Geçtiğimiz günlerde gazetemizin de gündeme getirdiği ‘İranlı turistler Vanlı esnaftan şikayetçi’ haberi üzerine Van Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (VESOB) yazılı bir açıklama yaparak, herkesin kurallara uyması gerektiğini belirtti. Açıklamada kente gelen turistlere karşı geleneksel misafirperverliğin gösterilmesi gerektiği belirtilirken, fahiş fiyatla ürün satışı yapan iş yerlerinin bu tutumdan vazgeçilmesi istendi.

 

Newroz tatillerini geçirmek için Van’a gelen İranlı turistler kente büyük maddi kaynak sağlıyor. İranlı turistler kentte büyük paralar bırakırken Van esnafından şikayet etmiş ve bu konu gazetemiz tarafından da gündeme getirilmişti. Bunun üzerine birçok kesim tarafından açıklamalar yapılarak duruma tepki gösterildi. Van Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (VESOB)  da bir yazılı açıklama yaparak herkesin kurallara uyması gerektiğini belirtti.

 

‘BU TUTUMDAN VAZGEÇİN’

VESOB Başkanı Muhittin Aydemir yaptığı yazılı açıklamada çok sayıda şikayet aldıklarını, bu durumun kentin turizmini olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Aydemir yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Ülkelerindeki Nevroz Bayramı tatilini geçirmek üzere ilimize gelen İranlı turistlerden mal ve hizmetlerin bedelinin değişken olduğu, fiyatların gerçeği yansıtmadığı yönünde çok sayıda şikayetler alınmaktadır. Bu durum ilimiz turizmini olumsuz etkilemektedir. Gerek ilimizin turizmi açısından gerekse ekonomisi açısından son derece önemli olan yerli ve yabancı turistlere karşı geleneksel misafirperverliğimizi göstermemiz gerekiyor. Fahiş fiyatla ürün satışı yapan iş yerlerinin bu tutumdan vazgeçmelerini ve ürünlerin gerçek fiyatlarla satışının yapılmasını istiyoruz.”

 

‘EKMEK YEMEK İSTİYORSAK…’

Açıklamasının devamında herkesin mevcut kurallara uyması gerektiğini söyleyen Aydemir, “Bu konuda Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak kendi üzerimize düşeni yapmamız için ücret tarifesine tabi olan esnaf ve sanatkârlarımızın tarife almalarını ve iş yerlerinde müşterilerin görebileceği şekilde iş yerlerinde bulundurmaları gerektiğini ve bu konunun takipçisi olacağız. Gelecek yıllar için de turist sayısında biraz daha artış sağlamak için herkesin elinden geleni yapması gerekiyor ve elini taşın altına sokması gerekiyor. Bölgemizin turizm potansiyeli ve bölgemizin huzuru için ilimize gelen turistlerin memnuniyeti önemlidir. Herkes kurallara uymalı ve turizmden ekmek yemek istiyorsak toplumu rahatsız eden durumlara karşı herkesin sağduyulu olması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim