Aslında birkaç noktayı inceleyerek, aracın önemli bir kaza geçirip geçirmediğini anlayabilirsiniz. Öncelikle aracın şase numarasından kaza geçmişini sorgulatın. Şaseden sorgulatmak plakadan sorgulatmaya göre daha güvenlidir, çünkü aracın plakası değişmiş olabilir. Plaka değişmişse araca daha önceki plaka üzerinden yapılan işlemler sorgulamada çıkmaz.

Gelelim işin teknik kısmına... Amortisör kulelerini inceleyin. Eğer kulelerin üzerinde form bozukluğu varsa o araç kaza geçirmiş olabilir. Üstelik bu alanları çektirmeyle eski haline getirmek oldukça zordur. Ön ızgaranın üzerinde fabrikanın yapıştırdığı bilgi etiketleri bulunur. Eğer bu etiketler yoksa araç önden darbe almış olabilir.

Bu bölümdeki civatalara da bakabilirsiniz. Civatalarda anahtar izi varsa buradaki parçalar işlem görmüş ya da değiştirilmiş olabilir. Aracın B sütunlarında da etiket bulunur. Eğer B sütununda bu etiketlerden göremezseniz, burada da işlem uygulandığı ihtimali aklınıza gelsin. Aracın takla atıp atmadığı ise tavanla yan tarafın birleştiği noktalardan anlaşılabilir. Tavanda bulunan çıtaları kaldırdığınızda puntolama izlerini görürsünüz. Bu izler fabrikada robotlar tarafından yapıldığından aralarındaki mesafeler eşit ve düzenlidir. Serviste atılan puntolar ise o kadar düzenli olmaz.

ÖZEL BİR ANLAMA YÖNTEMİ

Arkadan kaza geçiren aracı anlamak için de bagaj içindeki örtüyü kaldırıp metal bölüme bakın. Eğer bu metal parlaksa ya tamir görmüş ya da boyalıdır. Yine önde de kaput altındaki parçalar parlak olmamalıdır. Çünkü bu parçalar fabrikada daldırma usulü ile boyanır ve mattır. Kaportacılar ise püskürtme yöntemiyle boyar.

CEBİNİZDE MAGNET OLSUN

Bir diğer konu da macun ve boya... Buzdolabı magnetini aracın kaputu üzerinde gezdirin. Macunun olduğu yer magneti tutmayacaktır. Macun varsa tabiki o parçada boya da vardır. Yine klasik bir yöntem olarak boya ölçüm cihazı kullanabilirsiniz.

ŞASE NEDEN ÇOK ÖNEMLİ?

Eğer şase eğrilmişse ciddi güvenlik ve sürüş sorunu yaşatabilir. Örneğin bir türlü rot balans tutmayan bir araç lastikleri içeriden veya dışarıdan dengesiz bir şekilde tüketir. Ya da sürekli sağa ya da sola çeken bir ön düzen sürücüyü haddinden fazla yorar. Yine de en güvenli yöntem işini iyi yapan ekspertizlerdir.

Editör: TE Bilisim