok’ denildi. Koskocaman bir müze yapmışsın ödenek var ama 2 lavabo için ödenek yok. Bu gerçekten yakışmayan bir manzaradır. Cami cemaati ve buraya gelen herkes mağdurdur. Bu mağduriyetin bir an önce çözülmesi lazım.”    

 

TABUTLAR DA DIŞARIDA KALDI!

Verilen sözlerin yerine getirilmediğini dile getiren bir başka vatandaş Haydar Alkan ise yetkililere tepkili olduklarını söyledi. Tepkisini kaldırıldıklarını ifade ederek dile getiren Alkan, şöyle konuştu: “Burası çok eski ve herkes tarafından bilinen bir yer. Yıllar önce burada bir müze yapılacak denildi ve temelleri atıldı. Müze temelleri atılırken, burada bizim camiye ait lavabolar ve cenaze yıkama yerleri vardı. Müze müdürü, Kültür müdürü ve müteahhit bizlere gelerek buranın yıktırılacağını ama en kısa sürede bizler için yeni ve modern yeni yerler yapılacağını söyledi. O günden bu yana ne normalini gördük ne de modernini. Bizleri resmen kandırdılar. İnsanlar şuan gerçekten çok zor durumda. Burası tarihi bir yer. Her gün insanlar buradaki cami ve türbeye akın ediyor. İnsanların abdest alabileceği yerler maalesef yetkililer tarafından yıktırıldı. Buraya gelen vatandaşları evleri yakın olan vatandaşlarımız kendi evlerine götürmek zorunda kalıyor. Eskiden çok güzel yerler vardı. Yetkililer defalarca gelip yer baktı burada. Bizlere yeni yer yapılacağı sözünü verdiler. Ancak halen çözüm bulunamadı. Cenaze yıkama yerimizde vardı. Onu da lavabolarla birlikte yıktılar. Şuan tabutlar hepsi dışarıda güneşin önünde bekliyor. Ölülerimizi de yıkamak için başka camiye götürüyoruz. Ramazan ayı içerisindeyiz. Vatandaşlarımız teravih namazına geldiklerinde abdest alabilecekleri yer bulamıyor.”

       

Editör: TE Bilisim