ŞEHRİVAN HABER: HAKİM İNALÖZ-ERDAL ERBAŞ

Gürpınar Belediye Başkanlığı sonrası Gürpınar’daki radikal değişim ve dönüşümün mimarı olan Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, “Yapılamaz” denileni yaptı ve görev süresinde mutlaka yapacağını her fırsatta dile getirdiği Hoşap Kalesi’nin dönüşümünde projenin startını verdi. Tanış’ın göz bebeği olan çalışmada ilk kazma vurulurken cazibe projesinin hayalken gerçek olmasının da önü açıldı.

Van-Hakkari kara yolu üzerinde yüksek kayaların üzerine kurulan ve turistlerin büyük ilgisini çeken tarihi Hoşap Kalesi'nin çevresindeki metruk yapılar yıkıp turizmin yeni gözdesi yapacak proje için beklenen gün geldi. Gürpınar Belediyesi’nin bölgeyi temizleyip yeni yollar ve iş yerleri Osmanlı ve Selçuklu mimarisine göre yeniden inşa edilmesi çehresiyle hazırlığını yaptığı projede hazırlıklar tamamlandı ve startı verildi. ‘Kartal Yuvası’ olarak da bilinen Kale’nin eski ihtişamına kavuşmasını sağlayacak proje ‘Ayağa Kalk Hoşap’ sloganıyla çalışmalara konu olurken 35 bin metrekarelik alanda yürütülecek çalışmaların başlaması ilçe ve kent adına da önemli bir adım oldu. 30 milyonu bulacak devasa bir bütçe ile yapılacak proje ile Gürpınar’ın son yıllarda yakaladığı ivmenin daha da artması hedeflenirken ilçenin yeni sürecin önemli destinasyonlardan birisi haline gelmesi bekleniyor.

HOŞAB AYAĞI KALKIYOR!

Van’ın Gürpınar Belediyesi Hoşab Kalesi'nin tarihi dokusunu korumak ve ihtişamını ön plana çıkarmak için hayata geçirdiği "Ayağa Kalk Hoşab" projesinde startı verdi. Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış’ın uzun emek ve çabaları sonucu ortaya çıkan projede ilk etap çalışmaları başladı. Her yönüyle ilçede büyük bir değişim ve dönüşüm çalışması yürüten Gürpınar Belediyesi, Başkan Tanış’ın önemli projelerinden olan ‘Ayağa Kalk Hoşab’ projesiyle Hoşab mahallesinin yıllardır hasretini çektiği adımı attı. İlk etap projesi kapsamında 27 dükkan, 18 lojman, sosyal donatı alanları ve çevre düzenlemesi yapılacak.

HOŞAB VAN’IN AÇILAN KAPISI OLACAK

Proje alanında incelemelerde bulunan Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, Hoşab halkına verilen sözün tüm zorluklara rağmen hayata geçtiğini söyledi. Mahalle sakinleriyle toplantı düzenleyen Başkan Tanış, çalışmaların tarihi dokuya uygun olduğunu ve projenin tamamlanmasıyla Hoşab’ın çehresinin değişeceğini belirterek şu ifadelere yer verdi: “İlçemizde tarihi günler yaşıyoruz. Şu an adım adım Hoşabımızı aslına uygun olarak inşa etmeye başladık. Biz ilçemizi ilmek ilmek tarihle ve kültürle dokuyarak, daha yaşanılabilir bir Gürpınar’ın inşası için çalışıyoruz. Bunun içinde var gücümüzle çalışarak tüm kurumlarımızın işbirliğiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İnanıyorum ki projemizin tamamlanmasıyla birlikte Hoşab Van’ın açılan kapısı olacak. Proje sona erdiğinde kazanan Hoşap halkı, Gürpınarımız ve Türkiyemiz olacak. Projemizin İlçemize ve tüm halkımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

BAŞKANIN HAYAL PROJELERİNDEN BİRİSİ

Gürpınar’ın son dönemlerde sosyal yaşamın, dinlenme alanlarının, doğayla buluşmanın yeni merkezi olan Gürpınar’da büyük değişim sürüyor. Belediye Başkanı Hayrullah Tanış’ın göreve gelmesi sonrası ilçenin hem yatırımın hem de üretimin merkezi olması ile birlikte bir turizm destinasyonu haline gelme çabaları bir bir sonuç veriyor. İlçede yeni yatırımların önünü açan, Vanlılar’ın dinlemek için en çok uğradığı mekanların altyapısını oluşturan Tanış, hayal projelerinden birisi olan Hoşab’ın ayağa kalkması için de yoğun çaba harcıyor. Uzun yıllardır bir çok ismin hayal edip yapamadığı proje konusunda büyük bir inisiyatif alarak projeyi tasarlayan Başkan Tanış, projesinden detaylandırılmasına kadar her aşamasında bulunduğu projenin startını vererek önemli bir yatırımın daha hayata geçmesinin önünü açmasını sağlayan isim olması ile takdir alan isimlerden birisi oldu.

İŞTE O PROJENİN DETAYLARI

Van'ın Gürpınar ilçesinde ‘kartal yuvası’ görünümündeki Hoşap Kalesi, çevresindeki metruk yapılardan arındırılarak eski ihtişamına kavuşturulacak. Kültür ve Turizm Bakanlığınca kabul edilerek gerekli izinlerin verildiği projenin birinci etap çalışmaları kapsamında, 35 bin metrekarelik alanda kalenin tarihi dokusuna uygun rekreasyon ve peyzaj çalışması yürütülecek. ‘Kartal yuvası’ görünümündeki kalenin çevresindeki sit alanı içine inşa edilen ve zamanla kullanılamaz hale gelen metruk yapılar yıkılacak, kalenin etrafındaki yollar da uygun mimariyle yeniden tasarlanacak. İhalesi yapılan ve kısa süre içinde çalışmalara başlanması planlanan 30 milyon lira bütçeli projeyle eski görkemine kavuşturulacak kalenin daha fazla turiste ev sahipliği yapması sağlanacak.

Editör: TE Bilisim