Van’ın İpekyolu ilçesinde iki metrekarelik dükkanında çocukken mesleğe başlayan Muhittin Deniz, 45 yıldır devam ettirdiği mesleğini zor şartlarda sürdürüyor.

 

Van’ın Tuşba ilçesinde ikamet eden Muhittin Deniz (58), iki metrekarelik dükkanında yaklaşık 45 yıldır devam ettirdiği mesleğiyle 10 nüfuslu ailesinin geçimini sağlıyor. Öncesinde işlerinin çok iyi olduğunu belirten Deniz, zamanında çok çırak yetiştirdiğini söyledi. Bina sahibi vatandaşın kendisine küçük bir dükkan verdiğini ifade eden kundura tamircisi Muhittin Deniz, küçücük dükkanda yıllardır evine ekmek götürdüğünü ve bu şekilde 8 çocuk yetiştirdiğini dile getirdi.

 

Teknolojiyle birlikte ekonomik ayakkabıların yaygınlaşması nedeniyle kimsenin yırtılan ayakkabıları tamire getirmediğini anımsatan Deniz, işlerinin eskisi gibi iyi olmadığını belirterek, “İşimiz ilk başlarda güzeldi. Çok iyi iş olurdu, ancak şu dönemlerde iş yok. Seri üretimli ayakkabılar işimizi bozdu. 10-15 TL’ye satılan ayakkabılar tamir edilemez ki. İşlerimiz yok. Artık yok olmaya gidiyor” dedi.

 

“YILLARDIR DUVAR DİBİNDEYİM”

Yıllardır duvar diplerinde kundura tamiriyle ailesini geçindirdiğini ifade eden Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben kendim boşum çırak nasıl yetiştirebilirim? Önceleri çok çırak yetiştirdim. O dönemlerde Yüzüncü Yıl İş Merkezinde başladım. O yıllarımda çırak yetiştiriyordum. Yıllardır bu şekilde duvar dibindeyim. Cenab-ı Allah bu yerin sahibinden razı olsun. Bu iş yerini o bana verdi.”

 

“İŞİMİZİ SEVEREK YAPIYORUZ”

Severek yapılan işlerde iyi verim elde edildiğini belirten Deniz, severek yapılmayan işlerin kıymetinin olmayacağını söyledi. Deniz, “Sevmeyerek bir iş yapılmaz. Bir iş severek yapılmıyorsa zaten o işin kıymeti de yoktur. İllaki işini severek yapmalısın. Ben bu işimi devam ettirmeliyim, ama artık iş olmuyor. Bu işler bitti artık. Gördüğünüz gibi burada boş oturuyoruz. Belki birisi gelir ayakkabısını boyattırır veya bir bağcık alır. Önceden işlerimiz iyiydi. Bundan başka iş yok. Olsa, başkasına niye ağız açalım ki?” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim