Van'da faaliyet yürüten İslami STK bileşenlerinden oluşan Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi tarafından dünya Müslümanlarının yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen ‘Ümmet İftarı’nda vatandaşlara hurma, simit ve su ikram edildi. 
Hz. Ömer Camii avlusunda düzenlenen ‘iftar programına bayanların yanı sıra siyasi parti temsilcileri, sivil toplu kuruluşları (STK) temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. İftar öncesinde konuşan Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi Yeni Dönem Sözcüsü Şeref Akbulut, dünyada günde ortalama 5 bin civarında insanın açlık ve susuzluktan kaynaklanan nedenlerle hayatını kaybettiğini ifade etti.

 

“İSLAM ÜMMETİ PARAM PARÇA”

İslam ümmetinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Akbulut, “Bugün 2 milyar civarında Müslüman'ın yaşadığı dünyada, 63 milyon Müslüman yerinden yurdundan edilmiş mülteci durumuna düşmüş, 50 milyondan fazla çocuk yetim kalmış, 150 milyon aile parçalanmıştır. Son 10 yılda 11 milyondan fazla Müslüman öldürülmüştür. Bunların maalesef yüzde 90'ı Müslüman'ın Müslüman'ı katletmesi şeklinde gerçekleşmiştir” dedi.


“İSTANBUL DİYARBAKIR'DAN, DİYARBAKIR BAĞDAT'TAN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ”

Saraybosna İstanbul'dan, İstanbul Diyarbakır'dan, Diyarbakır Bağdat'tan, Bağdat Şam'dan, Şam Kudüs'ten ve Kudüs’ün Mekke'den kopartılamayacağını söyleyen Akbulut, “Genelde yaşadığımız dünya, özelde İslam âlemi ateş çukuruna dönmüş durumda. Yıllarca Türkler, Kürtler, Araplar ve diğer ırklar barış içerisinde, aynı kıbleye yönelerek ve aynı merhameti, kardeşliği, adalet anlayışını farklı dillerde kuşanarak birlikte yaşamışlardır. İslam'ın özünü kuşanan Müslümanlar, İslam tarihi boyunca gayrimüslim unsurların bile haklarını gözetmişler, nerede mazlum insan varsa oraya adalet götürmeye çalışmışlardır. Fakat birliğimize tahammül edemeyen emperyalistler coğrafyaya çizdiği sınırlarla binlerce yıllık akrabalık, kardeşlik hukukunu yok saymışlardır. Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi olarak ümmet bilincini diri tutmaya, her türlü kutuplaştırmaya ve ayrıştırmaya rağmen ortak değerlerimizde insanları buluşturmaya çalışıyoruz. Onun için her ibadetimizle olduğu gibi orucumuzla da ümmetiz ve yeni bir dünyanın alın teriyiz” şeklinde konuştu.

İftarda bir araya gelen vatandaşlar ise bir gün dahi olsa dünya Müslümanlarının sıkıntılarını hatırlamaya çalıştıklarını ifade ettiler.

Editör: TE Bilisim