Tüketiciler Hak Arama Genel Başkanı Nihat Altay, bayram tatili başta olmak üzere yaz tatili döneminde bazı turizm firmalarının vatandaşlara konaklama konusunda "her şey dahil" gibi kısa mesajlar gönderdiğini belirterek, "Tatil mesajı gönderen firmalara vatandaşımız kanıyor ve internetle telefon üzerinden kredi kartıyla kayıt yaptırıyor ancak vatandaşımız otele gittiği zaman ya o şartlarla karşılaşmıyor, ya da tamamen dolandırılabiliyor. Her şey dahil diye bir şey yok, tamamen kandırmaca." dedi.

 

Altay, yaptığı açıklamada, yaz ayları ve özellikle bayramların dolandırıcıların en çok sevdiği dönem olduğunu ifade ederek, bazı turizm firmalarının da bu dönemde müşteri kazanmak için vatandaşlara çeşitli kısa mesajlar gönderdiğini belirtti. Bu mesajlara inanıp otellerde, tatil beldelerinde rezervasyon yapan vatandaşların mağdur olabildiğini kaydeden Altay, özellikle tatil kentlerindeki firma ve acentelerden vatandaşlara gelen mesajların yasal olmadığını ve bu tarz mesajlara itibar edilmemesi gerektiğini ifade etti. Altay, vatandaşlara turizm firmalarından tatil mesajı gönderilmesinin suç olduğunu belirterek, "Bu tarz mesaj gönderen turizm şirketleri suç işliyor. Çünkü 6563 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 60. maddesine göre bu tarz mesajların gönderilmesi yasal değil. Bunları şikayet edersek cezai yaptırım uygulanıyor. Tatil mesajlarına kanmayın." dedi.

 

Turizm firmalarınca tüketicilere yaz aylarının başlarıyla özellikle bayramlarda mesajlar gönderildiğini anlatan Altay, şöyle devam etti: "5 gün, 4 gece her şey dahil şu fiyat veya her şey dahil 5 yıldızlı konaklama, tatil imkanı, erken rezervasyon şeklinde mesajlar gönderiliyor. Vatandaşlarımız da internet veya telefon üzerinden bu mesajlara cevap verip rezervasyon yaptırıyor ancak şu konuda mağduriyet yaşayabiliyorlar. Her şey dahil deniliyor ama tatil yerine gittiklerinde her şey dahil çıkmıyor veya otel istediği şartları sunamıyor. Bu yüzden bu mesajlara cevap verirken, okurken vatandaşların çok dikkatli olmak gerekiyor. Ayrıca bu mesajları gönderen firmaların güvenilirliğini mutlaka sorgulamak gerekiyor."

 

"MESAJ GÖNDERENLERİ ŞİKAYET EDİN"

Tüketicilerin bu tür mesaj gönderen firmaları şikayet etmesi gerektiğini kaydeden Altay, "Mesaj gönderen firmaları, otelleri şikayet edin. Eğer şikayet olmazsa karşı taraf vatandaş alakasız diyerek mesaj göndermeye devam edecektir. Mutlaka bu mesajları gönderen şirketleri Bilgi Teknolojileri Kurumu, ticaret odaları, ticaret il müdürlüklerine şikayet etsinler ki bunlara yaptırım uygulansın ve bir daha göndermesinler. Zaten bu mesajları göndermek suç. Suç işleyen bir firma ne kadar güvenilir olabilir ki." ifadelerini kullandı.

 

Vatandaşların tatil mesajlarına karşı duyarlı olması gerektiğini dile getiren Altay, "Tatil mesajı gönderen firmalara vatandaşımız kanıyor ve internetle telefon üzerinden kredi kartıyla kayıt yaptırıyor ancak vatandaşımız otele gittiği zaman ya o şartlarla karşılaşmıyor, ya da tamamen dolandırılabiliyor. Her şey dahil diye bir şey yok, tamamen kandırmaca. Bu konuda çok şikayet alıyoruz. Tatil mesajı atan kişiler dolandırıcı da olabilirler. Kredi kartı bilgilerini veren vatandaşlarımız dolandırıcı mağduru olabilirler. Bu yüzden vatandaşlarımız bu tür mesajlara cevap verirken mutlaka mesajı gönderen kişilerin güvenilirliğini sorgulasın." diye konuştu.

 

Altay, mağdur tüketicilerin şikayetlerinin özellikle bayramlarda çoğaldığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: "Bayramlarda bu tarz şikayetler daha çok geliyor. Bayram tatili fazla olduğu için özellikle bayram tatili öncesinde mesaj gönderiyorlar. Zaten bu işleri yapanlar son derece profesyonel. Biz diyoruz ki vatandaşlarımız bunlara kesinlikle kanmasın. Tatile gideceği yer doğru bir yerse gitmeden önce doğruluğunu ve kendisine mesaj atan kişi ya da firmanın dolandırıcı olup olmadığını araştırsın." 

Editör: TE Bilisim