ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-MEHMET ALİ EKİNCİ

HEYETLER VAN’DA BULUŞTU KAPIKÖY-RAZİ YAYA GEÇİŞİNE AÇILDI

Geçtiğimiz yıl mart ayında koronavirüsle mücadele kapsamında kapatılan ve aradan geçen 14 ayın ardından Kapıköy Sınır Kapısı açılmış, fakat İran’ın tek taraflı olarak kapıyı kapalı tutması kente büyük şok yaşatmıştı. Geçen 3 ayı aşkın zaman diliminde İran ile defalarca kontakt kurulmaya çalışılmış ve Razi Sınır Kapısı’nın da açılması gerektiği dile getirilmişti. Van’ın gözünü kulağını diktiği Razi Sınır Kapısı ile ilgili bekleyiş sürerken dün iyi haberler peş peye geldi. İran-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı aynı zamanda Hoy Milletvekili Dr. Adel Najafzadeh, Selamast Milletvekili Yapup Rezazadeh'in de içerisinde yer aldığı kırk kişilik işadamı heyeti Van’da güzel haberi Türkiye-İran Dostluk Grubu Başkanı Dr. Necefzade Samir ,Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar ve Van Milletvekili Abdulahat Arvas ile birlikte verdi. Gülaçar'ın daveti üzerine Van'a gelen Dr. Necefzade Samir, “İran ve Türkiye arasında tarih boyunca bir iletişim mevcuttur. Pandemiden dolayı kapılarımızda ulaşım azalmıştı. Allah'ın izniyle yarından itibaren artık İranlılar bu aziz Van'a gelebileceklerdir.” Dedi. 17 Eylül Cuma günü itibariyle kapının yaya geçişine açılacağını ifade eden isimler, transit geçiş içinde çalışmaların hızla yapılacağını söyledi.

HEYET GELİR GELMEZ KAPIKÖY MASAYA YATIRILDI

İran-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı aynı zamanda Hoy Milletvekili Dr. Adel Najafzadeh, Selamast Milletvekili Yapup Rezazadeh'in de içerisinde yer aldığı kırk kişilik işadamı heyeti “Yenilenebilir enerji” konusunda görüşmeler yapmak üzere Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar’ın daveti ile Van'a geldi. Saray Kaymakamı Yunus Ataman ve İran İslam Cumhuriyeti Baş Konsulusu Dr. Sajad Soltanzadeh Kapıköy Gümrük Kapısında karşılanan heyete Van’a gelir gelmez Van adına önemli haberler ardı ardına geldi. Karşılama yapılır yapılmaz gerçekleştirilen görüşmenin hemen akabinde Van Vekili Gülaçar müjdeli haberi Şehrivan aracılığı ile paylaştı.

MÜJDEYİ GÜLAÇAR PAYLAŞTI

Yapılan ilk görüşmenin ardından Kapıköy sınır kapısının İran tarafında bulunan Razi Sınır Kapısı’nın açılması ile alakalı Şehrivan’a özel açıklamalarda bulunan Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar Kapıköy sınır kapısının beraberinde Gürbulak sınır kapısı ve Esendere sınır kapısının da yaya geçişlerine açıldığını belirtti. Müjdeli haberi paylaşan Ak Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, sosyal medya hesabında şu ifadelere yer verdi: "İran ile olan tüm sınır kapılarımızın bize ait olan tarafları açılmıştı ancak İran tarafında hazırlıklar tamamlanmamıştı. Davetimiz üzere Van'a gelen Dostluk Grubu Başkanı Sn. Necefzade ve İran Heyeti bugün müjdeyi verdi. Ve tüm kapılar açıldı. hayırlı olsun!"

GÜLAÇAR: SİZİ DAHA BÜYÜK BİR COŞKUYLA KARŞILAMAK İÇİN SABIRSIZLANIYORUZ

Daha sonra heyetlerin ziyaretleri ve görüşmeleri gerçekleşirken görüşmeler ardından tarafların yaptığı değerlendirmeler de basın mensupları ile paylaşıldı. Heyetlerin görüşmesi esnasında ilk konuşmayı yapan isim olan Osman Nuri Gülaçar burada gelen heyete yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Amerikan Ambargosu sonrası Pandemi şartları tüm ülkeler gibi bizi de olumsuz yönde etkiledi. Bizim dönemimizde İran'la ticari ve siyasi gelişmeler olmasını arzu ettik. Ama maalesef salgın hastalıktan dolayı mümkün olmadı şimdiye kadar. Bizler Türkiye olarak 2023 seçimlerine giderken iki ülke arasındaki gelişmelerin çok daha fazla olmasını temenni ediyoruz. Resmi olarak biz bile şimdiye kadar sadece iki sefer İran' a gidebildik. Biz aynı zamanda Van Milletvekilleri olarak İran’daki kapıların bir an önce açılmasını istiyoruz. Şayet İran kapıları tekrar açılırsa sizi daha büyük bir coşkuyla karşılamak için Van halkı olarak sabırsızlanıyoruz" dedi.

MİLLETVEKİLİ GÜLAÇAR: RAZİ DE AÇILDI

Pandemi salgınıyla mücadele kapsamında kapatılan Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, “Fuar vesilesiyle öncelikle bir müjde vermek istiyoruz. Malumunuz biz birkaç ay önce sınır kapımızı tek taraflı olarak açmıştık. mevkidaşım ve aynı zamanda Khoy milletvekili olan Sayın Adil Necefzade ve Salmaz milletvekili Rıza Zade beyefendiler buradalar. Birçok iş insanları ile bu fuar vesilesi ile onlarla birkaç saat önce yapmış olduğumuz görüşmeyle bugün Allah nasip ederse Kapıköy’ün açılması ile ilgili ilk müjdeyi verdiler. Bugünden itibaren artık kapımız açılacak. Bizim için Kapıköy İran içinde Razı Sınır Kapısı açılacak. Van’ın can damarı olan kapı, açıldıktan sonra inşallah ekonomik olarak da esnaf nefes alacaktır.”

ARVAS: İKİ ÜLKE KAPILARINI AÇARAK SINIR TİCARETİNİ GELİŞTİRMELİ

Ak Parti Van Milletvekili Abdullahahat Arvas ise gelen heyete yaptığı açıklamada, “Biz Türkiye ve İran iki dost ülke olarak bir elmanın iki yarısı gibiyiz. Dostlarımız da bir düşmanlarımız da bir. Bu doğrultuda güçlerimizi birleştirerek emperyalist zihniyete karşı daha güçlü bir konuma gelmemiz gerekir. Bu vesileyle kapıların açılması noktasında hem Van ili olarak, hem de Türkiye tarafı olarak üstümüze düşen bütün sorumluluğu yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Umuyoruz ki İranlı dostlarımızda Türkiye tarafında açık olan kapılarını açarak iki ülke arasındaki sınır ticaretini geliştirirler.”

MİLLETVEKİLİ ARVAS: VAN’A HAYIRLI UĞURLU OLSUN

Cümlelerini sürdüren Arvas, Kapıköy’le ilgili şunları kaydetti: “Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ve Van'da da 2 yıla yakındır korona virüs salgını devam etmektedir. Buna bağlı olarak da salgınla mücadelede ya Kapıköy Sınır Kapısı kapatılmıştı. 3 vekil olarak gerek Sağlık Bakanı, gerek İçişleri Bakanlığı gerekse diğer bakanlıklar nezdinde kapımızın biran önce açılması ile ilgili görüşmelerimiz oldu. Girişimlerimiz nezdinde Kapıköy Sınır Kapısı açılmıştı. Ancak İran tarafı da pandemiden dolayı kapılarını açmamıştı. Çünkü sağlık anlamında çok ciddi sorunlar yaşıyordu. Ondan dolayı da sınırlarımıza bağlı kapıların açılmasını uygun görmemişti. Şimdi ise PCR testine bağlı bir şekilde geçişler açılacak. Zaten daha öncede bazı kesimler İran’dan Van’a gelebiliyordu. Bugünde İran heyetiyle birlikte Kapıköy’de bir araya geldik. Onlarda kendi taraflarındaki sorunları çözüme kavuşacağı müjdesini bize verdiler. İran tarafında da sorunlar kalmadı. Bundan sonra da Van’da gerek turizm gerek ticaret ve gerekse esnaf açısından güzel müjdeler verilecek. Van’a hayırlı uğurlu olsun.”

KAPI BUGÜN İTİBARİYLE YAYA GEÇİŞİNE AÇIK!

Ak Parti Van Milletvekillerinden Osman Nuri Gülaçar'ın daveti üzerine Van'a gelen İran Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Dr. Necefzade Samir, Razi Sınır kapısı ile ilgili müjdeyi şu sözler ile verdi: “Öncelikle bizleri Van'a davet eden aziz dostum Osman Nuri Gülaçar'a teşekkürlerimi sunuyorum. İran ve Türkiye arasında tarih boyunca bir iletişim mevcuttur. Pandemiden dolayı kapılarımızda ulaşım azalmıştı. Allah'ın izniyle yarından itibaren artık İranlılar bu aziz Van'a gelebileceklerdir. Aynı şekilde bizler de Türkiye'den turistleri ve tüccarları İran'a gelmelerini ve görmelerini istiyoruz. Umudumuz o ki 2 milletin arasındaki bağı daha da kuvvetlendirecektir. Kapılarımızın açılmasıyla milletlerimizin ekonomisi de olumlu yönde etkilenecektir." ifadelerini kullandı. Dr. Samir, yaptığı açıklamalarda Razi Sınır Kapısının 17 Eylül Cuma itibariyle açılacağı müjdesini verdi.

TRANSİZ GEÇİŞ İÇİN DE ŞUBAT’I İŞARET ETTİLER

Dr. Adel Najafzadeh, yaptığı konuşmada ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Tarih boyunca İran ve Türkiye arasında hep dostluk oldu. Bu sınırla alakalı değil. Başta inanç, kültür ve ticaret gibi faktörler sebep oldu. Bizim de temennimiz en kısa zamanda kapıların güvenlik ve gerekli tedbirleri kapsamında kapı açılır. Allah'ın bize bir imtihanı bu Covid hastalığı. Tabi bu süreçte iki komşu ve dost ülke eskisi gibi hatta eskisinden daha fazla bir potansiyeli hayata geçirir. İran tarafından yolun tamamlanması çalışmalar devam ediyor. Şubat ayına kadar Transit ticarete kapıların tamamen açılması için gayret ediyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim