ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ-MEHMET ALİ EKİNCİ

Van’ın en büyük sorunlarından biri olan çevre yolu tartışılmaya devam ediyor. 12 yılı aşkındır bir süredir yılan hikâyesine dönen ve Van’ın gündeminden çıkmayan çevre yolu, imar sorunları, kamulaştırma, 18’inci madde gibi nedenlerden dolayı da sık sık tartışılıyor. Son iki yılda ciddi aşama katedilmesine ve 2023 yılı içerisinde bitirilme sözleri verilmesine rağmen hala kamulaştırma yapılmaması ve 18’inci madde uygulaması nedeniyle eleştirilen yol için sık sık eleştiriler ortaya konuluyor. Birçok ilin kendi kamulaştırma ile çevre yoluna ve yollarına kavuştuğu bu süreçte Van’ın halen tamamlanamayan çevre yolu, birçok vatandaşı mağdur ettiğini ifade eden açıklamalar yapılırken HÜDAPAR Van İl Başkanlığı Van Çevre Yolu’nda bir açıklama yaptı. Çevre yolunda incelemelerde bulunan Saygın, başta 18’nci madde mağdurları olmak üzere, imar ve daha birçok konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

HÜDA-PAR, VAN ÇEVRE YOLU’NDA!

Van’ın son 20 yıldır en çok konuştuğu ve tartıştığı konu olan Van Çevre Yolu konusu gündemden bir türlü düşmüyor. 12 yıldır hem kamulaştırma ile yapılmaması hem de bitmemesi nedeniyle tartışılan yol için yapılan çağrılar yüzleri hatta binleri aşarken, 2023 yılında biteceği yönündeki açıklamalara rağmen HÜDA-PAR Van il başkanlığı’ndan bir çıkış geldi. Yolun bulunduğu alana giderek yapılan çalışmalar ve kalan çalışmaları yerinde inceleyen heyet mevcut durumla ilgili ciddi eleştiriler ortaya koyarken, yolun ivedilikle bitmesi gerektiği çağrısını da yineledi.

SAYĞIN: 40 KİLOMETRE HALA OLDUĞU GİBİ DURUYOR!

HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, “Sizi burada toplama olmamızın sebebi öncelikle çevre yoluyla ilgili olarak zaman zaman basında bir takım haberler görüyoruz. Çevre yolu bitti, artık son aşamalara gelindi yapılan kısım üzerinde verilen pozları, verilen demeçleri zaman zaman görüyoruz. Bizler de şaşkınlık içerisinde ya bu ne zaman yapıldı, nereye kadar yapıldı, neden biz görmüyoruz şeklinde ve olur olmaz bir merakımız oluşur. Bu gün özelikle buraya gelmemizin sebebi alanda çevre yolunun ne aşamada olduğunu bir görmenizdir. 61 kilometrelik bir çevre yolu yapılması söz konusudur. Bunun tamamlanan kısmı sadece 21 kilometredir ve bunun yaklaşık 40 kilometresi halen olduğu gibi duruyor.

SAYĞIN, 18. MADDE MAĞDURİYETLERİNE DEĞİNDİ

“Deyim yerindeyse daha çivi takılmamış burada görüyorsunuz. Başlangıç yerinden buraya kadar devamı kısmıyla ilgili olarak herhangi bir çalışma yapılmış değildir. Bugün çevre yolunun bitirilmesi ile ilgili olarak aslında çok ciddi uzun uzun konuşacak meseleler var. Ama daha acil olan bir durum var ki o da milletin bu çevre yolu uygulamasıyla ilgili olarak 18. Madde uygulaması ve neticesinde gelen mağduriyetlerdir. Bakınız arkadaşlar toplam 61 kilometreden bahsediyoruz. Diğer illerde yapılan yolları, yapılan çalışmaları, yapılan, gördükleri, baktığınızda buna ayrılan bütçeleri baktığımızda Van'ın 60 kilometrelik çevre yolu devede kulak kalır, bütçe açısından devede kulak kalır.” Dedi

“KAMULAŞTIRMA HEMEN YAPILMALI MAĞDURLARIN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ”

Çevre yolunun en hızlı şekilde bitirilerek ve imar sorunu yaşayan vatandaşlarımızın sorunu çözülmesi gerektiğini belirten Başkan Sayğın, “Kamulaştırma yapılarak ilgililerin ne kadar metrekare yeri alınmışsa, parası verilerek buraların acil bir şekilde çevre yolunun açılması idi. Fakat hükümet işin kolayına ve ucuza kaçmaya çalıştı. Milletin zihninde oluşan algı ise işin bütçeden ziyade bir cezalandırma ya yönelik bir davranış olduğu şeklindedir. Zira geçmiş dönemlerde yapılan açıklamalarda özelikle çevre yolu nasıl bitiyor şeklinde açıklamalar da duyduk. Dolayısıyla bugün burada yapılması gereken iş kamulaştırma iken iş çok daha ağır mağduriyetler doğuracak bir boyuta varmıştır, insanlar birbirlerine ortak yapılmıştır. Bakın buradan yüzde 45 oranında bir kesinti yapılıyor. Bu kesinti yapılması yetmiyormuş gibi insanlar birbirlerine ortak yapılıyor. Bu ortaklıklar neticesinde ortak insanlar girip kendi partnerlerine müstakil partnerlerine kavuşan bir ortak olan şahıs diğer bir şahıstan bu senin ortağım dediğinde bu seferde ciddi husumetlerle karşı karşıya kalıyoruz.” Şeklinde konuştu.

SADECE 21 KİLOMETRESİ BİTTİ…

Vali beye bu konuda raporlar sunduklarını belirten Sayğın sözlerini şöyle tamamladı:” Valilik ile gerek önceki Valimiz Sayın Bilmez döneminde gerek yeni valimiz döneminde defalarca bu konuyu Sayın Valimize ilettik. Bize söyledikleri önceki vali döneminde işte durumların bir takım mahkemeler olduğu, bu mahkemelerin çözülmesini bekledikleri şeklinde bunu da çözdükten sonuç öncelikle Sayın Valimiz de yeni Sayın Valimiz ile görüştüğümde de onlar da basına verdiği demeci bize de verdiler. Bu işin çözüm aşamasında olduğunu, bitmek üzere olduğunu belirttiler. En son da çevre yolu üzerinde halka yönelik olarak bir açıklama da yaptılar. Bunu sosyal medya hesaplarında da paylaştılar, bitti bitiyor gibisinden ama maalesef işin gerçek yüzü böyle değil. Sadece biten kısım yirmi bir kilometresi geri kalan kısım kalıyor. Bunun kısa vade içerisinde zaten önümüz kış, yapılması biraz zor, kısa vadede yapılacağa pek benzemiyor. Muhtemelen seçimleri bekleyecekler seçimlerden sonra bakılacak duruma ama dediğim gibi 60 kilometredir yapılmak istenirse çok kısa bir süre içerisinde bu bitirilebilir.”

ÖZDEK: ÇEVRE YOLU ÇÖZÜM BEKLEYEN BİR KONUDUR

Van Emlakçılar Başkanı Orhan Özdek, çevre yolunun acil çözüme gerektiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “İlimizde 13 yıldır tamamlanması beklenen çevre yolumuz maalesef bir türlü nihayete kavuşmamıştır. Bugün binlerce insanımızı mağdur olduğunu görmekteyiz. Bu 13 yıl süresi içerisinde şu anda bir türlü nihayet bu nihayet bulmayan bu çevre yolu binlerce insanı mağdur etmiş ve yüzlerce insanı birbirine ortak hale getirmiştir. Bu ortak ve müşterek kılınan yerlerde insanlarımız mağdur olmuş, gerek maliye hazineleri gerekse vatandaşlarımız fazla şekilde bir parselde yaklaşık 180 ile 200 kişinin beraber ortak olması burada bir trajiktir. Bu konu bir gerçekten trajik anlamına gelmektedir. Burada makro bir sorun vardır. Burada ciddi anlamda çözüm bekleyen bir konu vardır. Toplam Türkiye'de 38 tane yakın zamanda bitirilen çevre yolu görmekteyiz. Van'da 13 yıldır süre gelen bu bitmeyen bu çevre yolunun da bu sıkıntılarının bitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Van'ın ekonomisine, Van'ın kalkınmasına bir darbe olduğunu düşünüyoruz. “

“TRAFİK SORUNU ORTADAN KALKMASI İÇİN ACİL VE İVEDİ OLARAK ÇALIŞMALIDIR”

Van bugün her haliyle alt yapı, üst yapı sorunun olduğunu belirten Özdek, “Van'ın şu anda biz birçok çözüm bekleyen konuları ve sorunları vardır. Bunun başında çevre yolu gelmektedir. Yıllardır her gelen yetkili burada açıklama yapmıştır çevre ile ilgili ama bir türlü 61 kilometre olan çevre yolu nihayet bulmamıştır. Bugün bu trafik sorunu ortadan kalkması için acil ve ivedi olarak Van'ın kalkınması, imar sorunlarını ortadan kaldırılması için çevre yolu ivedilikle açılması gerekmektedir. Yüzde 45 dop payı uygulanmış, bu yüzde 45 payı üzerinden de insanlarımız yüzde 18'e tabi tutulmuş. 18 inci madde içerik itibariyle de şuanda insanlarımızın birçoğu mağdur edilmiş ve şu anda mevcut parsel halinde bin metrekareden aşağı bölememekteler ve haliyle de insanlarımız şuanda mağdur ve perişan olmuş durumdadır.” Dedi

“BU SORUN ORTADAN KALKMALIDIR”

Yetkililerin derhal bu yolun bitmesi için çalışmaları hızlandırması gerektiğini belirten Özdek, “Bu konuda yetkililere gerçekten burada işler, görevler düşmektedir. Yetkililerimizin bu konuda konuya el atmaları bir an önce çözüme kavuşturması gerekmektedir. Nihayetinde bugün 18. Madde mağdurları binlerce insanı teşkil etmektedir. Binlerce insanın bu kadar ciddi anlamda mağdur ve perişan olması ve sahipsiz kalması bu gerçekten de kabul edilemez bir durumdur. Bir an önce gerekenin yapılması, çevre yolunun nihayete kavuşması ve mağdur olan bu kadar insan sayısının fazla olmasının hasebiyle bir an önce bu mağduriyetlerin de belediyeler ve Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından ortadan kaldırılması gerektiğini düşünmekteyim. Baktığımız zaman ilimizde şuanda ekonomik ve sosyal olarak çok çeşitli problemler söz konusudur. Birinci önceliğimiz kalkınma olmalıdır.” Şeklinde konuştu.

“BU DA KABUL EDİLEMEZ BİR DURUMDUR”

Özdek, cümlelerini şöyle tamamladı: “Kalkınmanın önünde de engeller söz konusudur. Bu engellerin aşılması için projelere ihtiyaç vardır ve bu engellerin aşılması için de yetkilerin ciddi bir şekilde konuya yaklaşması gerekmektedir ve bu sorunların ortadan kalkması için derhal ivedilikle çalışılması gerekmektedir. Çevre Şehircilik Bakanlığının Van üzerindeki olumsuz etkilerini hepimiz yaşıyoruz ve görüyoruz. Çevre Şehircilik hiçbir zaman Van'a gereken değeri ve önemi vermemiştir. Çevre Şehircilik Müdürlüğü ve Bakanlığı bu konuda vatandaşı mağdur etmiştir. Maliye hazinelerini de çok yüksek katlı fiyatlarla vatandaşlara geri iadesi olarak satmaya çalışmaktadır. Bu da kabul edilemez bir durumdur. Gerçekten de burada insanlarımız ciddi anlamda mağdurdur. Bu mağduriyetlerin ortadan kaldırması için de ivedilikle hakkaniyet üzerinde adilane bir girişim ve oluşumlar içerisinde hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Binlerce insanın mağduriyeti 13 yıldır devam etmektedir. Bu devam eden mağduriyetlerin de bir an önce nihayet bulması gerekmektedir. Teşekkür ediyorum.”

VATANDAŞLAR ÇEVRE YOLUNDAKİ MAĞDURİYETLERİNİ ANLATTI

18’nci maddeden mağdur olan vatandaşlar ise şunları kaydetti: “Çevre yolunda arsamız var. İmardan dolayı sorunlar yaşadık ve mağdur durumdayız. Yüzde 45 uygulaması yapıldı. Arsalarımız 27 bin 800 metrekare iken 14 bin 800 metrekareye düştü. Bunun dışında yeni kanunlar da çıkmış ve parseller 1 metreden aşağı olmayacak. Bu kanun bizi mağdur etmiş. Arsamızı satamıyoruz. Kendi emeğimizle aldığımız arsalarımıza 5-6 ortak oluşmuş. Mağduriyetimiz giderilmedi ve giderilecek gibi de değil. Yetkilerden bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.”

Mağdur olan bir başka vatandaş ise, “10 yıl önce buradan arsa almıştım. İmarlı parsel olmasına rağmen benim arsamı 10 tapuya bölmüşler. 100 metrekare kesinti yapılmış. Diğer parsellerde de 200 kişi ortak etmişler. Mağduruz ve giderilmesini talep ediyoruz. 2-3 kişinin mağdur olduğunu biliyorum. 10 yıldır kendi arsamda her hangi bir işlem yapamadım” ifadelerini kullanırken, 2017 yılında arsa alan başka bir vatandaş, “Kendi arsalarımızda bir işlem yapamıyoruz. Satmaya çalışsak, satamıyoruz. İşlem için arsalarımıza ortak olan herkesin imzası lazım. Kim bilir bu 200 kişi nerede?” diye ekledi.

Editör: TE Bilisim