Tatvan ilçesinde esnaf, av yasağı boyunca inci kefalini satmama kararı aldı.

 

Van Gölü Aktivistleri Genel Sekreteri Maşallah Özel, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin yumurtlama dönemi dolayısıyla 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde avlanılmasının yasaklandığını anımsattı.

 

Bu kapsamda halkı bilinçlendirmek ve bu balığın korunmasını sağlamak amacıyla Tatvan esnafıyla ortak karar aldıklarını anlatan Özel, "Yumurtlama dönemi nedeniyle kesinlikle hiçbir işletmede inci kefali satılmayacak, tezgahlarda bulunmayacak ve servis yapılmayacak. Van Gölü Aktivistleri olarak amacımız bu yasağı Van Gölü havzasındaki tüm esnaf arkadaşlara yaymaktır." dedi.

 

Tatvan’da balıkçı Erdal Nurduhan ise av yasağı kapsamına giren balıkları kesinlikle tezgahlarında bulundurmadıklarını ifade etti. Tezgahlarında levrek, alabalık ve çipuranın yer aldığını anlatan Nurduhan, tüm balıkçılardan ve vatandaşlardan endemik tür olan inci kefaline karşı duyarlı olmalarını istedi. Restoran işletmecilerinden Ercan Güntaş da Van Gölü balığı olarak bilinen inci kefalini av yasağı nedeniyle satmayacaklarını kaydetti.

 

Müşterileri bilgilendirmek amacıyla işletmesinin girişine av yasaklarıyla ilgili tabela astıklarını dile getiren Güntaş, işletmelerinde şu an kültür balıkları ile ızgara çeşitlerini sattıklarını dile getirdi. 

Editör: TE Bilisim