İpekyolu ilçesinin Şerefiye caddesindeki esnafları ziyaret eden İpekyolu ilçe başkanı Yavuz Oktay, maliyet artışının ürünlere zam olarak yansıdığını, hükümetin esnaf ve sanatkârların giderlerini göz önünde bulundurması ve gerekli desteği sağlaması gerektiğini söyledi. Özellikle hizmet sektörünün içinde bulunduğu zor durum nedeniyle işverenin yükünü fazla artırmadan asgari ücretliye nefes aldırmak gerekir. Milyonlarca işçiyi ve işvereni ilgilendiren Asgari ücretin tanımı değişmeli, işçinin ailesi de tanıma dâhil edilmelidir.

Asgari ücretin tamamı vergiden muaf tutulmalıdır. Asgari ücretin üzerindeki kazançların da gıda, giyim, barınma, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlar için gerekli miktar düşüldükten sonra geriye kalan kısmı vergilendirilmelidir.

Tuşba ilçesindeki Yeni Marangozlar sanayi sitesi esnafını ziyaret eden HÜDA PAR Van il başkan yardımcısı Emre Aycan, gerekli denetimlerin yapılmamasından dolayı esnafın malzeme almakta zorluk çektiğini ve orantısız bir fiyat artışı olduğunu dile getirdi. Aycan, Mobilya üreticilerinin ham madde sıkıntısı giderilmeli ve gerekli adımlar atılmalıdır, dedi.

Edremit ilçesindeki Süphan mahallesini esnafını ziyaret eden Edremit ilçe teşkilatı esnafın sorun ve sıkıntılarını dinledi. 18. Madde kapsamında yaşanan sorunlardan dolayı, şu anda büyük sıkıntılar çektiğini belirten esnaf, 500 metre kare olan arsasının şu anda 18. madde yüzünden çok az bir payın kendisine düştüğünü dile getirdi. Toplamda 46000 metre kare olan arsanın 80 kişi arasında bölüştürüldüğünü bunun çözümü için avukatta gittiklerini, para verdiklerini ancak olumlu bir sonuç anlamadıklarını söyledi. Ayrıca belediyeye de başvurduklarını, belediyenin sorunun çözümü için ortak olan 80 kişinin gelip imza vermeleri gerektiğini; ancak üç dört kişi gelmedikleri için buradan da olumlu bir sonuç anlamadıklarını söylediler. Bu 80 kişiden bir kişinin yarın öbur gün vefatından dolayı hiç imza atmaması durumunda hakkımız olan arsayı asla alamayacaklarını dile getirdi. 18. madde ciddi mağduriyetlere sebep oluyor, konu acilen çözüme kavuşturulmalı.

Diğer bir esnaf olan ve market çalıştıran Tekin adında ki bir diğer esnafımız; zincir marketler yüzünden iş yapamadıklarını, onların karşısında günden güne daha kötü duruma düştüklerini söyleyen Tekin bey sözlerini şöyle sürdürdü: Belediye zincir marketlere ruhsat verme noktasında bir düzenleme getirmelidir, yoksa ticaret hayatımızın devam etmesi mümkün değildir. Bir koli salça için bin lira para ödedim. Nakit param olmadığı için kredi kartına taksit yaptım dedi. Sorunlarını dinlemek için daha önce herhangi bir partiden kimsenin gelmediğini söyleyen esnafımız, ilk defa HÜDA PAR geldi, dedi. Ancak seçime bir iki ay kala diğer partilerin de geleceğini söyledi.

Lokanta sahibi Ali usta, ete yapılan zamlardan dolayı işlerinin iyi gitmediğini söyledi. Eskiye oranla işlerin iyi olmadığını söyleyen Ali usta, ziyaretimizden dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Editör: TE Bilisim