Daha önce hak sahiplerine belirlene fiyat listelerinin yerini yeni fiyat listeleri yer alınca TOKİ’de hak sahibi olan vatandaşlar mağdur oldu. İnşaat Mühendisleri Odası TOKİ’deki bu hak sahiplerinin mağduriyeti sorununa el attı.

 

Şerefiye Mahallesi Erek Dağı Caddesi'nde inşa edilen kentsel dönüşüm konutları kura çekimi sonrası hak sahiplerinin oturacağı daireler daha önce belirlendi. Daireler sorunsuz bir şekilde yapıldı ve belirlendi ancak ardından ortaya çıkan yeni fiyat listesi hak sahiplerini ayaklandırdı. Daha önce arsaları karşılığı yapılan konutlarda bir daireyi 30-40-50 bin TL civarındaki ek ödeme ile sahip olacak olan sahipleri yeni fiyat listesinde ise 80-90-100 bin TL’lik fiyatlarla karşılaştı. Sözleşme yapmalarına rağmen fiyatların bu şekilde yüksek gösterilmesine tepki gösteren hak sahipleri daha önce bir çok yerde de haber oldu. Yaşanan bu mağduriyete Kent Konseyi bünyesinde İnşaat Mühendisleri Odası tarafından sahip çıkıldı. Konuya el atan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kamuran Turgut, yaşanan olaydan dolayı hak sahiplerinin mağdur olduğunu ifade ederek, hak sahiplerinin yaşanan mağduriyette ise haklı olduklarını söyledi.

 

TURGUT: BİRİM FİYATLARI BELLİDİR

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kamuran Turgut hak sahipleri ile bir araya gelerek, yaşanan mağduriyeti ve aslında olması gerekenleri anlatı ve yaşanan sorunlara açıklık getirdi. Turgut hak sahiplerine yaptığı açıklamada ilk olarak şunları kaydetti: “Biz bir inşaat yaptığımız zaman bayındırlık birim fiyatlarını esas alarak inşaatı yapar ve yapı maliyeti oluştururuz. Örnek olarak 100 metre kare bir daire bu senenin maliyetliyle 4A sınıfı yani 7 kattan yüksek olan binalar için konuşuyorum. Bu yıl ki birim fiyatları 750 TL’dir. Eğer ki 3B grubunda ise yani 7 kattan az ise bu yılki birim fiyatlara göre 700 liradır. Geçen sene bu fiyatlar 4A birim fiyatları 715 liraydı. Tabi bunun içinde yüzde 25’lik müteahhit kârı da var.”

 

“BURADA BİR MAĞDURİYET SÖZ KONUSUDUR”

Turgut fiyatlar hakkında yaptığı açıklamada ise, “Sizin TOKİ ile yapmış olduğunuz bir anlaşma var. TOKİ ile yaptığınız anlaşmaya göre 84 metre kare daire için 53 bin 500 TL üzerinden konuşmuşsunuz. 111.85 metre kare daire için de 70 bin 500 üzerinde konuşmuşsunuz. Burada bir sorun görünmüyorum. Fakat içinizdeki bazı aileler bu evlerin küçük olduğunu ifade etmiş ve bu dairelerin biraz daha büyütülmesini istemişler. TOKİ’de daireleri büyütmüş ve daire metrekaresini 147 metrekareye çıkarmışlar. 147 metrekare için ise 110 bin 900 TL gibi bir hesap çıkarmışlar. Burada bir hata var. 110 bin 900 TL’lik bir dairenin 147 metrekare olması, metrekarenin az önce belirttiğim birim fiyatı 630 TL’ye denk geliyor. Onu da 147 metrekare ile çarptığınızda ortalama 95 bin liraya tekabül ediyor. Yani burada kafadan 15 bin liralık bir zararınız var. Orada bir hesap hatası mı var yoksa başka bir şekilde mi hesaplanmış ona bir şey diyemem. Ancak kendi yaptıkları birim hesaba göre bir hata var. Siz buna bir imza attınız mı bilemem ama burada bir mağduriyet olduğu ortadadır.” Dedi.

 

TURGUT: TOKİ’NİN RANTI SÖZ KONUSUDUR

Arsa bedelleri konusunda TOKİ’nin rantı söz konusu olduğunu ifade eden Turgut son olarak şunları kaydetti: “Arsa bedeli olarak da sizden 37 ile 52 bin lira arası bir bedel hesaplanmış. Burada sizin mağdur olduğunuz açık bir şekilde ortadadır. İnşaat Mühendisleri arkadaşlar bilirkişi olarak sizin oradaki mağduriyetlerini dile getirmişler. İnşaat mühendisi arkadaşların vermiş oldukları raporlarda da sizin mağdur olduğunu görünüyor. Peki, bunun üzerine ne yapılacak derseniz. Ya TOKİ bu hatasını kabul edecek ki bunu kabul etmek zorundadır. Çünkü siz burada mağdursunuz. Bunun yanı sıra TOKİ’nin orada bir rantı söz konusudur.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL – ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim