ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-HAKİM İNALÖZ

Dünyada yaşanan sıcak dalgalar çok sayıda bilimsel makale ve rapora konu oluyor. Tüm dünyanın ortak sorunu olan kuraklık problemi Türkiye ve Van’da da etkisini sürdürmeye devam ediyor. Yağışların azalması ve sıcaklık derecelerinin giderek artması Van Gölü’ndeki su seviyesini düşürürken, birçok gölün de kurumasına neden oldu. Sorunla ilgili çalışmalar yapılırken, Van Ticaret ve Sanayi Odası da iklim forumu programı düzenledi. Avrupa Birliği İklim Diplomasisi haftası kapsamında AB Delegasyonu desteğiyle Elite World Otel'de düzenlenen iklim formu, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Akdemir'in moderatörlüğünde gerçekleşti. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği program, YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu'nun 'İklim ve Kuraklık', YYÜ Erciş İşletme Fakültesi Dekanı A. Menaf Turan'ın 'İklim ve Politika' ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Doktora Öğrencisi Emre Karaduman'ın 'İklim ve Turizm' konulu sunumlarıyla sona erdi. Etkinliğe, kentteki kurum temsilleri ve yüzlerce öğrenci katıldı.

ŞİMDİYE KADAR Kİ EN KAPSAMLI TOPLANTI

Avrupa Birliği İklim Diplomasisi haftası kapsamında AB Delegasyonu desteğiyle Elite World Otel'de düzenlenen iklim formu, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Akdemir'in moderatörlüğünde gerçekleşti. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği program, YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu'nun 'İklim ve Kuraklık', YYÜ Erciş İşletme Fakültesi Dekanı A. Menaf Turan'ın 'İklim ve Politika' ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Doktora Öğrencisi Emre Karaduman'ın 'İklim ve Turizm' konulu sunumlarıyla sona erdi. Etkinliğe, kentteki kurum temsilleri ve yüzlerce öğrenci katıldı.

TAKVA: BİR FARKINDALI OLUŞTURMAK İSTEDİK

Programda açılış konuşmasını yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, iklim değişikliği, karbon salımı, kuraklık ve susuzluk gibi kelimelerin yakın tarihte herkesin vazgeçilmez argümanları haline geleceğini belirtti. Başkan Takva, "Dolayısıyla bu coğrafya üzerinde yaşayan her bir bireyin mutlaka üstlenmesi gereken bir sorumluluk var. Dünyamızdaki kaynaklar insanoğlunun eliyle giderek azalmaktadır. Bu kapsamda toplu olarak tüketim alışkanlıklarımız çok değişti. Tüm insanlık olarak bu soruna eğilmemiz gerekiyor. Bundan bir süre önce özellikle Van Gölü'nün çekilmesiyle birlikte sosyal medyada feryatlar vardı. Bunun için de bir farkındalık oluşturmak istedik. Umarım yapılan tüm bu çalışmalar dünyamızın ömrünün sağlıklı uzamasına sebep olur. Van TSO AB Bilgi Merkezimiz güncel bir konu olan iklim formu çok değerli bir çalışmadır." Dedi.

PROF. DR. ALAEDDİNOĞLU: KURAKLIĞIN ETKİSİ DAHA ÇOK HİSSEDİLECEK

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, kapsamlı bir sunum ile iklim krizi, kuraklık ve havzanın su sorununa dair bilgilendirmeler yaptı. Dünyadaki iklim krizinin ne olduğu, sebepleri ve alınması gereken önlemleri konuşan Alaeddinoğlu, “Kuraklık ve su döngünün daha iyi bir süreç geçirmesi için normal bir sıcaklığa ihtiyaç vardır, ancak bu dönemde bunun pek mümkün olmadığını görüyoruz. Dünyanın yüzde 71’i su olmasına rağmen bunun sadece binde 3’ünü kullanıyoruz. Ancak bunların içinde formatı bozulmuş göllerde olduğu için içme suyu olarak da binde 3’ünün yüzde 5’ini kullanabiliyoruz. Bu anlamda da konuştuğumuz konu gerçekten çok önemli bir konu.” Cümlelerini kullandı.

“ARTIK YAĞIŞLAR YER ALTINA İNMİYOR”

Dünyanın bu sorunla yeni karşılaşmadığını belirten Alaeddinoğlu, “Geçmiş yıllara baktığımız zaman dünya kuraklık sorunuyla birçok kez karşılaşmış ama geçişler yavaş yavaş ilerlemiş. Şimdiki kuraklık farklı ilerliyor, süreç artık yavaş değil çok hızlı ilerliyor. Biz ise suyu hunharca kullanıp süreci daha da hızlandırıyoruz. Dünya da dört çeşit kuraklık yer alıyor. Meteorolojik, tarımsal, hidrolojik ve sosyo-ekonomik kuraklık olarak tanımlayabiliriz. Bu kuraklıkları yaşadık ve yaşamaya da devam ediyoruz. Şuan tükettiğimiz suyun ise ne zamana ait olduğunu bilmiyoruz. Bu kuraklık evreleri artık suyun yer altına inmesini engellediği için artık susuz bir döneme giriyoruz. Artık yağışlar yer altına inmiyor.” İfadelerini kullandı.

“SU SORUNU BİRÇOK MEDENİYETİNİN YOK OLMASINA NEDEN OLDU”

Yağan yağışların bizlere bir faydasının olmadığı dile getiren Alaeddinoğlu, şunları kaydetti: “Van Gölü havzasına düzen yağışlar, yeraltı kaynaklarını beslemeden direk göle akıyor. Bu yağışlar gölü beslerken, yeraltı suları için tehlike arz ediyor. Birde sıcak mevsimlerin günleri uzamaya başladı. Yani bunlar ne kötü ne de çok kötü senaryolar değil. İleri zamanlarda bunlar yine ciddi sorun olarak karşımıza çıkacak. Yapmamız gereken ise bütüncül bir kuraklığın risk yönetimini yapmak lazım. Yani izlemek, analiz etmek, planlama yapmak ve ölçmemiz gerekir. Türkiye su zengini bir ülke değil ama zenginmiş gibi davranan bir ülke. Su sorunu dünyanın en önemli konularından biri, çünkü geçmişte birçok medeniyetin yok olmasına neden olmuş.”

“YAĞIŞLAR AZALIYOR VE SICAKLIK GİDEREK ARTIYOR”

Van Gölü’nün kapalı bir havza olduğunu bir kez daha hatırlatan Alaeddinoğlu, son olarak şunları söyledi: “Kapalı havzalara su getirmek zordur. Geçmişte yağan yağışlarda bu tür gölleri beslemiyordu, çünkü bu seferde yağan yağışlar toprağa sızıp yeraltı sularını besliyordu. Buradaki temel sorun 40 yıldır yağışlar azalıyor ve sıcaklık giderek artıyor. Buharlaşma ise bunların başında geliyor, Van Gölü’nde buharlaşma 3 kat daha artmış durumda. Yapılan analizlere baktığımız zaman 2030 yılında trendin kırıldığı yıldır.”

PROF. DR. TURAN İKLİM KRİZİNDE KENT VURGUSU YAPTI

İklim krizini kent vurgusu ile öne çıkaran Van YYÜ Erciş İşletme Fakültesi’ne Dekanı Prof. Dr. Menaf Turan iklim krizinde kentlerin rolü, pozisyonu ve çözümdeki yerine dair önemli vurgular yaptı. Dünya genelinde iklim krizi ile ilgili gerçekleştirilen buluşmalar, son dönemlerdeki organizasyonlar ve kuruluşlarla ilgili bilgiler veren Turan, bu noktada kentlerin rolüne de vurgu yaparak, çözümün yine kentlerde olduğunu ifade etti. Turan: “Günümüzde yaşadığımız iklim krizinin nedeni üretim biçimidir. Sadece tüketim yapan bir topluma dönüştük. Su sorunu tüm dünyanın ortak sorunu misal, Afrika da bir suya erişmek bir silaha erişmekten daha zor bir hale dönüşmüş. Doğaya ilişkin bir sorun var ve bizde bu sorunun giderek artmasını hızlandırmışız. Öyle bir noktaya geldik ki ihtiyaçlarımız giderek artıyor, bu da bizim hayatımızda çelişkilere dönüşüyor. Mesela çevremizi temiz tutmaktan bahsediyoruz ama kirletmeye de devam ediyoruz. Hayata çok fazla çevre sorunu var ve küresel iklim değişikliği de bunlardan biri. Bu sorunda hayatımızdaki her dönüm noktamızı etkiliyor. Bu yüzden de çok konuşulmaya devam ediliyor. Erozyon, kuraklık ve heyelan gibi birçok afeti etkileyen küresel iklim, sağlık ve ekonomi gibi alanları da olumsuz etkiliyor. Toplum, çevre ve ekonomi arasında sürdürülebilir bir model oluşturmalıyız.” Şeklinde konuştu.

KARADUMAN: COVID-19 SONRASINDA İSE KÜRESEL TURİZM 30 YIL GERİLEDİ

Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi Doktora Öğrencisi Emre Karaduman ise sunumunda iklim ve turizm kavramlarını ele aldı. Turizm ve iklime dair açıklayıcı bir sunum gerçekleştiren Karaduman, turizmin iklim krizi ile nasıl bir sürece evrildiğine dair de veriler paylaştı: “Salgından önce Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre uluslararası seyahat, 1950’lerde 25 milyon, 1990’larda yaklaşık 500 milyon, 2011 itibariyle 1 milyar sınırını aşmıştır. 2019 verilerine göre ise, uluslararası seyahat 1,5 milyar civarında ve turizm kaynaklı gelirler ise 1,5 trilyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Covıd-19 sonrasında ise küresel turizm 30 yıl geriledi. Seyahat ve tatil alışkanlıkları değişti. Turist sayısı bir önceki yıla göre dünyada % 74, ülkemizde % 69,5 azaldı. Covid-19 öncesinde yıllık ortalama %4’lük büyüme sağlayan turizm sektörü, yeni dönemde toparlanmaya başladı. Covıd-19, küresel olarak sera gazı emisyonlarında %7'lik bir azalmaya yol açtı.” Görüşlerine yer verdi.

“DOĞAL KAYNAKLAR TEHDİTLE KARŞI KARŞIYA KALIYOR”

Turizmin rotayı iklim değişikliğine göre belirleyeceğinin altını çizen Karaduman, şöyle devam etti: “Uzak mesafelere seyahat, atmosfere giden CO2’yi artıracak. Aşırı hava olayları, kıyı erozyonu, biyoçeşitlilik kaybı, altyapı ve mülklerin tahribi, kültürel ve doğal mirasın bozulması meydana gelecek ve daha bir sürü şey yaşanacak. Artan karbon emisyonları iklim değişikliğinin gözle görülür etkilerini hızlandırıyor. Bu durum insan toplulukları ve ekosistemleri etkilediği kadar, sektörler ve ekonomileri de etkiliyor. Turizmde belki de ilk başvuru noktası olan doğal kaynaklar, erozyon ve değişen hava olayları sonucunda tehditle karşı karşıya kalıyor.”

KÜRESEL ISINMA BİRÇOK ALANDA TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

İklim değişikliğinin turizme etkilerinden söz eden Karaduman, “İklim değişikliği turizmin farklı alanlarında farklı etkilerle karşımıza çıkmaktadır. Azalan su mevcudiyeti yerel endüstri ve topluluklarla çatışmalara sebep olabilir. Şiddetli hava koşulları özellikle de daha yoksul ülkelerde işletme belirsizliğini artıracaktır. Sigortalanma şiddetli hava koşullarına veya deniz seviyesinde yükselmeye maruz kalan alanlarda gerileyecektir. Emisyonları azaltmaya yönelik çabalar, özellikle de ulaşım kaynaklı emisyonlar, endüstriye maliyetleri artırabilir. Yükselen deniz seviyeleri ve şiddetli hava koşulları kıyı turizmi altyapısını tehdit edecek ve sahilleri azaltıp sular altında bırakacaktır. Artan sıcaklıklar bazı kış sporları merkezlerinin kullanılabilirliğini sezon süresini azaltacak. Biyoçeşitliliği etkileyecek ve orman yangınlarının artmasına yol açacaktır. Küresel ısınmayla birlikte meydana gelebilecek su kıtlığı ve salgın hastalıklar, ziyaretçi akışını olumsuz etkileyecektir. Soğuk ve zengin ülkelerden sıcak ve daha yoksul ülkelere olan turist akışı, çoğu turist evlerine yakın bölgelerde tatil yaptıkça yavaşlayabilir.” Diye ekledi.

KARADUMAN’DAN KRİZİ AZALMAK VE DOĞRU DESTİNASYON ÖNERİLERİ

Krizi azaltmak için maddeler sıralayan Karaduman, şunları belirtti: “Yenilenebilir enerji - binaya entegre güneş enerjileri, enerji verimliliği sağlayan teçhizatlar - ışıklandırma, ısıtma-soğutma, sistem verimliliği - kent planlaması, davranışsal değişiklikler. Daha verimli taşıtlar - iyileştirilmiş motor performansı, yakıt verimliliği sağlar, alternatif yakıtlar - bio-yakıtlarla değişim işletimsel iyileştirmeler - doğrudan rotalar, uygun yükseklik ve hızda uçuşlar, beklenen sürenin azaltılması gerekir. Hangi destinasyonların tercih edilmelidir. Dinamik, çekici ve sürdürülebilir refah sağlayabilen, enerji tüketimini kontrol edebilen, doğal kaynaklarını koruyabilen, nefes alabilen ve çevresel kirliliği en aza indirebilen, erişilebilir, sağlıklı ve fonksiyonel, herkesin güvende hissettiği, zorlukların üstesinden gelebilecek “resilient” destinasyonlar olması lazım.”

GENÇLER GÜN BOYUNCA BEYİN FIRTINASI YAPTI!

Konuşmaların ardından verilen ara öğrencilerin, gençlerin workshop’ları, yuvarlak masa toplantıları ve iklim krizine dair beyin fırtınası yaptığı çalışmalar ile devam etti. Ab Van Bilgi Ofisi’nin organizasyonu ile gençler gelecek ile ilgili önemli fikir ve görüşler ortaya koyarken bu çalışmalarda birbirinden önemli fikir ve yaklaşımlar sergilendi. Katılımcılar gençlerin ilgisinin çok kıymetli olduğunu vurgularken bu ilginin gelecek adına umut verdiğinin altını çizdi. Organizasyonu düzenleyen isim olan Van AB Bilgi Ofisi Kerem Oruç ise yaptığı değerlendirmede gençlerle böylesi anlamlı bir organizasyonda, böylesi bir ilginin olmasının kendileri ve kent adına umut verici olduğunun altını çizdi. Oruç, organizasyonun paydaşlarına ve gençlerine teşekkür ederek toplantıyı tamamlarken toplantıdan çıkan sonucun önemli çalışmalar ve çalıştaylarda değerlendirileceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim