ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ- Vanspor’un bir taraftan yaşadığı ekonomik sorunlardan kurtulmaya bir taraftan da ligin zirvesine tutunmaya çalıştığı süreçte tartışmalar bitmek bilmiyor. Geçtiğimiz haftalarda takımın ekonomik durumu ile ilgili olarak isyan edip, takımı ligden çekme ve takımı bırakma yönünde açıklamalar yapan başkan Servet Yenitürk, bir kez daha gündemi sarsacak açıklamalarda bulundu. Önceki gün bir televizyon programında Vanspor’u değerlendiren Başkan Yenitürk, programda flaş iddialarda bulundu. Vanspor maçlarında Gençlik Spor İl Müdürü Nevzat İnanç’ın kendisini statta olmadığı halde görevli yazdığını iddia eden, stadyum konusunda tepki gösteren Yenitürk’e, İnanç’tan cevap gecikmedi. İddiaların ertesinde kameralar karşısına geçen İnanç, iddialarla ilgili belgeleriyle birlikte açıklamalarda bulunurken kendisi ile ilgili söylenenleri dile getiren Yenitürk’e tepki gösterdi. Kendisine ödenen görevli parasını çalışanlara ödediğini söyleyen, stat konusu ve ödeneklerle ilgili de tek tek konuşan İnanç, takımın akıbetinin kötü olduğunu hatırlatarak: “Belki de kamuoyundan kaçırılmak adına gündem değiştirilmesi, gündem saptırılmasına yönelik olacağı kanaati bende hasıl oldu.” İfadelerini kullandı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 3. Lig 2. Grupta mücadele eden Van Büyükşehir Belediyespor Yönetim Kurulu Başkanı Servet Yenitürk’ün önceki akşam Kanal M ekranlarında Salih Deniz’in hazırlayıp sunduğu ‘Spor Aktif’ programına konuk oldu. Yenitrük, program da Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç’a yönelik iddialarda bulundu. Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, hakkında öne sürülen iddialar sonrası Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü il binasında basın mensuplarıyla bir araya gelerek iddialara yanıt verdi. İnanç, “Malumunuz dün akşam bir yerel televizyon kanalında yayınlanan bir spor programında ilimizi 3. Ligde temsil eden profesyonel takımımız Büyükşehir Belediye Vanspor’umuzun kulüp başkanı şahsımla ilgili astı astarı olmayan bir takım iddialarda bulunmuştur. Programın tamamını bu gün izleyerek var olan iddiaların tamamına cevap vermek babında bir basın açıklaması yapmayı daha uygun gördüm.” Dedi.

İNANÇ: SÖYLEMLER KASTİ VE KİŞİYE ÖZEL PROJEDİR

Programda kasıt olduğuna değinen İnanç, “Bir ilin 3. Lig takımının veya stadyum sorununun yılların biriktirdiği bir takımın sorunlarını bir il müdürü üzerinden direk hedef gösterilerek paylaşılmaya çalışılması bunun üzerinden bir söylem geliştirilmesi kesinlikle kasti ve kişiye özel belki de bir projedir. Çünkü bu konuda daha öncede Servet Bey bir başka televizyon programında sosyal medya ve basın aracılığıyla yine bu tür iddialarda bulunmuştu.” şeklinde konuştu.

“MÜSABAKANIN TAMAMINI ORDA İZLEMEK ZORUNDA DEĞİLİM”

Yenitürk’ün TV programında kendisi ile ilgili maç günü orda olmadan kendisini görevli gösterdiği iddialarını yanıtlayan İnanç: “Geçtiğimiz yıl Vanspor’un burada bir müsabakasının olduğu gün biz Çatak ilçemizde gururla ve onurla yaklaşık 20 ilden 500 sporcumuzu ve federasyon başkanlarıyla beraber misafir ederek Çatak’ta Türkiye rafting şampiyonasını yapıyorduk. O gün benim Vanspor müsabakasında da görevli olduğum doğrudur. Ama ben il müdürü olarak müsabaka müdürü olarak her maça görevli olarak yazılmak zorundayım. Müsabakada sayın kulüp başkanımızın yâda futbol takımının ya da seyircilerin maçtan 10 dakika 20 dakika yarım saat önce gelip maçın bitmesiyle beraber bitmiyor. Yani bu müsabakanın oynanacağı sahada organizasyon bir gün önceden başlıyor. Görevli ekip sabahtan sahaya oynanabilecek duruma getiriyor ve maç sonunda da tekrar sahayı eski haline çevirmek için saatlerce emek veriyorlar. Dolayısıyla ben il müdürü olarak herhangi bir organizasyonda görevli olsam bile bu görevimden dolayı bana bir ücret düşse bile ben bu müsabakanın tamamını orda izlemek zorunda değilim.” dedi.

“VERİLEN ÜCRET 90 DAKİKA İÇİN DEĞİL”

İnanç konuşmasını şöyle devam etti: “Ben il müdürü olarak Van’da 54 tane branşta faal olan 13 tane ilçede özellikle her hafta sonu Cumartesi-Pazar günleri yüzlerce spor ve yüzlerce gençlik faaliyetine imza atıyoruz. Her bir faaliyetin organizasyonu tek tek gezmek görmek durumundayım. Dolayısıyla Vanspor maçında bana bir görev ücreti yazılmış olması benim 90 dakika orda beklememden ibaret değil. Maçın sabahından itibaren sahanın hazır hale getirilmesi ve maçtan sonra sahanın temizliği ve diğer işlemleri sağlıklı bir şekilde yürütülmesi benim sorumluluğumdadır.” Diye konuştu.

İNANÇ: BAHSE KONU RAKAM SADECE 70 LİRADIR! O DA ÇALIŞANLARA VERİLİYOR!

İnanç, Yenitürk’ün yolsuzluk dediği rakamın sadece 70 TL’lik bir ödenek olduğuna vurgu yaparak: “Söz konusu programda beni hırsızlıkla yolsuzlukla itham eden seviyeyi bu kadar alaşağı eden kulüp başkanımızın iddiada bulunduğu bahse konu rakam sadece 70 liradır. 70 lirası için bir kulüp başkanı bir il müdürünü yolsuzlukla itham ediyor. Gençlik ve Spor Müdürlüğü Mali İşler Müdürlüğüne yazmış olduğum dilekçede bana yazılan bu ücretin bünyemizde görev yapan personellerimiz Fatih Tutar ve Hediye Leventoğlu’na eşit oranda verilmesini talep ettim. Tarafıma hırsızlık ve yolsuzluk iddiasında bulunan arkadaşımızın iddia ettiği rakam bir maç için ön görülen 70 liralık ücrettir ve bu da benim tarafımdan değil, 2 personel tarafından alınan ücrettir helali hoşları olsun.” diye konuştu.

“HAKKIMA DÜŞENDEN FERAGAT ETTİM”

Ücretin neden kurum çalışanlarına verildiğine açıklık getiren İnanç şunları söyledi: “Gençlik Spor İl Müdürlüğü bünyesinde 7/24 mesai çalışan asla sabah 08:00 akşam 17:00 mantığını gözetmeden çaba sarf eden gençliğe hizmet etmeye çalışan bir anlayışla hareket ediyoruz. Dolayısıyla takdir edersiniz ki ben il müdürü olarak mesaimin akşam 17:00’da bitmesine rağmen zaman zaman 18:00’da,19,00’da. Gün olur gece 23-24:00’da çıktığım olur iş yoğunluğundan dolayı ve her hafta sonu Cumartesi-Pazar bu faaliyetler içerisinde zaman zaman kuruma gelip birde büro hizmetleri verdiğim zaman benimle bu bahsettiğim 2 arkadaş sürekli bu mesaiyi ifa etmek durumundalar. Bundan dolayı bu arkadaşlara mevzuat gereği bir ek mesai veremediğimiz için bende vicdani bir sorumluluk addederek şahsıma düşen bu haktan feragat edip onların bu fazla mesai çalışmalarına karşılık onlara tevdi ettim.”

İNANÇ: İTHAM EDİLDİĞİMİZ RAKAM YILLIK TOPLAM 30 BİN LİRA! PEKİ PRİMLERDEN DOLAYI UĞRATILAN ZARARIN HESABINI KİM VERECEK?

İnanç, “Türkiye 3’üncü liginde bizim iç sahada oynadığımız lig maçı sayımız 17’dir bu görev ücreti de kendisinin de akşam ifade ettiği gibi toplamı 70 liradan 26 kişinin bin 800 liradır. Bin 800 lirayı biz 17 maçla çarptığımız zaman toplamı 30 bin lira. Bugün 10 milyonu aştı denilen borçlardan bahsedilen Vanspor’un, trilyonlarca paraların yönetildiği bir kurumun 30 bin lira emekçinin alın terinin karşılığına göz dikmesi ve bunu tartışma konusu etmesi kamuoyunun takdirine bırakılacak emeğe saygısızlıktan dolayı da vicdanlarda mahkûm edilecek bir girişim ve söylemdir. Yılda bütün bu personelin emeğinin karşılığı 30 bin liradan bahsediyoruz. Bir kişinin günlük 70 lira. Ben 70 lira yolsuzlukla itham ediliyorum. Fakat hiçbir iddiası olmadığı deplasmanda ilk maçı 5-1 kaybettiği Bolu Spor maçında takıma vaad edilen hiç bir faydası olmayan bir beraberlik priminden takım 50-60 bin lira zarara uğratılıyor. Bunun hesabını kim verecek.” Dedi.

“GÜNDEM DEĞİŞTİRMEK İÇİN YAPILIYOR”

Kulüp başkanının gündemi değiştirmek adına iddialarda bulunduğunu belirten İnanç, “Ancak bu kadar seviyenin aşağıya çekildiği bir kulüp başkanına yakışmayacak uslüp ve ithamlarla dün akşam adeta belki de geliyorum diyen bir takım tehlike sinyalleri ile beraber takımın son durum akıbetinin ne olacağı belli olmayan bir durumun belki de kamuoyundan kaçırılmak adına gündem değiştirilmesi, gündem saptırılmasına yönelik olacağı kanaati bende hasıl oldu.” İfadelerini kullandı.

İNANÇ, ÜCRET YAZILAN KİŞİLERİN SAYISINI AÇIKLADI

Sahada görevli olan ve maçlarda 30 kişiye ücret azılıyor iddialarını da cevaplayan İnanç, “İl müdürü 30 kişiye ücret yazıyor ve aynı programda 6 kişi ile bu işlem yürütülebilir diyor böyle bir iddiada bulunuyor 6 kişi ile yürütülebilecek bir organizasyona ben 30 kişi görevlendiriyormuşum.” Diyerek görev yapan sorumluları ve alanlarını tek tek sıraladı. Ardından da, “Tek tek görevleri ile açıkladığı sayı toplam 29 kişidir. Buna rağmen biz temizlik işlemlerini de bu arkadaşlara yaptıraraktan 3 temizlikçiyi yazmayıp 26 kişilik bir personel görevlendirmesiyle kendilerine ücret ödetiyoruz olması gereken 29 kişi.”

İNANÇ: SANA MI HESAP VERECEĞİM!

Maç günü Erzurum’da oluşuyla ilgili açıklamalarda bulunan İnanç şunları söyledi: “Benim Erzurum’da olduğumu söylüyor. Benim Erzurum paylaşımım 3 Şubat 2019, Vanspor’un Alibeyköyspor deplasmanında olduğu gündü. Benim de aynı tarihte izinden dönerken Erzurum’da yaptığım paylaşım. Yine bir önceki paylaşımda yolda Erzurum’a giderken yapmış olduğum paylaşımdır. O da 28 Ocak’tır.” İnanç, “Çatak’tayken ben selfie yapmış ve görev ücreti almışım. Ya ben sana mı hesap vereceğim? Ben Gençlik Spor İl Müdürüyüm, bakkal dükkânı yönetmiyorum!” diyerek de kendisi ile ilgili sözlere tepki gösterdi!

“13 SPORCU VAN GENÇLİK SPOR MÜDÜRLÜ’NDEN”

Hafta sonu düzenlenen kayak ve oryantiring şampiyonasıyla ilgili açıklamalarda bulunan İnanç şunları söyledi: “Türkiye Milli Takımı’ndan 16 sporcuyla şampiyonaya katılım sağladı. Altını çizerek söylüyorum. 16 sporcunun 13 tanesi Van Gençlik Spor sporcusuydu. Ben işte bu onurla oradaydım. Peki, işadamı olarak, profesyonel futbol takımı yöneticisi olarak bugüne kadar bir tane amatör maç bugüne kadar kendisi tarafından izlendi mi? Bir amatör kulübe selam verilip, bir katkı sunuldu mu? Başkalarını suçlarken kendimize bakmamız gerekiyor. Yaklaşık 54 branşta faaliyet gösteren il müdürlüğümüzün 80’ne yakın milli sporcumuzu ya da antrenörlerini acaba aradılar mı? Kayak ve oryantiring sporcusunun bize bir yıllık maliyeti belki 20 bin lira değilken getirdiği sese bakın. Ancak Vanspor’a harcanan paralara bakın, getirdiği sese bakın. Bunlara saygı beklemek bizim en doğal hakkımızdır. Bütün hayat Vanspor ve stadyumdan ibaret değil. Stadyum Van’ın en büyük kanayan yarasıdır. Tüm yatırımlar ve kaynakların Van’a akıtıldığı dönemlerde asıl yetkililerden sorulamayanları, bir il müdüründen sorgulamasını ben garipsiyorum. Bunun muhataplarına soru sorma cesaretinde bulunmayanlar, beni 70 lirayla, yolsuzlukla, hırsızlıkla itham ediyorlar.”

“BİZE ULAŞTIYSA İSTİFA EDERİM”

Yenitürk’ün TV programında girişimleri sonucu stadyum onarımı için gönderilen bütçelere rağmen bir şey yapılmadığı ile ilgili sözlerini de yanıtladı. 150 bin ve 3.5 milyonluk ödeneklerle ilgili açıklamalarda bulunan İnanç, “Genel Müdürlükle görüştük 150 bin liralık bir ödenek var, bunun için neden işlemler yapılmıyor dedi. Hemen akabinde Ekrem Beyle, bakan beyle görüştük 3.5 milyon ödenek çıktı. Bununla ilgili de neden işlem yapılmıyor dedi. Küllin yalandır. 150 ya da 3.5 milyonluk bu ödeneklerden bir tanesi bizim il müdürlüğümüze ulaşılmış ve tebligat edilmişse, bu dakika itibariyle ben il müdürlüğünden istifa ederim. Aksi takdirde müedeyi iddiasını ispat etmekle mükelleftir babından ya istifa etmeli ya da bu görevden istifa etmelidir. Bu bir ödenek bize asla gelmemiş ve verilmemiştir.” Dedi.

İNANÇ: STADYUMUN DEVRİNİ KENDİLERİ ALMADI

Stadyumun belediyeye devredilmesiyle ilgili de konuşan İnanç şöyle konuştu: “Stadyumun devriyle ilgili ben geçen sene Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın ile 6 ay git gel yaparak mücadele ettik. Belediye stadyumu devredelim dedik. Ancak son aylarda Mustafa beyi de kulüp yönetimi ikna etti ve bu talebi bize yaptılar. Biz bu talebe ilgi tutarak genel müdürlüğümüzden yetki talebinde bulunduk. Stadyumun büyükşehire devri için. Geçen ay devir için genel müdürlükten bize onay geldi. Stadyumun devri için yazışmayı başlatıyoruz dedik. Biz bunu dedikten sonra bize ‘Aman ha yapmayın. Biz bakanlıkla görüşüyoruz, bakanlık işlemleri bittikten sonra bize devredin’ dediler. Bu devir işlemlerini kendileri askıya aldılar.”

“TABİ ALACAĞIZ! SİZE Mİ SORACAĞIZ”

Stadyumun reklam gelirlerine değinen İnanç, “Reklam gelirlerinden bahsettiler. Ben kendilerine söyledim. Biz bakkal dükkanı işletmiyoruz, biz kamu kurumu yönetiyoruz. Burada biz kanun, mevzuat, yasa var. Siz bir protokolle bunu belediye devrettiğimiz durumunda bir madde koyup reklam gelirleri Büyükşehir Belediyesine devrettiğimiz anda bu bizim uhdemizden çıkar size gelir, siz de burada istediğiniz reklam gelirleri elde edebilirsiniz. Ancak aksi durumda stadyumu bizim uhdemizde olduğu müddetçe siz bir tek reklam geliri alamazsınız. Bu yasa gereği olan bir şeydir. Buna rağmen kendileri işadamlarıyla görüştüklerini ve reklam için katkı alacaklarını söyledi. İşletme şube müdürlüğümüze talimat verdim en alt seviyeden reklam geliri alın dedim. Biz resmiyetten bu şekilde gelirimizi alacağız, siz işadamından ne kadara anlaşıyorsanız anlaşın dedik. Biz bunun için teşekkür beklerken, reklam gelirlerini aldılar dediler. Tabi alacağız. Size mi soracağız?” şeklinde konuştu.

İNANÇ: AKIL İŞİ DEĞİLDİR

Yapımı devam eden tribünlerle ilgili açıklamalarda bulunan İnanç şunları söyledi: “Biz ihale Ankara’dan yapılacak demişiz. Yalan. Biz böyle bir şey söylemedik. İhaleyi biz yapıyoruz. Fakat bu işi sayın valimiz ve genel müdürlüğümüzün yetkililerinin görüşmesi sonucundan, genel müdürlüğün daha önce çalıştığı firmalara davetiye gönderdik. Kendileri müteahhitlik yaptıklarını söylediler. Geçmişte belki birilerinin alışık olduğu ihale şeklini biz yapmadık. Davetiye usulü de olsa keşif bedeli üzerinden ihale vermeyip, yaklaşık yüzde 20’lik kırımla bir firmaya ihale verdik. Firma yaşanan sıkıntılarından dolayı gecikme yaşamıştır. Bu doğru. Ancak neden ihaleyi fesih etmediniz diyor. Tekrar ediyorum. Biz şirket yönetmiyoruz. Burada bir kanun, mevzuat var. Maliyeti çıkaran, ihale sürecini belirleyen Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü teknik ekibidir. Verilen süre bitmemiş. Bir müteahhittin yasal süresi bitmeden siz ihaleyi nasıl fesih edersiniz. Böyle bir talepte bulunmak akıl işi değildir.”

“BUNUN YOLU BAŞKADIR”

“Tribün yıkılırsa tek sorumlusu Gençlik Spor İl Müdürüdür” iddialarına yanıt veren İnanç, “Bu söylem hedef göstermektir. Program tamamen benim üzerime kurgulanmış, siz bir akrabanızı veya yakınızı burada il müdürü olarak görmek isteyebilirsiniz. Bunun yolu başkadır. Siz bu ilin ne milletvekili ne valisi ne bakanısınız. Benim hesap vereceğim merciler bellidir. Varsa böyle bir istek ve arzunuz. Bir yakınınızı buraya müdür yapmak, bununla ilgili çabanızı verirsiniz. Ama bunu benim özlük yaklarıma hakaret ederek, kişilik haklarımı taciz ederek yapamazsınız. Konuşmamın başında söylemem gereken bir şeyi tekrar yenilemek istiyorum.” diye konuştu.

İNANÇ: BUNUN HESABINI SİZ VERECEKSİNİZ, BAŞKASI DEĞİL

Tribünlerle ilgili verilen rakamlara değinen İnanç şunları söyledi: “Tribünlerle ilgili rakamlar veriliyor. Rakamlar havada uçuşuyor. Erokspor maçın da biletli seyirci sayımız 2 bin 708 kişi, bir önceki Kemerspor maçında biletli seyirci sayımız 2 bin 49 kişi, kendileri Federasyona 3 bin 500 kişi olarak bildirmişler. Kapıdaki bu bütün kontrolleri yapan Güvenlik Şirketi de kendisine aittir. Siz bilet satışı 2 bin 708 olan tribüne neden o zaman fazla seyirci alıyorsunuz, almayacaksınız. O güvenliği boşuna mı, koyuyorsunuz oraya, siz gizli gizli insanları içeriye alıyorsanız bunun hesabını siz vereceksiniz, başkası değil.” dedi.

İNANÇ: KAMUOYUNUN TAKDİRİNE BIRAKIYORUM

Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından gelirlerin alındığına yönelik iddialarla ilgili İnanç şöyle konuştu: “Takıma dönüp bakacaklar, takım iyi gidiyor. Bu takım ne Nevzat’ın ne Ahmet’in, Mehmet’in babasının malı değil, bu Van’ın ve bu taraftarın takımıdır. Bugün biz varız yarın yokuz, bu takım ama hep var olacaktır. Bu takıma bugün zarar verecek bu tür gündemler oluşturmak yerine bu takıma bundan sonraki süreci daha iyi nasıl atlatacağını hesabını hep beraber yapmamız lazım. Bunun istişaresini yapmamız lazım. Biz bugün bunları mı yapmamız gerekiyordu..” ifadelerini kullandı.

İNANÇ: HUKUKİ İŞLEMLER BAŞLADI

Hukuki işlemleri başlatıldığını ifade eden İnanç, “Bu söylemlerin ve iddiaların tamamının hesabı biz hukuk devletinde yaşıyoruz ve yargı önünde verilecek. Sabah itibariyle avukatımıza talimatımızı verdik. Gerekli işlemler başladı, bundan sonraki süreç yargı da devam edecek. Bu iddialar böyle kükreyerek insanların haklarına, hürriyetlerine hakaret ederek, aşağılayarak kimse yapma hürriyetine sahip değil.

Editör: TE Bilisim