Van’ın askıya çıkarılan imar planı konusunda spekülasyonlar, iddialar bitmiyor. İlk olarak yazarlarımızdan Can Ozan Tuncer’in yazısı ile başlayan süreç, Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün Merkür TV’deki canlı yayında savcıları göreve davet etmesiyle devam etti. Hemen ardından açıklamalar peş peşe gelmeye başladı. Kayatürk’ün bu açıklamasının hemen ardından Mimar Şahabbettin Öztürk ve Van Belediyesi Çevre ve Şehircilik Müdürü ve Mimar Eset Çaçan ve VATBO Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak’tan da açıklamalar geldi. Şimdiye kadar sürekli olarak teknik boyutu konuşulan imarın, ahlaki boyutu ile ilgili sıkıntılar iyice gündeme otururken, imarı kimin sızdırdığı muamması ise devam ediyor.

 

Van’da 2011 yılında meydana gelen depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ile Van Belediyesi arasında imzalanan protokolle çalışmaları başlatılan ve geçtiğimiz aylarda Bakan Bayraktar’ın bizzat katılımıyla resmen açıklanan imar planı, gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Bir taraftan imarın Van’a uygun olmadığı konuşulurken öte yandan sayısı on binleri bulan itirazlar yapılıyor. Fakat imarı planının askıya çıkmadan aylar önce kimler tarafından sızdırıldığı hala bilinmiyor. Açıklanmadan aylar önce bu işten rant elde eden bir takım kişi ve emlakçıların eline geçen ve resmi kurumlardan önce vatandaşın gördüğü imar planı ile ilgili iddialar ise her geçen gün daha da alevleniyor. Konu ile ilgili konuşan AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk gereğinin yapılması için savcılığı göreve çağırdı.

KİMİN SIZDIRDIĞI BİLİNMYOR

Öte yandan konu ile ilgili görüştüğümüz Van Mimarlar Odası Eski Başkanı ve şimdiki Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı bölge sorumlusu Mimar Şahabettin Öztürk ise, “Herkes planın askıya çıkmasını beklerken bir boşluk oldu ve baktık ki herkesin elinden şehrin imar planı bulunuyor. Bir tek yetkililerde yok. Ne belediye de var ne de Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nde. Ama muhatabı olmayan bütün emlakçılarda var” dedi. İşin siyasi ve teknik boyutundan sorumlu muhataplar bu açıklamaları yaparken, her konuda görüş bildirmekten çekinmeyen STK’ların sessizliği ise dikkatlerden kaçmıyor. İmarın ahlaki boyutunun neredeyse hiç tartışılmadığı Van’da, STK’lar sadece imarda yapılan teknik hataları gündeme getirmekle yetiniyor. Van Belediyesi Çevre ve Şehircilik Müdürü Esat Çaçan ise, “Belediyenin eline geçmeyen bir imarın belediyeden sızdırılması mümkün değil” dedi.

 

CANLI YAYINDA KAYATÜRK SAVCILIĞA ÇAĞRIDA BULUNDU!

Yazarlarımızdan Can Ozan Tuncer’in konuyu gündeme taşımasının ardından Merkür TV’de çıktığı canlı yayında savcılığı göreve çağıran ve konunun mutlaka irdelenmesi gerektiğini söyleyen Kayatürk, konu ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Mevcut mağduriyetlerin mutlaka giderilmesi gerektiği ve eksiklerin düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Kayatürk, “Van halkı ve medya biliyor, Allah’ın izniyle yanlış yapmıyoruz, yanlış yapanın da çarkına çomak sokarız. Bu sözümüzü sonuna kadar tutuyoruz, elimizden geleni yapıyoruz, arkadaşlarında böyle yapması gerektiğine inanıyoruz. Bu imar meselesi maalesef zor meseledir. Her ilde imar bittiği zaman bu tür sıkıntılar yaşanıyor, bu şeyler yaşanıyorsa kimin ne yaptığı bize bildirilsin, anında gerekeni yaparız. Buradan savcılıklara da aynı şekilde çağrıda bulunuyorum, en ufak bir yanlış varsa affedilmemeli. Kimsenin harama meyletmesi yanlıştır, kim bu işin peşindeyse tek kuruşu da haram olsun, ben de takip ediyorum bu hassas konuyu. Bakanımız da geldi, bir kere belediyemiz bizimle ortaktır, hükümetin belediye ile bu işi yapmak istediğini herkes biliyor. Kimse bu çerçevenin dışında değildir, birlikte yürütülen bir projedir. Her aşamasında belediyenin haberi vardır ve olması da lazımdır. Bakan bey ekibine yanımızda talimat verdi, belediye ile birlikte yapın, milletvekilleri olarak bu işin takibindeyiz, en ufak bir yanlışı ne ben yaparım ne de arkadaşların kabul edeceğini düşünmüyorum. Yapılan itiraz başvurularının önemli bir kısmı düzeltilecek, düzeltilmeli de. Mağduriyetler varsa da giderilmeli. İmar hassas bir meseledir. Mesela sizin bir tarlanız var, bakıyorsunuz imar tarlanızdan geçiyor, bir de bakıyorsunuz ciddi yatırımınız olan bir tarlanın üzerinden yol geçiyor paramparça oluyor, yeşil alan oluyor. Ya da insanlar gelip diyor ki sağımda solumda arkamda olanlara 10 kat vs vermişler bana 5 kat vermişler. Ben buna adaletsizlik diyorum ve gidip müracaatlarını yapmalarını istiyorum. 96’da doğru düzgün yapılmamış bir imarla duruyoruz. Van’a girdiğinizde sokaklar, caddeler, labirent yerler kabul edilir değil, Vanlıların nefes alabileceği yerler yok, biz bunu istiyoruz ama tabi kimsenin mağdur olmaması için de çaba sarf ederiz. Ama dediğim gibi yanlış şeyleri kabul etmeyiz.” Şeklinde konuştu.

 

 

ÇAÇAN: PLANI KESİNLİKLE BİZ SIZDIRMADIK!

Konuyla ilgili açıklama yapan kesimler taslağı sızdıranların ortaya çıkarılması için savcıların harekete geçmesi gerektiğini ifade ederken Van Belediyesi de açıklama yapma ihtiyacı duydu. Esat Çaçan ise “Elimize geçmeyen bir planın bizim sızdırmış olmamız mümkün değil” diyen Çaçan, bildiğiniz üzere bu planı bakanlık yapıyor, bu planı halk nasıl gördüyse biz de onlarla aynı anda gördük. Askıya çıkmadan önce plan elimize geçmedi elimizde olmayan bir planı dışarıya sızdırma imkânımız yok. Bu noktada defalarca vatandaşa söyledik şu anda piyasada dönen taslakların hiçbir gerçekliği yoktur, hiçbir doğru yönü yoktur ve bunları yapanlar hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduk ve savcıları göreve çağırdık. Bunları kim yaptıysa bulun ve gereğini yapın dedik. Van belediyesi olarak biz bu işin hiçbir yerinde yokuz ” şeklinde konuştu.

 

YETKİLİLER DIŞINDA İMAR HERKESİN ELİNDEYDİ!

Eski mimarlar odası başkanı ve şimdiki Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı bölge sorumlusu Mimar Şahabettin Öztürk de, “İmar Planı Taslaklarının el altından sızdırıldı” yönünde çıkan iddialar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Belediye’yi imar planına sahip çıkmaya davet eden Öztürk, taslak planın el altından dağıtıldığı iddialarını örnek vererek doğruladı. Öztürk, “Herkes planın askıya çıkmasını beklerken bir boşluk oldu ve baktık ki herkesin elinden şehrin imar planı bulunuyor. Bir tek yetkililer de yok. Ne belediye de var ne de Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünde. Ama muhatabı olmayan bütün emlakçılarda var” dedi.

“DEPREM İMARIN YENİLENMESİNE BAHANE OLDU”

Öztürk konu ile ilgili olarak ayrıca şu bilgilere yer verdi, İmar Planının yapım sürecini değerlendirecek olursak Van’da ilk İmar uygulamaları 1940’lı yıllarda şehir bölge plancısı Aslım Kömürcü  tarafından yapılmış Van’ın geleceğini vizyonunu kent imar nasıl gelişileceği üzerine Birkaç öneride bulunmuş metin olarak daha sonra ki süreçte Van’ın ilk İmar Planını1974’lü yıllarda Yapılmıştır. Bu 1974’te yapılan imar Planı da 1990 yıllarına kadar kısmen yapılmıştır ama daha kalıcı imar planı 1996 yılında yapılmıştır. Eski İmarda düzen bozuldu, nitekim yardımımıza deprem yetişti, Yeni İmar planına göre, Kentin düzeni bozuldu depremin faydaları çerçevesinde söyleyecek olursak, kentin yeniden kendine gelmesi geliyordu. Belediye ve Çevre Şehircilik bakanlığının ortak bir çalışması olarak ve imar planını tartışmışlar. Burada ev sahibi Van Belediyesi. Maddi sıkıntılar, deprem gibi bir gerçekle karşılaşması durumunda Van Belediyesi bunu bakanlığa havale etti. Vatandaşlarımız bunu çok yanlış anlıyor, “bunu bakanlık yaptı” diye konuşuyor. Bakanlığın zaten böyle bir yetkisi yoktur. Van Belediye Maddi durumu olmadığı için bir protokol ile bunu Bakanlıktan yardım isteyerek yaptı.” Şeklinde konuştu.

“İMARIN SAHİBİ VAN BELEDİYESİDİR”

“Öztürk ayrıca, Vatandaşlarımıza İmar Planının ne olduğunu anlatmak lazım. Yasal yönetmenlikler bunu belirlemiş. Benim 10 Dönümlük bir arsam varsa devlet 4 dönümünü alabilir imar planı yapımında, hiç kamulaşma bedeli de ödemeyebilir, bu çok doğaldır. Dünyanın her tarafındaki imar planı yasası böyledir. Benim 2 dönüm arsam gitmiş diye benim kıyamet koparmaya hakkım yok. Bana yol gelecek, kanalizasyon gelecek oranın kıymeti artacak. Devlet belli alanda almak zorundadır. Herkes bir şey vermek zorunda. Bize yol gelecek, ev gelecek, park gelecek. Van’ımız içinde bu olmalı. Herkesin bu konuda anlayışlı olmasını istiyorum. Gelecek kuşaklarımıza biz bırakmalıyız. Bizim çocuklarımıza daha güzel bir Van bırakmalıyız. Bunu biz yapabiliriz. Bu konuyu sağlıklı ve anlayışla düşünmeliyiz. Van’ın sorununu beraber çözebiliriz. Şunu tekrar söylemekte fayda var Van İmar Planının Sahibi Belediye’dir. Belediye çalıştaylar yapsın ve bir kez daha bu konu yeniden görüşülsün. Bizim üzerimize düşen bir görev varsa; Şehir Bölge Planlama Bölümü olarak her türlü hizmeti vermeye hazırız.”

IRAK: ORTADA BİR DELİL YOK…

Öte yandan konuyla ilgili bir tepki de VATBO Başkanı Feridun Irak’tan geldi. Van ile ilgili en çok görüş bildiren ve yapıcı eleştirileri ile tanınan Irak, kendilerine de bu duyumların geldiğini ifade ederek, olayın mutlaka irdelenmesi gerektiğini söyledi. Irak “Biz tabi sivil toplum kuruluşları olarak bunu söylüyoruz ama elimizde bu işi doğrulayacak somut bir delil yok fakat bu tip duyumların olduğu bize kadar geldi. Bu konuyla ilgili açıklama yapacak merciler bellidir. Bu açıklamayı yapanlar teknik ifadeleri yaparlarsa savcılar da bu işe el atarlar” dedi.

 

 

Emin Toktaş - Ömer Aytaç Aykaç

 

 

Editör: TE Bilisim