Koronavirüs önlemlerine uygun gerçekleştirilen Genel Kurula; HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve HİZMET-İŞ Genel Başkan Vekili Av. Hüseyin Öz, HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkan Yardımcıları Celal Yıldız, Halil Özdemir ve Mehmet Keskin, HİZMET-İŞ Sendikası Genel Sekreteri Remzi Karataş, HİZMET-İŞ Sendikası Van Şube Başkanı Fatih Akdeniz, HİZMET-İŞ Sendikası Muş Şube Başkanı Yaşar Kalır, HİZMET-İŞ Sendikası Kars İl Başkanı Barış Üstebay, AK Parti MKYK Üyesi Av. Zahir Soğanda, VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, Memur-Sen Van İl Başkanı Mehmet Ali Uca, HAK-İŞ’e bağlı sendikaların Van Şube ve İl Başkanları, Sivil toplum kuruluşlarının Van temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Genel Kurula video konferansla katılarak bir konuşma gerçekleştiren HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, “HİZMET-İŞ 5 bine yakın üyesiyle Doğu Anadolu Bölgesinde en güçlü sendikalardan, Van şubemiz ise en güçlü şubelerden biridir. Van ve çevre illerde üye sayımızı artırmak için yoğun çalışma içerisindeyiz” dedi.

“VAN’DA EN GÜÇLÜ BİR SENDİKAL YAPI OLARAK YER ALMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ”

Van’da 12 Eylül öncesinde başlayan örgütlenme çalışmalarının 12 Eylül yasaklarının ortadan kalkmasından sonra yeniden başlatıldığını ve 4 yıl süren çalışmalar sonucunda 1989’da Van’da yeni bir dönemi başlattıklarını kaydeden Arslan, “Van’da 1989 yılında yeni bir dönemi başlattık. Sendikamızın bayrağını buraya diktik. Bir dönem geldi ne yazık ki malum belli çevrelerin HAK-İŞ’e karşı, sendikamıza karşı düşmanca tutumları nedeniyle üyelerimiz baskıyla, tehditle sendikamızdan koparıldı ancak şubemizi kapatmadık. Şartlar ne olursa olsun olağanüstü dönemlerin en ağır faturalarını yaşayan Van’ın şehrin ve Vanlı emekçilerin mutlaka HAK-İŞ’te temsil edilmesi gerektiğinin altını çizdik. Olağanüstü hal dönemlerinde sendikal mücadelenin nasıl yapılması gerektiğini o bölgede kalarak, o bölgede çalışarak devam ettirdik. Bugün bu şehirde olmanın, bu şehirde en güçlü bir sendikal yapı olarak yer almanın gururunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

ARSLAN, BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI VERDİ

Taşeron işçilerle ilgili ilk toplu iş sözleşmelerinden birini Van’da imzaladıklarını hatırlatan Arslan, “Van’da başarılı ve tarihi sözleşmelere imza attık. Van’da örnek bir işçi işveren ilişkisini hayata geçirdik. Çevre illerin toplu sözleşmeleriyle taşerondan geçenlerin haklarını kıyasladığımız zaman gerçekten önemli bir başarıyı birlikte yakaladığımızı görüyoruz. Bu birlikteliğimizi devam ettirmemiz gerekiyor. Bu dayanışmamızı güçlü bir şekilde devam ettirmemiz gerekiyor” dedi.

“BÖLGENİN BARIŞI İÇİN ELİNİ GÖVDESİNİ TAŞIN ALTINA KOYAN ÖRGÜTÜZ”

Türkiye’nin normalleşmesi, olağanüstü halin kaldırılması, bölgede barışın, kardeşliğin tesis edilmesi konusunda HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ’in her zaman inisiyatif aldığını kaydeden Arslan, “Ekim Van depreminin yıl dönümüdür. O felaket aşamasında HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ olarak Van’daydık. Depremin yaralarının sarılması için yoğun çalışmalar yürüttük. Yine 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra Türkiye ziyaretlerimizde Van’da bulunduk, Van halkıyla kucaklaştık. Çözüm sürecinde Türkiye’nin normalleşmesi, bölgenin normalleşmesi, terörün sona erdirilmesi, kardeşlik ve barışın yeniden ikame edilmesi konusunda sorumluluk aldık. Bugün de bölgenin kalkınması için, bölgedeki işsizliğin azaltılması için, bölgede barışın, kardeşliğin devam etmesi için elimizden gelen ne varsa sorumluluklarımızı yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.

ARSLAN, HERKESİ AŞI OLMAYA DAVET ETTİ

HAK-İŞ olarak pandemi sürecinde inisiyatif aldıklarını belirten Arslan, herkesi aşı olmaya davet etti.

Dün Sağlık Bakanı ile görüştüğünü aktaran Arslan, şunları kaydetti: “Sayın Cumhurbaşkanımızla ve devletin bütün kademelerindeki yetkililerle yaptığımız görüşmelerimizde özellikle pandemiyle mücadelede Konfederasyonumuzun daha fazla sorumluluk, inisiyatif almasını ve kamuoyunu başta üyelerimiz olmak üzere daha çok bilgilendirmesi talebini her seferinde aldım. Bugün pandemiyle mücadelenin en etkin yolu olan aşılama konusunda da çağrı yapmak istiyorum.  Aşı karşıtlarına saygı gösteriyorum. Kimseyi bu görüşlerinden dolayı suçlayamayız. Ancak aşılamaya karşı olanların kendilerini izole etmesi, toplumla herhangi bir şekilde temas etmemesi, herhangi bir iş yerinde çalışmaması şartıyla. Ancak hem toplum içerisinde hem çalışma hayatında yer alacaksanız, hem sokakta bulunacaksanız ve aşı olmayacaksanız bu, aşı olanlara, pandemiyle mücadele edenlere, kendi hayatlarını feda ederek insanların sağlığına kavuşması için çalışan bütün emekçilere haksızlıktır. İnsanların kendi tercihlerine saygımız var ancak toplum yararı söz konusuysa, toplumun geneli esas ise bu karşıtlığın bizim açımızdan hiçbir anlamı olamaz. Onun için aşılama konusunda her üyemizin, her çalışanımızın, her vatandaşımızın mutlaka ciddi bir gayret içerisinde olması gerekiyor.”

“PANDEMİ İLE MÜCADELEDE KARARLI BİR DURUŞ SERGİLİYORUZ”

“Aşılarımızı yaptırarak pandemi ile mücadelede başarılı olabiliriz” diyen Arslan, “Hindistan’da, Brezilya’da, Avustralya’da görülen bir virüs hemen bir hafta her yere ulaşıyor. Bu nedenle tüm dünyanın aşılanması için çağrımızı bir taraftan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu aracılığı ile duyuruyor, diğer taraftan ülkemizde bu mücadelenin en etkili yolu olan aşılama konusunda kararlı bir duruş sergiliyoruz” dedi.

Arslan, salgınla mücadele sürecinde en ağır şekilde görevini yerine getiren sağlık çalışanları, belediye çalışanları, gıda sektörü çalışanları ve belli sektörlerde şartlar ne olursa olsun görevlerini devam ettiren bütün işçilere teşekkür etti.

HİZMET-İŞ Genel Başkan Vekili Öz: “Tüm üyelerimizin, sendikamızın kademelerinde demokratik şekilde yer almasını teşvik ediyoruz”

HİZMET-İŞ Sendikası’nın Van’da 32 yıllık mücadele geçmişi olduğunu kaydeden HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve HİZMET-İŞ Genel Başkan Vekili Av. Hüseyin Öz, “696 sayılı KHK ile kadro alan emekçilerin, sendikamızın tüm kademelerinde demokratik şekilde yer almalarını teşvik ediyoruz” dedi.

“Bugün yeni vizyonumuzla, bugüne kadar hiç olmadığımız kadar demokratik bir seçim dönemini yaşadık” diye konuşan HİZMET-İŞ Genel Başkan Vekili Öz, “Van’da demokratik katılım için tüm işyerlerimize SMS gönderdik. Eksiklerimiz olabilir ancak prensip olarak yapmaya çalıştığımız şey, bu salonda bulunan arkadaşlarımızın temsil ettiği yaklaşık 5 bin emekçinin, en demokratik şekilde temsil edilmesidir” şeklinde konuştu.

 “ASIL OLAN TEŞKİLATLARDIR, ÇALIŞANLARDIR

HİZMET-İŞ Sendikası’nın tüzel kişiliğine karşı yapılan hiçbir saldırıya sessiz kalmayacaklarını belirten HİZMET-İŞ Genel Başkan Vekili Öz, “Şahsımıza yapılan bazı ithamları görmezden gelebiliriz. Ancak asla Sendikamıza yapılacak hiçbir söze sessiz kalamayız. Sendikamızın varlığına, birliğine ve dirliğine laf edenleri teşkilatımızda barındırmamız mümkün değildir. Bilin ki, teşkilatımızda demokrasi ve özgürlük var. Asıl olan teşkilatlardır, çalışanlardır. Bugüne kadar şubemiz için mücadele eden herkese teşekkür ediyoruz. Yapılmaya çalışılan bütün algılara rağmen bu salona gelen tüm üyelerimize ayrıca teşekkür ediyoruz” dedi.

YILDIZ: “BİZ BİRİLERİNİN TARAFI DEĞİL EMEKÇİLERİN TARAFIYIZ”

HİZMET-İŞ Sendikası’nın Van Şube 9. Olağan Genel Kuruluna katılan herkese teşekkür ederek konuşmalarına başlayan HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Celal Yıldız, “Zor bir coğrafyada yaşıyorsunuz. Bizde HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ olarak sizlere yardımcı olmak için buradayız. Bu bölgenin insanlarının neler yaşadıklarını hissetmemiz lazım. Sendikamızın Van’da kurulduğu ilk günden bugüne destek veren, mücadele veren, emek veren, gayret gösteren bütün yol arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Biz barış ve huzur içinde bir genel kurul geçirmek istiyoruz. Biz emekçilerin tarafıyız. Bunu herkesin bilmesini istiyoruz” dedi.

ÖZDEMİR: “BİZİM YAPTIĞIMIZ İŞ SENDİKACILIKTAN ÖTE BİR DAVADIR”

Genel Kurulun herkese hayırlı olması dileğinde bulunan HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Halil Özdemir, “Sendikamız Van’da uzun yıllardan beri örgütlüdür. Geçmişte fitne ve fesat çıkarmaya çalışanlar olsa da Sendikamız Van’da sizlerden aldığı güçle dimdik ayaktadır. Bugün Sendikamız 240 bine yakın üyesiyle Türkiye’nin en büyük işçi sendikasıdır. Bunu da asla kavga etmeden ama dik durarak başarmıştır. Bizim genel kurullarımızda kavga değil kardeşlik vardır çünkü bizim amacımız emekçilere hizmet etmektir. Bizim yaptığımız iş sendikacılıktan öte bir davadır.  Türkiye’nin neresinde mazlum ve mağdur varsa HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ onun yanındadır” şeklinde konuştu.

KESKİN: “BİZ İŞ YERLERİMİZDE KALICI BARIŞI SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Sendikacılığa farklı bir misyon katmak için çalıştıklarını belirten HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keskin, “Biz işverenlerimizi rakibimiz olarak görmüyoruz. Kavgayla bir yere varılmayacağını biliyor, sendikacılık anlayışını değiştirmeye çalışıyoruz. Bu ülkenin kavgaya ihtiyacı yok. Bu ülke ne çekiyorsa kavgadan çekiyor. Biz iş yerlerimizde kalıcı barışı sağlamaya çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi İstanbul seçimlerinden sonra bir SMS ile 1.500 emekçinin işine son verildi. O dönemde işten çıkarmalarla ilgili işverenle yaptığımız görüşmelerden sonuç alamayınca, arkadaşlarımızla bir mücadele başlattık. O dönem mağdur emekçilerin yanında sadece Sendikamız vardı. O dönem kabadayılık yapan sözde sendikacılar asla emekçilerin yanında olmadı. Baki olan kurumlardır isimler değildir” diye konuştu.

Genel Kurulda HİZMET-İŞ Sendikası Van Şube Başkanı Fatih Akdeniz ve Memur-Sen Van İl Başkanı Mehmet Ali Uca da birer selamlama konuşması gerçekleştirdi.

VAN ŞUBE BAŞKANLIĞINA FATİH AKDENİZ SEÇİLDİ

Gerçekleştirilen Genel Kurulda yapılan seçim sonucunda HİZMET-İŞ Sendikası Van Şube Başkanlığına Fatih Akdeniz seçilirken, Şube Başkan Yardımcıları ise Azad Kartal, Metin Yüksel Sevinç, Mehmet Salih Tanrıtanır ve Veysel Güven oldu.

Editör: TE Bilisim