ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ - Koronavirüs (Covid-19) salgını Türkiye’de başladıktan sonra ortalama bir süreç geçiren ve son haftalarda vaka sayısındaki artışın yaşandığı kentte ölümlerde devam ediyor. Ülke genelinde rehavete kapılmasının ardından vaka sayısından ve ölüm oranının artmasının ardından İçişleri Bakanlığı devreye girdi. Tedbirsizlik, sosyal mesafe gibi kurallara uymama ve toplu buluşmalar yaygınlaşırken, İçişleri Bakanlığı Van dahil 14 ili kapsayan yeni kararların alındığı genelge yayımladı. İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliklerine Covid 19 tedbirleri konulu genelgede 14 ilde sünnet düğünü, kına gecesi, nişan ve benzeri etkinliklere müsaade edilmeyeceği, düğün ve nikahlar ise en fazla 1 saat içerisinde tamamlanacağı kaydedildi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs can almaya devam ederken, ülke genelinde başlayan normalleşme süreci ise vatandaşta rehavete neden oldu. Ramazan bayramından sonra Van’da vaka ve ölüm sayılarında artış yaşanmazken, son bir ayda bu sayı iki katına çıktı. Vakanın ilk Türkiye’de ilk kez görüldüğü Mart ayından sonra diğer illere göre nispeten daha az vakayla ilk 3 ayı geçiren Van’da, tedbirsizlik ve kurallara uymama pahalıya mal oldu. Bayram sonrası hastanelerin boşaldığı, yoğun bakım servislerin de hastaların kalmadığı kentte, yeni normal sürecinde başlayan rahatlama süreci hem vaka sayısında hem de ölümlerde büyük bir artışa neden oldu. Temmuz’da hız kazanıp Ağustos’ta zirve yapan vaka artışına rağmen Van’da düğün, nişan, toplu buluşmalar devam etmeye devam ederken benzer buluşmaların yoğun olduğu iller için İçişleri Bakanlığı’ndan flaş karar geldi. Yeni normalde tüm tedbirleri hiçe sayıp normal süreci yaşayan kentin de aralarında bulunduğu 14 ilde başta düğün, nişan gibi buluşmalar olmak üzere kamuyu da ilgilendiren bazı birtakım yeni tedbirler duyruldu. Vaka sayısının yeniden günlük 1500 bandını aştığı ülke genelindeki artıştan sonra kamu kurumlarında da yine uzaktan ve dönüşümlü çalışma süreci Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile uygulamaya geçti.

İŞTE O KARAR!

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine Covid 19 tedbirleri konulu genelge gönderdi. Genelgede, korana virüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirildiği hatırlatıldı. Bu kapsamda daha önce illere gönderilen genelgeler ile salgının kalabalık ortamlardaki yayılım hızı göz önünde bulundurularak düğün (gelin alma, kına vs. dahil), nişan, sünnet düğünü vb. etkinliklerin tüm illerde, mümkün olan en kısa sürede tamamlanması, köyler ve/veya sokaklarda yapılan söz konusu etkinliklerin aynı gün içerisinde kalacak şekilde saat sınırlamalarının il/ilçe hıfzıssıhha kurullarınca belirlenmesi istenildiği anımsatıldı. Genelgede, yine daha önce valiliklere gönderilen genelgeyle salgının seyrinin takip edilerek artış ve azalışlara göre il bazında ilave tedbirlerin de alınabileceği belirtildi.

VAN DA 14 İL ARASINDA YER ALDI!

İçişleri bakanlığınca il valiliklerine gönderilen genelgede, “Adana, Ankara, Ağrı, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mardin, Şanlıurfa, Van ve Yozgat illerinde; sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere müsaade edilmeyecek. Bu illerde düğün ve nikahların en fazla 1 saat süre içerisinde tamamlanması sağlanacak. Düğün salonlarında sandalye/koltuk düzeninin fiziki mesafe koşullarına uygun ve dans/oyun pisti/alanlarını da kapatacak şekilde oluşturulacak. Düğün ve nikahlarda toplu yemek verilmesi de dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi/ikramı (paketli su servisi hariç) yapılması durdurulacak. Bu şekilde gerçekleştirilecek düğünlerde oyun/dans gibi faaliyetlere kesinlikle müsaade edilmeyecek.

EN AZ BİR KOLLUK KUVVETİ PERSONELİ BULUNACAK

Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah merasimlerine katılması yasaklanacak. Bu illerde her nikah merasimine en az bir kamu görevlisinin (kolluk, zabıta vb.) görevlendirilmesinin sağlanarak denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek. İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra düğün ve nikahlarda, bu genelge ile düzenlenen hususlar dışında daha önce İçişleri Bakanlığının ilgi genelgeleri ile Sağlık Bakanlığı Covid-19 salgın yönetimi ve çalışma rehberinde yer alan tüm kural ve tedbirlere eksiksiz riayet edilecek.

KURALLARA UYMAYANLARA CEZA YAĞACAK

Ülke genelinde; kamu kurum ve kuruluşlarında yemekhane hizmetleri hariç olmak üzere kişilere yapılacak her türlü yiyecek-içecek (paketli su servisi hariç) ikramının durdurulacağı kaydedilen genelgede, “Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72’nci maddeleri uyarınca gerekli kararlar valiliklerce ivedilikle alınarak 26 Ağustos tarihinden itibaren uygulanmaya başlanıldı. Vali ve kaymakamlıklarca konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilerek uygulamanın i belirtilen çerçevede eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi sağlanacak. Tedbirlere uymayanlarla ilgili umumi hıfzıssıhha kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek. Aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’ inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.” Denildi.

VALİLİK VAN’A ÖZEL TEDBİRLERİ DUYURDU!

Öte yandan kararın ardından Van Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu da kararı kamuoyuna duyurarak Van özelindeki tedbirlerle ilgili duyuru yaptı. Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada kent özelindeki yasaklar ve tedbirler şu şekilde sıralandı: İlimiz sınırları içerisinde sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinlikler yapılmayacaktır.Düğün ve nikâhlar aynı gün içerisinde en fazla 1 saat içerisinde tamamlanacaktır. Düğün salonlarında sandalye/koltuk düzeni fiziki mesafe koşullarına uygun ve dans/oyun pisti/alanlarını da kapatacak şekilde oluşturulacaktır. Düğün ve nikâhlarda toplu yemek verilmesi de dâhil olmak üzere her türlü yiyecek içecek servisi/ikramı (paketli su servisi hariç) yapılmayacaktır. Bu şekilde gerçekleştirilecek düğünlerde oyun/dans gibi faaliyetlere kesinlikle yapılmayacaktır. Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 15 yaş altı çocuklar düğünlere ve nikâh merasimlerine katılmayacaktır. İlimiz genelinde her düğün veya nikâh merasimine en az bir kamu görevlisinin (kolluk, zabıta vb.) görevlendirilecek ve denetim faaliyetlerine ağırlık verilecektir.”
 

KAMU KURUMLARINDA DA YENİ ÖNLEMLER VAR!

“İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra düğün ve nikâhlarda, bu Karar ile düzenlenen hususlar dışında Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, ilgili bakanlık ve kurumlar tarafından belirlenmiş/belirlenecek kurallara/tedbirlere eksiksiz uyulacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarında yemekhane hizmetleri hariç olmak üzere kişilere (personel, ziyaretçi ya da hizmet almak için bulunan vatandaşlarımız da dâhil) hiçbir şekilde yiyecek içecek (paketli su servisi hariç) ikramı yapılmayacaktır.”

KAMUDA ÇALIŞMA KONUSUNDA DA BAŞA DÖNÜLDÜ!

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Kovid-19'a yönelik tedbirler kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemi de yeniden start aldı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler konulu genelge yayımlandı. Yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Kovid-19 salgınının yayılımının en aza indirilmesi amacıyla, bu salgınla mücadeleyi ve salgının etkilerinin azaltılmasına yönelik faaliyetleri zafiyete uğratmama ve kamu hizmetlerini aksatmama şartıyla çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma imkanı sağlanacak. Buna dair usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığı, bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları için üst yönetici; bakanlıklar, bağlı, ilgili ve ilişkili kamu kurum ve kuruluşları için bakan; taşra teşkilatları, (bakanlıklarca belirlenmemiş ise) ile mahalli idareler, bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri için ilgisine göre vali veya belediye başkanı; diğer kamu kurum ve kuruluşları için üst yönetici tarafından belirlenecek.

DÖNÜŞÜMLÜ ÇALIŞANLAR FİİLEN GÖREVE GELMEDİKLERİNDE İDARİ İZİNLİ SAYILACAK

Söz konusu bu yetki ise devredilebilecek. Bu kapsamda dönüşümlü çalışanlar fiilen göreve gelmedikleri süre zarfında ise idari izinli sayılacak. Genelge kapsamında esnek çalışma yöntemlerinden faydalanan çalışanlar ile idari izinli sayılanlar bu sürede istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacak. Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile görev yerinde çalışanlar hizmetin yürütülmesi sorumluluğu açısından eşit olacak. Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile idari izinli sayılanların mali, sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklı olacak. İdari izinliler, uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar amirlerinin izni dışında görev mahallerinden ayrılamayacak ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağrıldıkları anda görevlerine dönmek zorunda olacaklar.

Editör: TE Bilisim